Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Detta händer i din kropp när du dricker kaffe

Detta händer när du dricker kaffe

Kaffet är idag världens största handelsvara efter råolja - inte är det konstigt att vi ofta kallar det för just världens dryck. För många av oss är den nybryggda koppen av nyrostat kaffe en viktig del för att få ut det mesta av dagen. Förutom att den är fantastiskt god och uppiggande har kaffet även flera positiva effekter på vår hälsa. Men vad är det egentligen som händer när denna dryck gör entré i kroppen?

Efter 10 minuter:
Koffeinet tas upp av blodomploppet. Ditt hjärta slår snabbare och blodtrycket stiger, likväl som att dina luftvägar utvidgas.

20 minuter:
Kaffet får dig att känna dig alert och mer fokuserad. Koffeinet har nämligen nått fram till kroppens adenosinreceptorer, vilket gör dig mindre trött.

30 minuter:
Adrenalinet stiger i kroppen. Detta medför att dina pupiller utvidgas, vilket kan ge skarpare syn. Kaffet stimulerar också våra dopaminnivåer, vilket gör oss gladare!

40 minuter:
Mängden serotonin i kroppen börjar öka. Serotonin är en signalsubstans som hjälper kroppen att vakna upp ur vår sömncykel. De höjda nivåerna utav serotonin leder faktiskt också till förbättrad muskelstyrka, tack vare ökad stimulans bland kroppens motoriska nervceller. Många antidepressiva preparat innehåller serotonin då dess effekter kan påverka vårt humör positivt.

1 timme:
Koffeinet gör att kroppens dopaminnivåer höjs och du känner dig lugnare. Dopamin är en av kroppens viktigaste kemiska budbärare - något som svensken Arvid Carlsson upptäckte. Detta belönade honom med Nobelpriset i medicin år 2000. Dopaminet håller kroppen i balans och har stor påverkan på vårt psyke. Carlsson visade även att dopaminet förbättrar vår motorik.

4 timmar:
Kroppen börjar bryta ner fett, även om du inte rör på dig. Detta beror på att koffeinet får kroppens celler att öka sin energiförbränning. Koffeinet stimulerar också produktionen av syra i magen.

6 timmar:
Koffeinet från den kopp du drack för sex timmar sedan har nu nästan försvunnit från blodomloppet. Koffeinmängden halveras på fyra timmar, och efter ytterligare två timmar är nästan allt koffein ute ut blodomloppet. Kaffets vätskeutdrivande effekt märks nu av och vi behöver gå på toa. Förutom själva kaffet så kissar vi även ut en del vitaminer och mineraler. Förmodligen kommer du känna dig tröttare vid denna tidpunkt och det är dags att fylla på med en till kopp färskt och nyrostat kaffe. Livselixiren i form av kaffe hittar du här och espresso hittar du här!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 18 maj, 2018