Allt fler väljer växtbaserat i stället för animaliskt – även när något ska hällas i kaffet. Men hur bra blir det egentligen? Kafferosteriet Koppar har testat och vinnaren överraskar.
Alternativen till mjölk blir allt fler på livsmedelsbutikernas hyllor. Drycker gjorda av havre finns det flest av, men baljväxter, mandel och kokos används också.
Baserade på växter är de såklart fria från laktos, mjölksocker, och animaliskt fett.
När det handlar om att använda drycken som mjölkalternativ i kaffet blir det därför en utmaning, särskilt om man vill att den ska kunna skummas.
Mjölken en barista använder är vanligtvis en specifik sort som är berikad med mjölkprotein och har en fetthalt optimal för att få fram ett krämigt, fylligt skum.
Men hur funkar det med de alternativa dryckerna? Kafferosteriet Koppar bestämde sig för att låta testa nio av de vanligaste – som alla i sin marknadsföring uttrycker att de är bra till kaffe och skumning – som du hittar i dagligvaruhandeln. Resultatet blev ganska varierat och segraren något oväntad.
Koppars mörkrostade espressobönor användes vid testtillfället och bryggdes som espresso, varpå mjölk skummades och cappuccinos bereddes.
Men först, hur görs havredryck? Jo, genom att blanda mald havre med vatten. Oftast tillsätts sedan enzymer som bland annat kan bryta ner stärkelsen i havren till maltos, även kallat maltsocker. Detta ger en liten sötma i smaken och kan liknas vid mjölkens laktos. Nivån på sockerhalten är också jämförbar eller något lägre än mjölkens cirka 5 gram per 100.
Kli, det av havren som inte är vattenlösligt, silas av och kvar blir ämnen från havren, såsom protein, fett och kolhydrater. Dessa kan dock behöva kompletteras med exempelvis fett från vegetabilisk olja, kalcium, vitaminer och salt. Slutligen värmebehandlas drycken för bättre hållbarhet, och homogeniseras så att alla ämnen hålls blandade – även om omskakning innan servering fortfarande rekommenderas på de flesta paket.
Uppåt 90 procent i ett paket havredryck är vatten och ungefär 10 procent är havre. Sedan finns små mängder av de tillsatta ämnena. Baristamjölk är som sagt berikad med mjölkprotein och i de versioner av havredryck som tagits fram för att efterlikna sådan finns istället stabiliserings- och surhetsreglerande medel som ska hjälpa skummet på traven. Dessa kan till exempel vara kaliumfosfater (E340) som framställs ur mineraler, eller gellangummi (E418) som framställs ur socker. Ibland skrivs E-nummer i ingredienslistan på paketet, ibland skrivs ämnets namn ut.
Mandel-, kokos- och ärtbaserad dryck görs på ungefär samma sätt som havredryck, med vissa skillnader. Ärtbaserade Sproud får exempelvis ut mer protein från sin råvara. Däremot ingen sötma vilket i deras fall tillsätts i form av agavesirap. Exakt vilka ingredienser de nio testade dryckerna har redovisas vid respektive produkt.
Vi köpte in 9 olika växtbaserade mjölkalternativ från de största matvarukedjorna. Alla dryckerna marknadsförs med ord som ”kaffe” eller ”barista” och ska alltså vara framtagna för att blandas i kaffe och ge bra skum. Alla utom en dryck innehåller de skumförstärkande tillsatserna.
Vinjournalisten, sommelieren och kaffeälskaren Anders Melldén testade först dryckerna rena och kalla, därefter blandade i kaffe. Dessutom testades förmågan att skumma, samt hållbarhet och textur på skummet. Drycken var då uppvärmd till cirka 55 grader. Han använde en manuell mjölkskummare och kaffesorten i testerna var Koppars Mörkrost bryggd i mokabryggare. Här är hans resultat!
”Stabil allroundsmak.”
Pris: 16,95 kr
Storlek: 1 liter
Ingredienser: Vatten, havre (10 %), rapsolja, kalciumkarbonat, emulgeringsmedel (E472e/estrar), salt, stabiliseringsmedel (E418/gellangummi), riboflavin, folsyra, jod, vitamin D, vitamin B12.
Kall dryck
Utseende: Gräddvit, krämig och trögflytande.
Doft: Ren och tydlig havredoft – ton av knäckebröd.
Smak: Viss oljighet i smaken, men med fin och god liten sötma.
I kaffet
Doft & smak: Havretonen är tydlig men upplevelsen något mer sötfruktig tillsammans med kaffet. Stabil allroundsmak.
Skum, textur: Ganska lätt och fluffigt.
Skum, hållbarhet: Helt okej, håller länge men är inte så fast och krämigt.
Betyg: 3,5 av 5
”God smak men stora bubblor.”
Pris: 18,95 kr
Storlek: 1 liter
Ingredienser: Vatten, havre (10 %), rapsolja, surhetsreglerande medel (kaliumfosfat), kalciumkarbonat, salt, vitamin D2, riboflavin, vitamin B12, kaliumjodid.
Kall dryck
Utseende: Gulbeige med tunn, aningen vattnig kant.
Doft: Liten havredoft, aningen vattnig och ren.
Smak: Ren, ganska smaklös dryck med viss havreton och liten oljighet.
I kaffet
Doft & smak: God eftersom den inte har övertydlig havresmak utan låter kaffet ta plats.
Skum, textur: Lite storbubbligt – känns hemmagjort.
Skum, hållbarhet: Okej hållbarhet men de stora bubblorna löses upp efter ett tag.
Betyg: 3 av 5
”Mycket bättre med kaffe än utan!”
Pris: 19,95 kr
Storlek: 1 liter
Ingredienser: Vatten, rapsolja, ärtprotein (2,5%), agavesirap, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), kalciumkarbonat, kalciumfosfater, glutenfri havreolja, salt, vitamin D3, riboflavin, vitamin B12.
Kall dryck
Utseende: Vitbeige, gräddig och trögflytande.
Doft: Liten doft av kikärtor och ett uns kakao i bakgrunden.
Smak: Kikärtor och sojabönor, ganska ren och inte så oljig. Ingen favorit att dricka ren.
I kaffet
Doft & smak: Mycket bättre med kaffe än utan. Gifter sig med kaffebönornas aromer.
Skum, textur: Krämigt och rikligt, går till och med att toppa som en cappuccino.
Skum, hållbarhet: Mycket bra – håller länge.
Betyg 4 av 5
”För dig som gillar kaffedrinkar.”
Pris: 22,95 kr
Storlek: 1 liter
Ingredienser: Vatten, mandel (2,5%), socker, fruktos, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater), kalciumkarbonat, naturliga aromer, stabiliseringsmedel (gellangummi, guarkärnmjöl), havssalt.
Kall dryck Utseende:
Fint gräddvit och krämig.
Doft: Stor mandeldoft som liknar amarettolikör och marsipan.
Smak: Söt marsipansmak i lite fruktig stil – nästan godisaktig.
I kaffet
Doft & smak: Söt som påminner om baileys eller som att du hällt likör ikaffet. God om du gillar kaffedrinkar.
Skum, textur: Ganska storbubbligt.
Skum, hållbarhet: Okej hållbarhet men stora bubblor gör att kaffet ändå syns igenom.
Betyg: 3 av 5
”Hawaiian Tropic med finbubbligt skum.”
Pris: 22,95 kr
Storlek: 1 liter
Ingredienser: Vatten, skalade sojabönor (2,9%), kokosmjölk av kokosgrädde och vatten (3,5%), socker, fruktos, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater), kalciumkarbonat, havssalt, arom, stabiliseringsmedel (gellangummi).
Kall dryck Utseende: Gräddvit, åt beige.
Doft: Kokos och 80-talets sandstrand med Hawaiian Tropic gör sig påmind.
Smak: Söt med tydlig kokoston och viss fruktighet. Godisgod, lite som en gräddlikör men utan sprit.
I kaffet
Doft & smak: Tydlig kokoston som återigen blir lite likörig så du måste gilla denna smak. Dock är den lite bättre balanserad med kaffets aromer än mandelversionen.
Skum, textur: Finbubbligt och krämigt.
Skum, hållbarhet: Mycket bra hållbarhet.
Betyg: 4 av 5
”Glest och hemmagjort.”
Pris: 17,95 kr
Storlek: 1 liter
Ingredienser: Vatten, havre (10%), rapsolja, surhetsreglerande medel (E340/kaliumfosfater), E341/kalciumfosfater, E170/kalciumkarbonat, joderat salt, riboflavin, vitamin D2, vitamin B12.
Kall dryck
Utseende: Beige med viss krämighet.
Doft: Neutral med bara ett uns havreton.
Smak: Ren, fin havreton med viss krämighet utan att kännas fet.
I kaffet
Doft & smak: Liknar ”originalet” i smaken, alltså komjölk, med en touch av havre.
Skum, textur: Försvinnande okrämigt. Skum, hållbarhet: Tyvärr inget vidare, ser hemmagjort och glest ut.
Betyg 2 av 5
”Tätt och fint skum.”
Pris: 14,95 kr
Storlek: 0,75 liter
Ingredienser: Vatten, glutenfritt havremjöl (10%), rybsolja, kalcium, salt, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater), vatten, jod, vitamin B12, riboflavin, vitamin D12.
Kall dryck Utseende: Mycket krämig och gräddig. Beige-grå-vit – lite trist färg.
Doft: Tydlig havrefrasdoft med ton av vuxenvälling.
Smak: Fet och krämig med påtaglig havreton och nästan lite pepprigt inslag.
I kaffet Doft & smak: Ganska tydlig havrearom utan att upplevas söt. Bra!
Skum, textur: Extremt finskummigt om än inte så rikligt.
Skum, hållbarhet: Mycket bra, tunt men tätt som ligger länge.
Betyg 4 av 5
”Bäst i test – toppigt och hållbart skum trots minst tillsatser!"
Pris: 16,95 kr
Storlek: 1 liter
Ingredienser: Vatten, havre (10%), rapsolja, salt, kalciumkarbonat, riboflavin, vitamin B12, vitamin D.
Kall dryck
Utseende: Grå-grön-beige och lagom krämig.
Doft: Hyfsat stor havredoft med liten nötighet.
Smak: Lite lättare, inte så fet utan mer vattnig, med tydlig havreton och viss fruktighet.
I kaffet
Doft & smak: Lättmjölkslik fyllighet. Havretonen förstärks något men kaffets smak förblir i fokus. Klart godkänd.
Skum, textur: Rikligt, lättfluffigt men ändå finbubbligt.
Skum, hållbarhet: Mycket bra – snyggt, toppigt och hållbart.
Betyg 4,5 av 5
OBS att denna havredryck var den enda utan de skumstärkande tillsatserna. Trots det bjöd den på härligt skum och god smak. Enda lilla minuset var utseendet.
”Storbubbligt men formbart.”
Pris: 16,95 kr
Storlek: 1 liter
Ingredienser: Vatten, havre (10%), rapsolja, surhetsreglerande medel (E340/kaliumfosfater), kalciumkarbonat, kalciumfosfater, joderat salt, vitamin D3 (vegetabilisk), riboflavin, vitamin B12.
Kall dryck
Utseende: Beige och krämig.
Doft: Liten doft med ett uns vällington.
Smak: Bättre smak – ren, inte så fet och ganska tydlig men samtidigt lätt havreton.
I kaffet
Doft & smak: Bra smak, viss havrevällington men osöt och stilig som ger vuxen känsla.
Skum, textur: Aningen storbubbligt men formbart och fast.
Skum, hållbarhet: Mycket bra trots de lite större bubblorna – funkar att göra toppigt.
Betyg: 4 av 5
Av: Koppar i samarbete med Anders Melldén
Senast uppdaterad: 13 april, 2021
Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!
Du kan göra egen havremjölk. Du behöver ekologisk havre, vatten, salt, olja och andra ingredienser som du vill lägga till för att ge smak. Lägg sedan alla ingredienser i en mixer och mixa tills det är slätt. Låt blandningen stå i 5-10 minuter innan du silar den genom en ostduk för att separera de fasta ämnena från vätskan.
Ja, du kan förvara havremjölk i kylskåpet i upp till en vecka. Det är bäst att använda den inom den tidsramen för att få den färskaste smaken. Du kan också frysa in den om du vill att den ska hålla längre. Se bara till att tina upp den helt innan du använder den och rör om eller skaka ordentligt innan du ska dricka den.
För att göra egen havredryck, behöver du 2 dl havre på varje liter vatten.
Vilken typ och mängd olja som används i havremjölk beror på vilken konsistens man vill ha. I allmänhet varierar mängden olja mellan 1 och 2 matskedar per liter vatten. Oljor som kokosnöt, avokado eller olivolja rekommenderas ofta eftersom de innehåller hälsosamma fetter som bidrar till att skapa en krämig och smidig konsistens.
Havremjölk håller sig vanligtvis i kylskåpet i upp till en vecka. Du kan också frysa havremjölken för att förlänga hållbarheten.
Av: Koppar i samarbete med Anders Melldén
Senast uppdaterad: 8 mars, 2023
Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!