Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Ekvatorn – kaffets plats på Jorden

I stort sett allt kaffe i världen produceras inom ett tydligt avgränsat område med ekvatorn som utgångspunkt. Men varför? Och hur långt norrut och söderut kan man egentligen odla kaffe?

Kaffebältet, eller ”the bean belt”, kallas det område som ligger mellan Kräftans vändkrets i norr och Stenbockens vändkrets i söder runt hela Jorden. Det här området med ekvatorn som kärnlinje har visat sig allra bäst lämpat för kaffeodling. Men varför? Kafferosteriet Koppar tog en tur längs jordklotets osynliga linjer för att utforska klimat, jordmån och topografi.

I begynnelsen fanns Kaldi och hans getter i Egypten, eller möjligen den förvisade shejken Omar i Etiopien. Om någon av de två mest kända historierna om kaffets uppkomst någonstans på 800-talet är sanna är svårt att bevisa. De flesta verkar dock överens om att kaffets ursprung hittas någonstans i östra Afrika. Kaffesorten var Coffea arabica, men det namnet lär ha uppstått på grund av ett missförstånd där vår egen Carl von Linné var involverad. Vilt växte nämligen arabicakaffet inte i Arabien, utan i nuvarande Etiopien och Sudan. När européer sedan gav sig ut för att upptäcka världen, och kolonisera delar av den, följde kaffet med.

Holländare såg till att kaffe började odlas i bland annat Indonesien och Sri Lanka, fransmän tog det till Västindien och därifrån spred sig kaffet söderut i Amerika. Förutsättningarna man letade efter var de man funnit på kaffets ursprungsplatser: jämn värme och en bra blandning av sol och regn. Och de förutsättningarna hittade man runt ekvatorn.

Men faktum är att följer vi ekvatorn de drygt 40 000 milen runt Jorden får vi simma eller åka båt 80 procent av vägen. Så stor del av ekvatorn går alltså över hav. Bara tretton länder genomskärs av ekvatorn och av dem är de flesta stora kaffeproducenter. Brasilien som är världsstörst, Colombia, Indonesien, Kenya och Uganda är några av dem. För att inte tala om Ecuador – en kaffenation som till och med fått sitt namn av ekvatorn som går genom den norra delen av landet.

Ekvatorn är en tänkt linje som delar Jorden i två lika delar, därav namnet (tänk equal = lika/likvärdig). Faktum är att Jordens omkrets är något större här än på andra platser och att ekvatorn egentligen inte är helt statisk. Den är beroende av Jordens rotationsaxel och varierar faktiskt plus-minus nio meter över tid. Men såna detaljer spelar inte så stor roll när det kommer till kaffeodling. Där handlar det nämligen först och främst om klimatet.

Kaffeträd behöver växa utan risk för frost, med riklig tillgång på solens strålar, men också på vatten. Dessutom är mognadscykeln lång så klimatet behöver vara jämnt.

Tre år från frö till bär
Samma bönor som vi rostar för att ge både oss och dig njutning i form av gott kaffe i koppen används för att så nya plantor. Dessa – oprocessade – bönor är alltså frön som kan ge nya kaffeträd, och kolonisatörerna tog med sig fröna på sina resor som de sådde på olika platser.

Idag kan man göra på samma sätt, eller odla upp plantor i växthus som sedan planteras ut. Det tar cirka tre år innan kaffeträdet kan ge sin första skörd och sedan fortsätter trädet att ge kaffebär en gång om året – i vissa fall flera – under ett antal decennier. På en kaffeplantage räknar man med att ett träd har en livslängd på cirka 25 år.

Unga plantor kultiveras på en plantage i Guatemala.

Efter den korta men väldoftande och vackra blomningen tar det mellan sex och elva månader innan det går att skörda. Här beror det på förutsättningarna, men också på vilken variant av bönsorten man har. Människan har ju korsat fram flera olika varianter av arabicabönorna så här kan vissa ha bättre motståndskraft mot sjukdomar, andra ge större eller fler skördar, och så vidare.

Under året behöver träden och bären mellan 1 500 och 2 000 millimeter regn, med en torrperiod på ett par månader under knoppning och blomning. Dessutom behövs ungefär 1 800 soltimmar med ett par timmars direkt sol per dag. Snittemperaturen bör vara jämn och ligga på drygt 24 grader.

Från det att kaffeträdet blommar tar det 6-11 månader innan det är dags för skörd.

Vid ekvatorn regnar det i snitt mellan 2 500 och 3 500 millimeter regn om året. Det är ungefär 2 000 soltimmar och temperaturen brukar ligga i snitt på 23 grader nattetid och 31 grader dagtid. Alltså lite för mycket av det mesta för ett ultimat kaffeklimat – åtminstone för kvalitetskaffe.

Tricket att sänka temperaturen
Tricket är att ändå utnyttja ekvatorns, och hela kaffebältets, jämna klimat men att få ner temperaturen något. Mätningarna som givit värdena ovan är gjorda på platt mark men så fort man kommer upp mer i höjd över havet sjunker snittemperaturen eftersom nätterna blir kallare. Därför görs de bästa kaffesorterna vanligtvis på högre höjd. Finns då sådana höjder inom kaffebältet? Jajamen, till och med på själva Ekvatorn. Dess högsta punkt är Cayambevulkanen i Ecuador vars sluttning mäter hela 4 690 meter över havet där ekvatorn skär den. Just där ligger också snö året runt, så kaffeodling är inte aktuellt. Men går vi ner på ungefär hälften i höjd börjar vi närma oss några av de mest exklusiva kaffesorterna.

De högsta odlingarna på Costa Rica ligger på ungefär 1500 meters höjd, medan Etiopien har farmer som odlar på 2000 meters höjd. I Bolivia finns kaffeodlingar på uppåt 2500 meters höjd över havet!

Svalka och vulkanjord
Ett annat sätt att få ner snittemperaturen är att odla kaffe på öar eller vid kusten där svalka från havsströmmar kan hjälpa till. Hawaii Kona är ett kaffe som växer på runt 600 meters höjd över havet. Här är morgnarna soliga medan eftermiddagarna är molniga, ibland regniga. Tillsammans med svalkande bris och milda nätter växer kaffet långsamt och får alla de egenskaper som vanligen kräver högre höjder.

Galapagosöarna ligger precis vid ekvatorn, men kaffet som odlas här kommer från bara 200 till 300 meters höjd över havet. Här är det sol 12 timmar om dagen året runt med två skördar varje år vilket borde ge hög kvantitet och låg kvalitet på kaffebönorna. Men faktum är att klimatet ändå liknar det på 1200–1300 meters höjd tack vare Humboldt-strömmen som bär med sig svala havsbrisar som sänker snittemperaturen.

Det kan vara svårt tänka sig att högkvalitativt specialkaffe kan växa på Galapagos, med öarnas unika mikroklimat gör det faktiskt möjligt.

Vissa lägre lägen kan också ha perfekt mikroklimat tack vare kombinationen av svalkande vindar och skuggande träd eller berg. På så vis kan mognaden ske på samma långsamma sätt som på en högre höjd. Förr odlades kaffe alltid i skugga av större men när kaffe blev till en stor produkt som helst skulle fås fram billigt sattes plantager på låg höjd i direkt solljus. Stora kvantiteter med fler skördar men lägre kvalitet blev resultatet. Tyvärr behövs också mer besprutning mot sjukdomar som man slipper i svalare och mer luftiga klimat.

Jordmånen är också viktig för att kaffet ska trivas. Generellt ska jorden vara bördig och näringsrik. Gammal flod-, sjö- och havsbotten fungerar bra men ännu bättre trivs kaffeträden i olika vulkaniska mineralsammansättningar. Jorden bör binda fukt men ändå vara så pass väldränerad att rötterna inte står i vatten. Gammal vulkanjord och till och med aktiva vulkaner hittar vi också i kaffebältet, så även där är vi rätt ute.

Robusta mer robust
Eftersom det mesta kvalitetskaffet i världen är av sorten arabica är det dessa träd och bönors förutsättningar vi fokuserar på. Den andra stora bönsorten Coffea canephora, eller robusta som den vanligen kallas, är som namnet antyder mer robust och tålig. Den kan odlas lägre, i varmare och mer ojämnt klimat, ger ofta stora skördar och står emot många skadeinsekter.

Vietnam är världens största kaffeproducerande land när det gäller just robusta men även länder i västra Afrika och små delar av Syd- och Centralamerika odlar den. Kvalitetsrobusta används till espressoblandningar medan enklare bönor går till frystorkat kaffe eftersom det är billigt.

Världens nordligaste och sydligaste
Världens nordligaste kommersiella kaffeplantage lär ligga i Nepal och odlas norr om Kathmandu cirka 70–80 mil norr om Kräftans vändkrets. Plantec Coffee Estate anser sig själva ha ultimata förutsättningar för att skapa sitt arabicakaffe i lätt, frisk och elegant stil. Även USA har lite odlingar norr om kaffebältet, i Kalifornien och Georgia. Världens sydligaste kaffeplantage kan vara Ikarus Coffee på Nya Zeeland. Trots att de ligger 120 mil söder om Stenbockens vändkrets menar de att ljusets intensitet är starkare över deras 2 hektar med arabicaträd än innanför kaffebältet, vilket hjälper bären att mogna.

År 2016 gjordes en rapport av ett klimatinstitut på uppdrag av Fairtrade Australia & New Zeeland. Uppgiften var att se hur klimatförändringarna bland annat påverkar kaffeodlandet i världen. Enligt rapporten var det tydligt att allt fler kommer att behöva söka sig till högre höjder inom kaffebältet, men också att odling kan komma att ske längre bort från ekvatorn. Kanske kan vi i framtiden alltså se ytterligare plantager längre från ekvatorn. Hittills handlar det dock om små aktörer med mycket liten kommersiell betydelse.

För världens kaffeplantager och produktionsanläggningar är än så länge klart koncentrerade till kaffebältet. Framförallt är det frostrisken som gör att få lyckas utanför, men också att bären inte mognar tillräckligt.

Idag finns ett drygt 70-tal producerande länder vars kafferegioner ligger innanför kaffebältet. Och så lär det förbli ett bra tag till eftersom det är där de främsta förutsättningarna finns; det jämna och varma klimatet, de lagom många soltimmarna, fukten och regnet, vulkanjordarna och bergshöjderna. Och något vi inte får glömma bort – här vid ekvatorn finns månghundraårig erfarenhet och kunskap om hur man får fram det allra bästa ur ett kaffeträd.

Av: Anders Melldén
Senast uppdaterad: 31 maj, 2021

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!

 

Relaterade produkter