Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Vilken bryggmetod passar dig? 7 metoder – 7 fördomsprofiler.

Från kanna och filter till helautomatiska espressomaskiner – Kafferosteriet Koppar bjuder på den ultimata bryggarguiden och en fördomsprofil (att ta med en nypa kaffesalt). Vilken bryggmetod passar just dig?

Trots kaffets långa historia är de olika bryggningsteknikerna relativt nya. De flesta har utvecklats under 1900-talet, ja till och med under dess senare hälft, efter att elektriciteten kom in i var kvinna och mans hem.

Att koka de rostade, malda bönorna för att utvinna smak fungerar ju än idag men det är fantastiskt att se alla de olika lösningar och uppfinningar människor gjort för att på enklare sätt få ut den ultimata smaken ur bönorna. Många patent på olika kaffebryggningsverktyg har det blivit genom åren, men det är framförallt några som slagit igenom på allvar och som nu finns att välja mellan i tusentals versioner och varianter. Men vilken ska just du välja?

Pour over-metoden
Denna urgamla bryggningsmetod är än idag en av de vanligaste och enklaste, men också en av de mest precisa. Vatten hettas upp separat och hälls över malet kaffe i en vanligtvis trattformad filterhållare, ner i en kaffekanna. Nackdelen med metoden är att du behöver vara närvarande och hälla över vattnet men fördelarna är fler. Dels kan du få perfekt temperatur på vattnet, 92–96 grader, dels kan du ”blomma” kaffet för att frigöra kaffets naturliga kolsyra och få fram alla härliga aromer. Det gör du genom att hälla en liten del av vattnet över det malda kaffet, vänta en knapp minut så att det börjar bubbla lite, och därefter hälla över resten av vattnet. Om du använder pappersfilter kan det vara smart att blöta det först för att det ska hålla tätt och för att få bort eventuella felsmaker från filtret. Numera finns också flergångsfilter på marknaden som du gör rent mellan bryggningarna.

Fördomsprofilen: Det här är ju ingen maskin – ett faktum som säger allt. Du som väljer den här metoden har ett brinnande kaffeintresse och vill ha full kontroll på hela processen, från blomning till temperatur och styrka. Att göra kaffe är för dig en ceremoni minst lika viktig som att dricka det. Pour over är ett enkelt och mycket bra sätt att få fram ditt specialbeställda kaffes aromer, något du förstås uppskattar.

Elbryggare
Under hela 1900-talet har olika elektriska kaffebryggare tagits fram. Till en början var säkerhetsfrågan viktigast men de senaste decennierna har teknikutvecklingen istället handlat om hur man får fram den ultimata smaken. Elbryggaren fungerar ju egentligen exakt som ”pour over”-tekniken, men är automatiserad. Vattenvärmen är kontrollerad, rinntiden likaså, och en bra bryggare ger därför väldigt gott kaffe. Fördelen är att du inte behöver vara närvarande under processen och nackdelen är att du inte har lika bra kontroll som vid pour over. En sämre, eller dåligt skött, elbryggare kan ge för varmt vatten eller för kallt, och igenkalkade rör kan ge ojämn rinntid. Dessutom ska man vara försiktig med att låta det färdigbrygda kaffet stå på en eventuell värmeplatta eftersom det ganska snabbt påverkar smaken negativt. Men som sagt, en bra elbryggare fungerar utmärkt, särskilt om du använder nymalda bönor och kanske till och med låter kaffet blomma genom att du stänger av bryggaren en kort stund efter att de första dropparna nått kaffet, och sedan sätter på den igen.

Fördomsprofilen För dig är det viktigt att få dina 3–4 koppar per dag men med ditt aktiva liv har du har inte tid att greja så mycket med dem. Eftersom du älskar kaffe ser du dock till att ha en bra sort hemma och kanske investerar du i en kvarn så att du kan mala hela bönor. På så sätt får du enkelt härligt kaffe som du kan bjuda många på.

AeroPress
AeroPressen uppfanns av Stanford-ingenjören Alan Adler. Han är en väldigt uppfinningsrik man. Ni kommer ihåg den ihåliga frisbeen – även den Alans idé! Men ärligt talat; att kasta en frisbee lite (eller mycket!) längre än tidigare kan väl ändå inte mäta sig en av kaffehistoriens – i all sin enkelhet – största uppfinningar?

Aeropressen är en enkel handbryggare som använder tryck för att både snabba upp bryggprocess och reducera bitterheten i kaffet. Med enkla handgrepp, varmt vatten och finmalt kaffe (om du inte nördar ner dig och börjar brygga med en inverterad metod) kan du faktiskt gå upp och utmana världsmästarna i Aeropress-grenen. Yes, du läste rätt, det anordnas världsmästerskap i Aeropress-bryggning.

Fördomsprofilen: För att komma på tanken att brygga med en AeroPress, så krävs sannolikt att du nördat ner dig lite på specialkaffe. Snabbt börjar du laborera med olika bryggtekniker, malningsgrader och vill gärna testa dig bortom de lite mer mörkrostade kaffen som AeroPressen inledningsvis var utformad för. Du inser snabbt att AeroPressen är den perfekta resekamraten för ett perfekt kaffe att ersätta snabbkaffet på flyget och poddarna på hotellet med. Och att den tar liten plats även i väskan till jobbet eller i ryggsäcken när du ger dig ut på en Corona-promenad i skogen.

Fransk presskanna
En variant till filterbryggning är den så kallade franska presskannan. French press, fransk pressbryggare, presskanna, cafetière, bistrokanna … En kär kanna med många namn och anor från mitten av 1800-talet som skiljer sig från annan filterbryggning på två sätt. Dels ligger det malda kaffet tillsammans med vattnet, dels separeras det genom ett patenterat filter som pressas nedåt så att det klara kaffet hamnar ovanför. Nackdelen är att du behöver vara lite aktiv och hålla koll på urlakningstiden. Fördelen är att du kan styra över smaken – dels genom vattentemperaturen, dels redan nämnda urlakningstid. Du kan blomma ditt kaffe och du förlorar inga aromer i ett uppsugande pappersfilter.

Fördomsprofilen: Hemma hos dig är det mest du som dricker kaffe, men för säkerhets skull har du två presskannor inklusive en lite större som plockas fram på helgerna när du bjuder vänner på fika. Med den här frankofila bryggmetoden får du viss kontroll på ditt kaffe samtidigt som du hinner göra annat medan det står och drar.

Perkolator
Amerikanerna gillar effektivitet och automatisering. Perkolatorn var egentligen ett slags förlaga till elbryggaren och tar sin teknik delvis från espressomaskiner och mokabryggare. Efter ett antal förlagor både från Frankrike och USA var Hanson Goodrich 1889 den som skapade en perkolator som mest liknar dagens modeller, undantaget eluppvärmningen. Sedan dess är det framförallt filtret som utvecklats, samt att elektricitet gjort det möjligt att sätta in ett värmeelement i pannan.

Perkolera betyder ungefär sila eller rinna igenom och det som sker i pannan är att det upphettade vattnet trycks uppåt genom ett rör och rinner sedan över det malda kaffet som ligger i en filterbägare. Vattnet bubblar runt på detta sätt tills lagom styrka är uppnådd. Nackdelen är att mängden kaffe styrs av pannans storlek, samt att du inte direkt kan blomma ditt kaffe eftersom allt sker i den stängda pannan. Fördelen är att du slipper pappersfilter och att du får gott kaffe på ett ganska enkelt sätt.

Fördomsprofilen: Passar dig som är social eller gillar en ordentlig påtår. Rykande färskt perkolatorkaffe kombinerar riktigt god kaffesmak med enkelt handhavande som gör dig fri att fixa brunchen eller duka bordet medan köket fylls med härliga aromer.

Mokabryggare
I den tredelade mokabryggaren, som ställs direkt på spisen, pressas hett vatten upp genom kaffet till en övre behållare. I och med att vattnet passerar en gång, och ganska snabbt, gäller det att kaffet är finmalt så att aromerna hinner följa med. Resultatet blir ett slags espresso och följaktligen har pannan italiensk härkomst. Den har vuxit fram genom olika personers designer och tekniker men 1933 lär Luigi De Ponti ha skapat den modell vi känner igen idag, för sin arbetsgivare Alfonso Bialetti. Mokabryggaren är lätt att arbeta med, lätt att göra ren och det går snabbt att brygga kaffe. Skillnaden mot espresson är framförallt att trycket är betydligt lägre vilket ger mindre crema, det ljusbruna skummet på espresson. Dessutom är du låst till storleken på pannan, vilket gör att du kan behöva ett par olika storlekar hemma. Om du har induktionshäll bör du också kolla att materialet i pannan är rätt.

Fördomsprofilen: I varje italienskt kök finns en mokabryggare och du vill inte vara sämre. Du skruvar vant ihop din Bialetti och kan återgå till arbetet, boken eller TV:n tills dess pannans tjut meddelar att kaffet är klart och du kan njuta din kopp med riktigt goda smaker. Det här är en prisvärd, hantverksmässig bryggmetod som såklart kan kompletteras med en schysst kaffekvarn.

Manuell espressomaskin
Sedan slutet av 1800-talet har olika italienare försökt skapa den perfekta maskinen för espresso. En av dem var Giovanni Achille Gaggia som lyckades med konststycket att öka trycket i maskinen så pass att vattentemperaturen kunde sänkas. På så sätt bibehölls kaffets alla goda aromer samtidigt som den numera obligatoriska creman uppstod. En manuell espressobryggare kräver en del av dig i fråga om handlag och rengöring. Med inköpet av den kan viss prylmani uppstå – du behöver ju en kvarn att finmala bönorna i, en stilig tamper (grejen som du pressar ihop kaffet med innan du brygger) och lite annat. Dessutom utfordras ju inte direkt några stora släktkalas med de små portionerna. Du har däremot full kontroll över smak och aromer, och de flesta är överens om att en sån här maskin ger den klart bästa espresson.

Fördomsprofilen: En snygg espressomaskin är ett litet konstverk som du gärna pryder ditt kök med. Efter ett antal testbrygder har du fått till perfekt temperatur, tryck och rinntid och smaken är lika balanserad som god – helt enkelt en fulländad kaffeupplevelse att bjuda vännerna på. Att varje kopp kräver lite arbete tycker du bara är trevligt.

Helautomatisk espressomaskin
Fram till våra dagar har automatiska espressomaskiner utvecklats i försök att skapa lika gott kaffe med samma snygga crema som de manuella gör, och nu finns helautomatiska där vi i stort sett bara behöver sätta i sladden. Malning av bönor, pressning av det malda kaffet och själva bryggandet – allt sker enligt välprogrammerade logaritmer. Nackdelen med en sån här maskin är att det är svårt att påverka ditt kaffes smak. Du måste också göra rent den ibland (i och för sig med ett enkelt rengöringsprogram), och den kan komma att trilskas, be dig att tömma något fack, fylla på ett annat, värma upp eller bara få vila. Men när den helautomatiska espressomaskinen fungerar så gör den det väldigt bra, med väldigt god espresso som följd.

Fördomsprofilen Du som köper en helautomatisk espressomaskin litar på proffsen – lusläser recensioner och tycker det är viktigt att göra genomtänkta val. Liksom: Varför skulle du vara bättre på att få till en espresso än de som ägnar hela sin arbetstid åt det? Nej, när smakrik kaffeexpertis bara är ett knapptryck bort använder du dig gärna av den bekvämligheten.

Av: Anders Melldén
Senast uppdaterad: 22 mars, 2021

Denna kluriga text skrev Anders Melldén för vårt nyhetsbrev i mars 2021. Om du tyckte den var kul att läsa, se till att anmäla dig till Koppars nyhetsbrev på länken nedan!