Detta kaffe rostas inte just nu. Klick HÄR för att se vad du kan handla istället.
Ursprung: Mbozi-distriktet, Songwe
Odlingshöjd: 1600-1671 möh
Producent: 292 småbönder
Sorter: Kent, Bourbon, N39 (tvättat)
Bland det roligaste vi vet är att rosta espresso så att ursprunget lyser igenom. Förra månaden så var det Nicaragua i Stora Espressoresan, nu har turen kommit till Tanzania, som seglat upp som en favorit hos oss på Koppar. Bönorna har växt upp hos småbönder – bland majs, solrosor och ingefära i sydvästra Tanzania. De plockas för hand på sammanlagt 297 gårdar som i snitt inte är större än 1 hektar och bärs till kooperativet Iyenga som bönderna äger tillsammans.
Första sniffen bjuder på mjuk kakao och aromer av vinbär, söta som de svarta, pigga som de röda. När vi rostar detta ursprung lite mörkare så får vi en medelfyllig espresso. Det är ändå ett stort kaffe vi har framför oss och har du någon gång druckit espresso från Kenya så kommer du känna många likheter. Kryddigheten finns absolut där, likaså en mjuk men ändå framträdande muskotnöt. Vill du mjuka upp din espresso, gör det gärna med en gnutta mjölk men ta inte för mycket. Vikt: 230 g