Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Färskt kaffe innehåller tusen aromer och smaker

Visste du att nyrostat kaffe innehåller nästan 1 000 aromer och smaker i en enda kopp?

I en droppe färskrostat kaffe kan det finnas så mycket som 1000 aromer, vilket kan jämföras med de 400 aromer som kan identifieras i vin. Det är själva kafferosten som utgör det avgörande momentet i kaffets förädlingskedja - här förvandlas råkaffebönan till en vacker, spröd och brunfärgad kaffeböna. Kaffet är dock en färskvara och redan två veckor efter rostning har en stor del av aromerna försvunnit. På Kafferosteriet Koppar hittar du därför endast nyrostat kaffe - en kaffeupplevelse maxad med arom som jag gärna vill dela med mig av.

Människan kan urskilja fem stycken grundsmaker genom smaklökarna på tungan: sött, surt, salt, beskt och umami. Vårt luktsinne däremot, kan urskilja 10.000-tals olika aromer. Tack vare vår hjärna kan vi sedan koppla samman dessa två sinnen och bilda oändliga smakförnimmelser - fantastiskt. Tänk att vi på så sätt kan njuta av färskrostat kaffe i så många olika toner och karaktärer. Alltifrån en kraftig, chokladig mörkrost till en balanserad mellanrost med toner av kola eller en fruktig lättrost.

I kafferosten utvecklas kaffebönans smaker, men kaffets väg från böna till kopp är ett hantverk i sig och lägger grunden för bönans karaktär. En kaffebonde skördar vanligtvis sina bönor en gång per år. De röda och mogna kaffebären ska helst plockas för hand och sedan tvättas innan de läggs på stora bäddar för soltorkning. Efter tre veckor med påpassning har bönorna torkat klart och då läggs de i stora säckar för att vila i ytterligare två månader. Därefter återstår flera rensnings- och sorteringsprocesser, och såklart provsmakningar för att säkerställa kaffets kvalitet. De allra bästa bönorna klassas som specialkaffe och det är dessa som vi i Koppar varsamt rostar fram till perfektion.

Slutprodukten som skeppas över till oss i Sverige är en grågrön råkaffeböna som är redo för rostning. I kafferosten, på temperaturer kring 150˚C frigörs eteriska oljor inne i bönans celler - det som vi kallar aromer. Efter rostningen har råkaffebönans 250 stycken aromatiska föreningar blivit till 800 eller ännu fler!

När vi på Kafferosteriet Koppar rostar kaffebönorna gör vi det för hand, på lägre temperaturer under lite längre tid. Det kräver precision och omsorg, men i slutändan vet vi att det ger plats åt fler aromer och mer komplexa smaker. Framförallt är vårt kaffe alltid nyrostat och därmed maxat med aromer. Vi finns för att alla ska kunna köpa nyrostat kaffe och få det bekvämt direkt hem!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 18 maj, 2018