Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppar testar: Bästa koppen till kaffet?

Kaffe serveras nästan alltid ur en och samma typ av kopp. Hemma har du dina favoritmuggar och på restaurang har de oftast bara en servis. Vi på Koppar ville testa om doft- och smakupplevelsen förändras beroende på ur vad du dricker ditt kaffe. Och det gjorde den. Ganska mycket till och med.

De flesta vet att rött vin oftast serveras i större glas än vitt vin. Men det finns också en massa olika glas för olika typer av röda viner, och för olika typer av vita viner. En del av dem är traditionella glas vars form ibland har mer kulturella orsaker än att den faktiskt främjar smakupplevelsen. Ta till exempel den traditionella tyska ”remmaren”. Med ett högt och ganska tjockt skaft, ofta färgat antingen grönt eller brunt, avslutas det i en extremliten kupa. Inte särskilt tacksamt för landets härliga viner, men vackra glas att titta på.

De välkända franska vinområdena Bourgogne och Bordeaux har däremot förenat form med en förhöjd doft- och smakupplevelse. I Bordeaux har vinglasen av tradition varit rymliga men raka. Det fungerar fint med de kraftfulla men strama vinerna, som bjuder på rikedom i både doft och smak. Bourgogne, däremot, gör viner som är mer finstämda och eleganta och behöver lite mer rymd för att blomma ut. Inte konstigt då att glasen härifrån är rundade och breda, med en mindre öppning som samlar ihop aromerna.

Mästaren inom modern glaskunskap är österrikiska glastillverkaren Riedel med Georg J Riedel och sonen Maximilian i spetsen. Under många år har företaget missionerat ut budskapet att olika viner uppfattas olika i olika glas. De parametrar som de framförallt arbetat med är druvsortens aromer och hur vinet landar i munnen när man dricker det – vilket i sin tur påverkar hur smaken uppfattas. Exempelvis tillverkar de smalare glas som verkligen framhäver syrarika vitviner, som de av druvsorten riesling, och rundade, breda vitvinsglas för vitt vin av druvan chardonnay. Sistnämnda har mycket mindre fruktiga och blommiga aromer än riesling, och glasets utformning gör att vinet får luft och rymd nog att ändå snabbt utveckla doften. Dessutom gör den lägre formen att näsan kommer lite närmre vinet och de ”tyngre” aromerna som dessa viner har.

När vi sedan dricker ur glasen samlar rieslingglaset ihop vinet som rinner mitt på tungan, medan det vita bourgogneglaset fördelar ut vinet bredare i munnen och ger ett fylligare intryck.

I just dessa glas, riesling, vit bourgogne och ett större och högre för röd bourgogne valde vi att testa olika kaffesorter från Koppar. Dessutom la vi till ett av de populäraste whiskyprovarglasen, Glencairn. Självklart testade vi också kaffet ur vanliga kaffekoppar, bland annat en espressovariant och en hederlig kaffemugg inhandlad på en souvenirbutik på någon flygplats. Allt detta för att testa om olika kaffesorters smak kan lyftas till nya höjder beroende på hur de serveras. Kaffe innehåller ju nästan tusen aromer, vissa som finns i bönan, andra som uppstår vid rostningen. Varför inte se till att vi får njuta av så många av dem som möjligt?

Så här gjordes testet
Vi valde ut tre ganska olika kaffesorter ur vårt sortiment. Dessa tre maldes sedan i två olika storlekar, grovmalet som gav ett mycket lätt kaffe, och finmalet som gav ett mer intensivt och smakrikt. Båda sorterna bryggdes på exakt samma sätt, i mockabryggare. Slutligen testades varje kaffesort av det finmalda kaffet också med en skvätt mjölk i. Tre varianter av varje sort alltså, det vill säga totalt nio olika smakprover. Dessa serverades sedan i fem olika koppar/muggar/glas vilket sammanfattningsvis gav 45 olika tester. Här är resultatet!

Yirgacheffe, Etiopien
Extremt elegant och smakrikt kaffe där framförallt fruktighet, toner av bergamott, blommor och citron, dominerar.

Stor kupa (röd bourgogne)
Grovmalet: Glaset blir alldeles för stort, kaffets mycket finstämda aromer försvinner.
Finmalet: De fruktiga och blommiga aromerna försvinner något, istället framhävs aromer som nötter och kakao starkare.

Medelstor kupa (vit bourgogne)
Grovmalet: Nu börjar både fruktigheten och de mer rostade aromerna kännas mer, men det är en bit kvar till perfektion.
Finmalet: Helt perfekt! Här känns både de blommiga och fruktiga aromerna samtidigt som nötigheten och de rostade kakaotonerna finns kvar. En härligt rik kaffeupplevelse som framhäver detta exklusiva kaffe.

Långsmal kupa (riesling)
Grovmalet: Glaset framhäver de fruktiga tonerna i kaffet på ett fint sätt.
Finmalet: En riktigt bra glasform om du vill framhäva de friskaste och fruktigaste aromerna i kaffet – doften blir väldigt intensiv. I smaken känns också mer frisk fruktighet än i de bredare kuporna.

Tulpanformad kupa, Glencairn (whiskyprovning)
Grovmalet: Helt okej glas – tulpanformen koncentrerar de finstämda aromerna.
Finmalet: Bra allroundglas och ”provningsglas” som samlar aromerna. Kaffet behöver lite längre tid för att verkligen blomma ut än i en större kupa, vilket gäller både doft och smak.

Souvenirkaffemugg
Grovmalet: Helt okej, men ingen stor smakupplevelse.
Finmalet: Riktigt bra, men du missar lite av de mer finstilta och blommiga dofterna. Funkar bra att dricka ur eftersom näsan kommer in i muggen vilket gör att du känner kaffets aromer medan du dricker. Klart godkänt.

Espressokopp
Grovmalet: Här funkar det lätta, grovmalda kaffet eftersom doft och smak koncentreras på en liten yta.
Finmalet: Väldigt lite doft, du behöver anstränga dig om du ska känna den. Näsan är inte med när du smakar – du missar mycket.

Med en skvätt mjölk? Yirgacheffe är kanske inte det bästa kaffet att dricka med mjölk, men det är inte helt oävet. I doft och smak kommer mer nötighet och en gräddkolaton fram. Kaffet blir bäst i en stor kupa eller mugg.

Till Yirgacheffe passar
Till Yirgacheffe passar en vid, rund kupa eller en mellanstor kaffekopp eller mugg allra bäst. Dessa ger ger kaffets fruktiga aromer, och de som är mer rostade och nötiga, spelrum.

Indonesien Sumatra
Ett mustigt kaffe med rejäl kryddighet och lite rökigt rostad ton med röda bär som fruktighet.

Stor kupa (röd bourgogne)
Grovmalet: Jodå, det funkar. Lyfter framförallt de rostade inslagen i doft och smak.
Finmalet: Wow! Stor, häftig doft av tobak, nötter och kakao med läckert kryddiga toner. De mer fruktiga inslagen av röda bär finns i bakgrunden – de försvinner inte, men är inte heller framträdande. En fantastisk kaffeupplevelse!

Medelstor kupa (vit bourgogne)
Grovmalet: Mycket bra – här kommer kryddighet, nötter och kaffets dova aromer fram i både doft och smak. Tack vare den lite lägre kupan hittar näsan dofterna trots den lättare stilen från malningen.
Finmalet: Stor och rik doft med kraft – mer fruktighet och röda bär än i den större kupan.

Långsmal kupa (riesling)
Grovmalet: Friskheten känns, men i övrigt saknas resten av doft och smak.
Finmalet: Eftersom kaffets friska nyanser inte är framträdande blir det inte så mycket doft i detta glas. Det funkar, men en vidare kupa är att föredra.

Tulpanformad kupa, Glencairn (whiskyprovning)
Grovmalet: Nästan samma resultat som med rieslingglaset. Friskheten är tydlig men vi saknar resten.
Finmalet: Återigen – en riktigt bra provningskupa där du kan ta tid på dig att analysera. Dock ganska mycket frukt i aromerna, medan kryddigheten och de dova tonerna går förlorade.

Souvenirkaffemugg
Grovmalet: Helt okej. Näsan kommer ner så du känner det mesta av aromerna, men de framhävs inte.
Finmalet: Funkar, men blir inte en stor kaffeupplevelse eftersom rymligheten inte riktigt räcker till.

Espressokopp
Grovmalet: Här funkar det grovmalda kaffet eftersom det koncentreras på en liten yta.
Finmalet: Näsan missar aromerna lite grann, men smaken blir riktigt bra. Den lilla espressokoppen gör att kaffet koncentreras på tungan och ger en underbart mustig upplevelse med lång eftersmak.

Med en skvätt mjölk? Ett riktigt bra kaffe att kaffe att blanda med mjölk. Smaken blir härligt rund och inbjudande av kanderade nötter och gräddkola. Bäst i stor kupa eller souvenirmugg.

Det ”stora” kaffet från Sumatra trivs riktigt bra i en stor kupa, vare sig man lyxar till det med glas eller mugg. Dessutom var kaffet riktigt gott i den lilla espressokoppen, där fokus hamnade på smaken, inte på doften.

Mellanrost
Inbjudande och lättgillat kaffe med toner av nougat, smörkola, karamell och röda bär.

Stor kupa (röd bourgogne)
Grovmalet: Det funkar, men kupan är något för stor – en del av aromerna försvinner.
Finmalet: De rostade tonerna i doften blir mest framträdande medan fruktigheten försvinner.

Medelstor kupa (vit bourgogne)
Grovmalet: Doft- och smakintrycket är mer karamell och nougat än bär.
Finmalet: Mycket fin och komplex doft och smak där både karamell- och nougattoner och de mer fruktiga nyanserna känns.

Långsmal kupa (riesling)
Grovmalet: Ger ganska liten doft med få men finstämda aromer.
Finmalet: Fungerar fint – nu blir fruktigheten av hallon och citrus mer framträdande samtidigt som de rostade aromerna också känns.

Tulpanformad kupa, Glencairn (whiskyprovning)
Grovmalet: Detta var inte så positivt för kaffet, varken doft eller smak förhöjs.
Finmalet: Fungerar som provningskupa men bjuder inte på kaffets hela doft- och smakspektra.

Souvenirkaffemugg
Grovmalet: Den funkar fint. Ger en ganska bred doft med både röda bär och karamell.
Finmalet: En riktigt bra mugg som ger en rättvis bild av kaffet. Fruktigheten finns där, men karamell och nougat blir tydligare.

Espressokopp
Grovmalet: Nja, inga aromer, bara smak.
Finmalet: Funkar sådär, lyfter inte kaffet – snarare känns det mer knutet.

Med en skvätt mjölk? Godaste kaffet med mjölk! Lyfter den söta doften av kola och nougat och fruktigheten för tankarna till hallon med gräddmjölk. Framträder bäst i en lite större kupa eller souvenirmugg.

Mellanrosten trivs bra i lite olika former beroende på vad du vill framhäva. Välj gärna en rundad, lite rymligare form på mugg eller glas för en komplex och komplett upplevelse, eller en lite långsmalare form för att framhäva friskheten.

 

Testa själv!
Smakupplevelsen skiljer sig alltså ganska rejält åt beroende på ur vad kaffet serveras. Nu innebär inte det att du måste köpa en massa olika vinglas för att kunna njuta av ditt kaffe. De som passar i en stor kupa kanske kan serveras i en större mugg, och det finns både te- och kaffemuggar som har en rundad form där dofterna samlas ihop bättre än om muggen är helt rak. Viktigt att tänka på om du vill testa att göra en liten kaffeprovning hemma är också att kaffets aromer blir tydligare när kaffet svalnar. Så låt det gärna stå en stund i glaset, koppen eller muggen innan du börjar.

Senast uppdaterad: 9 mars, 2020

Denna artikel publicerades i samband med ett nyhetsbrev. För att inte missa intressanta nyheter i framtiden – anmäl dig till våra nyhetsbrev här!