Kenya delar en 80 mil lång gräns med Etiopien, kaffets födelseplats, men det var först i slutet av 1800-talet som kaffet introducerades här. Idag har kaffetraditionen hunnit sätta en stark prägel i landet, med råkaffe som kontinuerligt tillskrivs det absoluta toppskiktet.
Kaffet från Kenya bjuder på en fyllig kopp med angenäm syra och dofter av kakos, citrus och svarta vinbär. Det är inte svårt att förstår varför Kenyas kaffe är så populärt. De första kaffeplantorna sattes i jorden under det brittiska styret, år 1893. Snart visade det sig att sluttningarna mellan Nairobi och Mount Kenya (5199 möh) var optimala för kaffeodling. Höglandet norr om huvudstaden bjuder på en extraordinär kombination av nederbörd, sol och bra jordmån. Här finns rikligt med zink, boron och magnesium i marken – dessutom i en bra balans. Det är Mount Kenya, den utslocknade vulkanen, som är hemligheten till de perfekta förhållandena.
Idag återfinns hela 700 000 kaffeodlare i Kenya. Tillsammans producerar småbönderna omkring en miljon kaffesäckar om året, vilket (bara) gör landet till Afrikas femte största kaffeproducent. 7 av 10 bönder odlar i väldigt liten skala, med endast 50 till 200 kaffeträd på gården.
Kenyas kaffeproduktion utmärker sig även på andra plan. Här hittar du till exempel de exklusiva bönsorterna SL28 och SL34, vilka togs fram av britterna på jordbruksdepartementet på 30-talet. Fram tills 1952 ägdes plantagerna av kolonialherrarna, men efter självständigheten och Mau-Mau-rörelsen tog lokalbefolkningen tillbaka sina marker. I efterdyningarna bildades Kenya Coffee Board och landets berömda auktionssystem. Än idag lämnar bönderna in sitt kaffe till auktionen varje tisdag under skördesäsong. Auktionen, som ligger bakom Kenyas graderingssystem, har historiskt sett lett till hög transparens och gynnat den enskilde bonden som fått mer betalt för bättre kvaliteter.
MH, T, TT, C, PB, E, AB och AA. Om du druckit ett kenyanskt specialkaffe har du kanske stött på bokstavsgraderingen? Här bedöms i första hand bönornas storlek. Filosofin lyder att större bönor ger bättre smak, tack vare högre andel eteriska oljor. Graderingen är komplex och går vidare med olika smaktester. Bäst i klassen är AA, eller ”double A” som den kallas i folkmun. Här har vi ett kaffe i världsklass som står högt upp på inköparnas önskelista.
Auktionssystemet är ändå paradoxalt nog även missgynnande för de småskaliga bönderna, vilka regelbundet kallat på uppmärksamhet från regeringen om att förändra det. I korthet så skapar auktionen ett dyrt mellanled som i synnerhet har drabbat småbönderna. Sedan 80-talet har faktiskt nära 60% av landets gårdar avvecklat sin kaffeodling och satsat på andra grödor, eller rentav sålt av plantager vilka ersatts av bostadskvarter, köpcentrum och annan infrastruktur till landets ökande medelklass.
Böndernas protester har idag givit frukt. Landet satsar idag stort på kunskapsutbyte genom BEANSTITUTE och har samtidigt lättat på regelverket kring ”direct trading”. Idag tillåter man direktförsäljning mellan bonde och inköpare, som kringgår auktionssystemet.
Vi på KOPPAR själva förväntar oss högsta möjliga kvalitet i varje enskild kopp. Vi betalar därför bra och kaffet från Kenya är ett av våra mest dyrbara. Genom att betala för kvalitet, så skickar vi tydliga signaler som skapar en god spiral. Ju mer vi betalar, desto mer kan bönderna investera i ännu bättre kvalitet. Skörd för skörd skapas ännu bättre kaffen!
/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR
Senast uppdaterad: 4 februari, 2020
Kenyanska kaffen kommer fortsätta att dyka upp som tillfälliga gästspel hos oss på KOPPAR. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, så att du inte missar nästa gång!