Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Smaka på terroir också i kaffe

Visste du att kaffe är världens näst mest exporterade handelsvara, efter råolja? Förra året uppgick världens kaffeproduktion till 158 miljoner kaffesäckar på mellan 60 och 70 kg styck. Det är en helt otroligt stor volym. Kaffetrenden håller i sig och glädjande nog så växer andelen specialkaffe på marknaden.

Än så länge står dock specialkaffet för en liten andel av den totala kaffeproduktionen. Av alla miljontals kaffesäckar som produceras årligen räknas inte ens 10% som specialkaffe. Kanske har du stött på termen tidigare, men vad innebär begreppet mer exakt? Det reder vi ut idag.

Specialkaffe är inte vilket kaffe som helst - det är tvärtemot särskilt utvalt av experter för dess exceptionellt höga kvalitet. Begreppet uppkom redan 1974, tack vare kaffeorganet SCA (Specialty Coffee Association), och fungerar som ett kvalitetscertifikat. Här får vi kafferostare en garanti om att vi arbetar med den bästa råvaran. För att varje kaffekopp ska ge dig en stor smakupplevelse, så rostar vi på KOPPAR enbart specialkaffe. Men hur går det till när SCA klassificerar specialkaffe?

Organisationen har tagit fram en skala att bedöma kaffe utifrån, där så kallade Coffee Graders graderar kaffe. I första hand kollar en Coffee Grader, eller en kaffebedömmare, på råkaffets kvalitet. Det handlar alltså om  kaffet i sin råa form, där bönans form, storlek och eventuella defekter är avgörande. Nästa steg är att rosta kaffet och prova smakprofilen. Kraven som kaffebedömaren ställer här är höga: Helst ska kaffet helt sakna defekter och ha smakattribut som särskiljer det från andra kaffen. Det hela resulterar i att bedömmaren ger poäng till kaffet och där minst 80 poäng av 100 betyder att kvaliteten är tillräckligt hög för att klassas som specialkaffe.

Men vad som särskiljer specialkaffe från annat kaffe slutar inte här. Det är inte bara smak och hög kvalitet som sticker ut - här finns också en historia bakom varje kopp. Specialkaffe är i regel från småskaliga producenter eller mindre kooperativ, långt i från den miljöbelastande, industriella och storskaliga kaffeproduktionen. Kaffebönder som odlar specialkaffe lägger stor energi i varje led av produktionen - allt för att i slutändan maximera din smakupplevelse. Deras kaffe växer ofta på högre höjd, i optimalt klimat och i bästa jordmån. De mognar under längre tid och plockas för hand, och får på så sätt en komplexare smakbild. Här pratar vi om det som på vinspråk kallas för terroir - alltså de yttre faktorer som påverkar kaffet. Likheterna mellan kaffeproduktion och vinmakeri är påfallande. Båda hantverken kräver noggrann studering av just terroir - med alltifrån jordkvalitet, nederbörd och solljus, till temperatur och odlingshöjd.

Vill du också prova specialkaffe av högsta kvalitet? Nu introducerar vi en ny typ av prenumeration - för dig som är extra nyfiken på kaffets terroir och olika smaker. Vi kallar den för N°7 Ursprung, och här får du följa med på en kafferesa över hela ekvatorns bälte. Vi rostar ett nytt specialkaffe i begränsade upplagor varje månad. För dig som vill ta hem nya smakupplevelser hem till köket.

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 7 maj, 2018