Detta kaffe rostas inte just nu. Klick HÄR för att se vad du kan handla istället.
Ursprung: Villa Rica, centrala Peru
Odlingshöjd: 1650 möh
Producent: Finca La Aurora
Sorter: Caturra, Pache, Geysha, Bourbon, Catimor (tvättat)
På slingriga vägar tar vi oss från huvudstaden Lima in i Unescos världsarv Asháninka Yánesha. Väl där, efter bra många timmar i bilen, i regionen Villa Rica finner vi den lilla kaffegården Finca La Aurora – och ett av Sydamerikas allra godaste kaffen.
Olga Tello Quintana, som äger gården, odlar kaffet i skuggan av inhemska träd på 1650 meters höjd över havet och man kan lugnt säga att hon har en stor påverkan på regionen. Allt sedan hennes föräldrar kom hit från Anderna på 1960-talet har familjen varit engagerad i samhället och den biologiska mångfalden. Sedan 1978 har de odlat kaffe, alltid enligt ekologiska principer, och byggt upp ett starkt rykte på specialkaffe-scenen.
Denna espresso, bearbetad med den våta metoden, dricker vi gärna ren – utan mjölk. Den är pigg, men har samtidigt en låg syra vilket gör den extra utmärkt om du brygger den kort. Den bjuder inledningsvis på toner av mörk choklad och milda noter hasselnöt, men det är framförallt de svarta vinbären som framträder vid epsressobryggning. Sötman, som går åt skogshonung, är med genom hela upplevelsen. Vill du mjuka upp din espresso något lite, så ta en skvätt mjölk men inte för mycket! Vikt: 230g