Ursprung: San Andres, Lempira
Odlingshöjd: 1400-1650 möh
Producent: Småbönder i San Andres
Sorter: Catuai, Caturra, Lempira, Ihcafe 90 (tvättat)
1998 drog orkanen Mitch in över kaffeodlingarna i Honduras. Över 70% blåste och regnade bokstavligt talat bort och hela landet behövde starta om sin kaffeproduktion, nästan från noll. 2004 hölls landets första Cup of Excellence, världscupen inom kaffe, och som kaffebuskarna har blomstrat sedan dess!
Som mer mörkrostat än kaffet från Honduras annars är hos oss på Koppar, så lämpar sig detta kaffe, från byn San Andres, utmärkt som espresso. Syran är nedtonad och balansen sitter. Bland de primära aromerna känner vi mörk choklad och stenfrukt. Sötman finns där, i form av vanilj. Längre fram i upplevelsen tornar de söta mörka bären upp sig och dem har vi med oss långt in i den mjuka eftersmaken.
De 15.000 invånarna i San Andres, som alla är involverade i byns kaffeproduktion på något vis, har gett oss som kafferostare de allra bästa förutsättningarna. Mörkrostat som här, så är arvet väl förvaltat till din espressokopp! Vikt: 230g