Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  finns det kalorier i kaffe

  Finns det kalorier i kaffe och vad ska man tänka på?

  Det finns många myter om kaffe. En del tror att kaffe är ett diuretikum och att det kan leda till uttorkning. Andra tror att kaffe innehåller mycket koffein och kan ge dig nervositet. Det är visserligen sant att kaffe innehåller koffein, men det är också en rik källa till antioxidanter som kan skydda din kropp mot sjukdomar. Hur är det då med kalorierna i kaffe?

  Fortsätt läsa för att ta reda på om du bör räkna kalorierna i din kopp kaffe eller inte.

  Innehåller svart kaffe kalorier och kolhydrater?

  Kalorier är enheter av energi som mat och dryck ger. De flesta drycker har inte många kalorier, men vissa har fler än andra. Så har kaffe kalorier?

  Enligt Förenta staternas jordbruksdepartement (USDA) innehåller en kopp svart kaffe bryggt på malda kaffebönor endast två kalorier. Nu betyder det inte att alla koppar kaffe är skapade lika. Om du tillsätter saker som grädde, mjölk, socker, kryddor eller andra smaker till ditt kaffe kommer dessa tillsatser naturligtvis att öka kaloriinnehållet. Men i sin renaste form är kaffe en mycket kalorisnål dryck.

  Det är mindre än 0,1 % av det dagliga rekommenderade intaget för en genomsnittlig vuxen. Och om du är orolig för att gå upp i vikt av kaffe, kan du vara säker på att det krävs mycket mer än 2 kalorier för att lägga på sig ett extra kilo.

  Faktum är att du skulle behöva konsumera 700 till 1 000 extra kalorier utöver ditt normala intag för att öka bara ett kilogram i kroppsvikt. Du skulle alltså behöva dricka upp emot 500 extra koppar svart kaffe varje dag för att gå upp i vikt av kaffe.

  Vad är en kalori?

  Innan vi går vidare kan det vara bra att snabbt reda ut vad en kalori är.

  En kalori är en enhet av energi som mat och dryck ger. En kalori är också den energi som används av kroppen för olika aktiviteter, som att andas, gå eller springa.

  Det genomsnittliga dagsbehovet hos en vuxen person ligger mellan 1 000 och 2 000 kalorier (kcal). Ditt dagliga kaloriintag kan variera beroende på hur mycket du rör dig, hur aktiv du är och ditt allmänna hälsotillstånd.

  Kalorier finns i olika former, inklusive fett, protein och kolhydrater. En majoritet av kalorierna som vi får i oss dagligen kommer från kolhydrater och fett.

  Vad är en kolhydrat?

  Som du kanske redan vet, är det inte alla typer av fetter och kolhydrater som är skapade lika. Det finns en stor skillnad mellan mättade och omättade fetter, såväl som enkelt- och fleromättade kolhydrater.

  Enkla kolhydrater är snabba att smälta i magen och tas upp av kroppen, och de brukar ge oss en kortvarig energiinjektion. Några exempel på enkla kolhydrater är sockermajs, strösocker och mindre mängder fruktos (fruktos är naturligt förekommande i frukt och bär).

  Fleromättade kolhydrater, å andra sidan, tar längre tid för magen att smälta och tas upp av kroppen. Detta gör dem mer mättande och de ger långvarig energi istället för den kortvariga som enkla kolhydrater gör. Några exempel på fleromättade kolhydrater är fullkornsbröd, mandlar och avokado.

  Finns det fett i kaffe?

  Fett är också en källa till energi, men det tar längre tid för magen att smälta och tas upp i kroppen jämfört med kolhydrater. Fett finns i både animaliska och vegetabiliska produkter.

  Naturligt fett i kaffe är ett minimalt problem. Det finns mycket mindre fett i kaffe än det gör i mjölk eller grädde, så det är inte mycket att oroa sig för.

  Men om du tillsätter tillsatser som mjölk eller grädde, kommer de att öka fettet i din kaffedryck. Detta kan orsaka en ökning av kalorier också.

  Så många kalorier innehåller ditt favoritkaffe

  Antalet kalorier i kaffe med mjölk

  Ett av de mest populära sätten att njuta av kaffe är med mjölk. Men hur många kalorier finns det i kaffe med mjölk? Tja, det beror på vilken typ av mjölk du använder. Om du har cirka tre matskedar standardmjölk i din kopp kaffe, så får du räkna med att du tillför kring 25 kalorier (kcal).

  kalorier i kaffe med mjölk

  Hur mycket kalorier i cappuccino?

  En cappuccino är ett annat populärt sätt att njuta av kaffe, och det är ett mindre kalorivänligt alternativ än vanlig kaffe med mjölk. En traditionell cappuccino görs med lika delar espresso, ångad mjölk och skum. Och även om skummet inte tillför några kalorier, tillför espresson och mjölken totalt cirka 120 kalorier (kcal) till din dryck.

  Iskaffe kalorier - en beräkning

  Iskaffe är ett uppfriskande sätt att njuta av kaffe en varm dag. Men hur många kalorier innehåller iskaffe? Det beror på! Om du gör ditt iskaffe med fet mjölk och socker har du ungefär 200 kalorier (kcal) per dryck. Om du däremot gör det med lättmjölk och utan socker får du bara i dig hälften så många kalorier. Så om du håller koll på ditt kaloriintag ska du hålla dig till lättmjölk och avstå från socker.

  Innehåller kaffe latte kalorier?

  En latte är en klassisk kaffedryck som många beställer på caféer. Den innehåller ännu mer mjölk än en cappuccino. Och därför också fler kalorier. Den traditionella latten görs med espresso och ångad mjölk. Men mängden mjölk i en standardstorlek av latte, gör att det blir cirka 200 kalorier (kcal) per dryck. Om du lägger till smaksättning, t.ex. hasselnöt, karamell, eller vanlig vispad grädde ökar dock kalorierna betydligt. Så om du försöker hålla koll på din midja, håll dig till en vanlig latte.

  Hur många kalorier innehåller snabbkaffe?

  Det finns de som på ett snabbt och enkelt sätt vill njuta av kaffe utan krångel. Då brukar snabbkaffe vara ett vanligt alternativ. Det är dock inget vi på Koppar rekommenderar såklart, så otroligt många nyanser går förlorade i både smak och arom. Men det finns snabbkaffe som innehåller få kalorier. Men enligt Livsmedelsinfo är snittet på de vanligaste sorterna pulverkaffe hela 300 kalorier (kcal).

  Hur är det med smaksatt kaffe?

  Om du håller koll på ditt kaloriintag är det bäst att hålla dig till svart kaffe eller välja en smaksättning som inte tillför några extra kalorier, till exempel kanel eller vaniljextrakt. Väljer du smaksättningar i form av smaksirap, så kan kalorimängden öka med flera hundra per dryck. De innehåller nästan enbart socker. Vilken tur då, att vi på Koppar rostar fram kaffets naturliga sötma så att du slipper dessa hemska smaksättningar!

  Kan man gå ner i vikt av kaffe?

  Intressant nog har nya studier visat att kaffe faktiskt kan hjälpa dig att gå ner i vikt. En studie visade till exempel att personer som dricker koffeinhaltigt kaffe tenderar att ha lägre kroppsmasseindex (BMI) än de som inte dricker kaffe. En annan studie visade att män som drack 4 koppar koffeinhaltigt kaffe per dag hade 20 % mindre risk att vara överviktiga än män som inte drack något kaffe alls.

  kaffedrinkar och kalorier

  Vad du bör undvika när du dricker kaffe

  När du dricker kaffe ska du vara medveten om vilka typer av mjölkprodukter och sötningsmedel du använder. Många mjölk- och gräddprodukter innehåller mycket fett och kalorier, så försök att använda fettsnåla eller fettfria alternativ.

  Skippa också de kaloririka Frappuccinos och andra blanddrycker på Espresso House. Håll dig istället till vanligt bryggt kaffe.

  Testa gärna Koppars kaffen utan mjölk. Till skillnad från de stora rosterierna har vi inget att dölja, vilket är den ursprungliga tanken med mjölk!

  Att göra kaffe nyttigare

  Det finns många sätt att göra ditt kaffe nyttigare, bland annat genom att använda skummjölk eller mandelmjölk istället för grädde eller helmjölk, undvika smaksättare och tillsatt socker, välja ett kalorisnålt sötningsmedel om så önskas och dricka osötat kaffe svart. Du kan också göra ditt kaffe hemma med hjälp av en kaffemaskin av hög kvalitet och färska, nymalda kaffebönor.

  Andra livsmedel spelar större roll

  Läs mer om vilka livsmedel som innehåller mycket kcal och kolhydrater på Livsmedelsverkets hemsida.

  Ökar kaffe förbränningen?

  Stämmer det att koffein ökar förbränningen?

  Koffein är ett stimulerande medel för det centrala nervsystemet som förekommer naturligt i kaffebönor och i ett antal andra växter. I åratal har man hävdat att koffein kan hjälpa till med viktminskning genom att öka ämnesomsättningen. Och det finns vissa bevis som stöder detta påstående. En studie från Journal of Clinical Nutrition visade att deltagare som konsumerade koffein före träning brände fler kalorier under träningen än de som inte konsumerade koffein. Det är dock värt att notera att den här studien gjordes i mycket liten skala och att mer forskning måste göras för att bekräfta dessa resultat.

  Stämmer det att kanel i kaffe bränner kalorier?

  Det finns inte tillräcklig forskning för att ge ett definitivt svar, men vissa tror att kanelens cinnamaldehyde kan hjälpa till att öka metabolismen. Att göra infusioner med kryddor som kanel, är enligt oss godare om det görs med te istället för med kaffe.

  "Sluta dricka kaffe gå ner i vikt" är en myt!

  Det verkar inte som att det finns fog för påståendet att man går ner i vikt om man slutar dricka kaffe. Eller omvänt: kaffe verkar inte öka din vikt.

  Om du sedan vill räkna kalorierna i ditt kaffe eller inte är upp till dig. Men du kan vara trygg i vetskapen om att en kopp svart kaffe inte kommer att förstöra din diet.

  När det gäller ämnesomsättningen finns det vissa bevis som tyder på att koffein kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen, men mer forskning måste göras innan vi kan säga något säkert. Tills dess får vi fortsätta att sippa på vårt kaffe och njuta av det!

   

  Frågor och svar om kalorier i kaffe

  Hur många kalorier är det i en kopp kaffe?

  En kopp svart kaffe bryggt på malda kaffebönor innehåller endast två kalorier, enligt USAs jordbruksdepartement (USDA). När du adderar exempelvis grädde, mjölk, socker, eller smaktillsatser, ökar så klart kaloriinnehållet. Men svart kaffe utan tillsatser är en mycket kalorisnål dryck.

  Hur mycket kalorier i kaffe med mjölk?

  Hur många kalorier innehåller en kopp kaffe med mjölk? Det beror på vilken typ av mjölk du använder. Med tre matskedar standardmjölk i ditt kaffe, adderar du omkring 25 kalorier (kcal).

  Innehåller kaffe kalorier?

  Svart kaffe innehåller nästan inga kalorier alls. Om du lägger till standardmjölk, kommer du upp i 25 kalorier (kcal). Med större mängd mjölk och med socker, ökar kaloriinnehållet upp mot 300 kcal för en stor latte med socker i. Om man dessutom adderar smaktillsättare, ökar kaloriinnehållet med flera hundra kalorier.

   

  För mer inspiration, tips och matnyttig kaffekunskap, anmäl dig till Koppars nyhetsbrev på länken nedan!