Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  Mokabryggare - en italiensk espressobryggare

  Denna italienska kaffebryggare brygger ditt kaffe på spisen. I den nedre delen finns vatten och i mitten tillsätter man de malda kaffebönorna. När det kokar stiger vattnet upp från botten av trycket och tränger sig sedan igenom kaffet upp till övre delen av bryggaren, vilket ger dig en utsökt kopp kaffe på några ögonblick!

  Att brygga med mokabryggare är på många sätt både enkelt och sensuellt. Och med nyrostade kaffebönor från Kafferosteriet Koppar blir det så klart ännu godare.

  Hur fungerar en Mokabryggare?

  Espressobryggare eller espressokokare?

  En mokakaffebryggare kan tekniskt sett inte brygga espresso eftersom den använder ett tryck som är lägre (1-2 bar) än espressomaskins (9 bar). Även om så är fallet är kaffe från en mokabryggare fortfarande smakrikt, intensivt och starkt.

  Du kan till och med lyckas göra crema i din mokakokare, precis som när du använder en riktigt bra espressomaskin. Och gillar du att dricka ditt kaffe i form av en cappuccino eller café latte, så ger mokabryggaren dig en riktigt bra bryggmetod.

  Induktion eller elektrisk mokabryggare?

  Om du har en induktionshäll är det viktigt att kontrollera att din mokabryggare verkligen fungerar på den. Om den inte gör det, finns numera induktionsadaptrar, ett slags platta man sätter under bryggaren, som gör att din mokabryggare fungerar på induktionsspisar.

  Det finns numera också helt elektriska bryggare som inte alls behöver värmas på spisen. Samtidigt försvinner kanske lite av charmen med att använda en manuell mokabryggare med klassisk design?

  Tips för att använda mokabryggaren

  Det finns en del tips för att lyckas på bästa sätt med en mokabryggare, vilket vi pratar om i vår film. Värt att notera är att vi inte använder den ursprungliga Moka Express i filmen, utan Bialettis senare modell - den så kallade Bialetti Venus. Denna bryggare använder samma teknik men är tillverkad i rostfritt stål, vilket gör att den går att använda på en induktionsspis!

  Så här brygger du med mokabryggare

  mokabryggare malningsgrad

  Mal kaffebönorna till rätt konsistens

  För att undvika att mokabryggaren läcker, kan det vara bra att mala kaffebönorna på en lite grövre inställning. När du köper kaffebönor direkt från oss, kan du välja att få bönorna malda för mokabryggare.

  Fyll på nedersta delen med vatten

  Fyll på med vatten i bottendelen. Fyll inte högre än säkerhetsventilen.

  Fyll filtret med malet kaffe

  Fyll hela filterdelen med nymalet kaffe. Filtret sätts sedan i bottendelen.

  fyll mokabryggarens filter med kaffe

  Skruva ihop mokabryggaren

  När du ska sätta ihop hela mokabryggaren, se till att skruva åt ordentligt.

  Placera mokabryggaren på spisen

  Antingen placerar du din mokabryggare direkt på spisen, eller på en induktionsadapter - en liten platta du kan ha mellan bryggaren och spisen om din bryggare inte fungerar med induktion.

  De flesta moderna mokabryggare av rostfritt stål klarar dock induktionshällar.

  Njut av ditt kaffe

  När det börjar gurgla från mokabryggaren är det dags att ta den från spisen. Nu kan du njuta av det färdiga kaffet!

  Hur många koppar kaffe från en mokabryggare?

  Storleken på den mokabryggare du väljer avgör hur många koppar kaffe den kan brygga. Då du måste fylla mokabryggaren ordentligt, går det inte att göra bara 3 koppar för en bryggare som är gjord för 6 koppar. Om du ofta gör bara en kopp åt gången, kan det vara värt att ha flera mokabryggare.

  Du hittar ofta samma bryggare i olika storlekar. De vanligaste är 1 kopp, 3 koppar, 6 koppar, 10 koppar och 12 koppar.

  Fördelarna med mokabryggaren

  fördelar med mokabryggare

  Mokabryggaren, speciellt en Bialetti, har en tidlös charm. Designen är vacker och kan verkligen lyfta ditt kök. Den är också lätt att använda och sparar utrymme om man jämför med en stor espressomaskin.

  Med vattenångan som trycker sig genom kaffebönorna bränns inte aromerna. Det ger en bättre smak och kan vara en förklaring till att kaffeälskare gillar den här bryggmetoden.

  Aluminium och rostfritt stål ger hållbarhet

  Bryggarens hållbarhet är också värd att ta hänsyn till. En mokabryggare är vanligtvis tillverkad av aluminium eller rostfritt stål, vilket i sig har en lång livslängd. Du kommer antagligen att få njuta av kaffe från en Bialetti under många år framöver.

  Vem uppfann mokabryggaren?

  Moka Express

  Bialetti (1888-1970) var en italiensk ingenjör och hans Moka Express, hans kaffebryggare från 1933, var revolutionerande på flera plan. Materialvalet, aluminum, var modernt och nytt under denna tid och den åttkantiga geometriska formen var tilltalande och kaxig. Dessutom bryggde mokan ett starkt och gott kaffe genom att pressa varm ånga med 2 bars tryck, likt en espressomaskin.

  brygga med bialetti

  Bialetti mokabryggare är en italiensk kaffebryggare

  Till skillnad från en komplicerad och dyr espressomaskin var mokabryggaren en billig investering, och Bialettis bryggare växte i popularitet efter introduktionen på marknaden. Under de första sex åren sålde Alfonso 70 000 exemplar av sin bryggare på marknaden i Piemonte i norra Italien. Snart var efterfrågan högre än marknaden i Piemonte och Bialettis bryggare växte i stor skala. Idag har minst 250 miljoner exemplar av den ursprungliga modellen Moka Express sålts runt om i världen, och du hittar nästan alltid en sådan hemma hos en italienare. Bialettis första ritningar av Moka Express finns dessutom utställda på London Design Museum.

  Skötsel av mokabryggare

  Förvara alltid mokabryggaren isärskruvad. Då minskar risken att gängorna sätter sig. Försök alltid skölja bryggarens delar rena med enbart varmt vatten. Det mår den bäst av. Låt delarna sedan torka var för sig.

  mokabryggare

  Frågor och svar om mokabryggare

  Hur fungerar en mokabryggare?

  Mokabryggaren fungerar genom att värma upp vatten i den nedre delen av kannan. Vattenångan stiger upp och tränger sig själv genom en liten ventil och in i kaffefiltret. Kaffet pressas sedan upp i den övre kammaren där det kan hällas ut.

  Vilket kaffe till mokabryggare?

  Du kan använda olika typer av kaffebönor i en moka. Se bara till att mala bönorna så att de passar för mokabryggning. Ett bra råd är att välja en lite grövre malningsgrad för att undvika risken för läckage.

  Hur kokar man kaffe i en mokabryggare?

  Fyll den nedre delen av mokabryggaren med vatten. Fyll endast upp till ventilen. Tillsätt sedan nymalet kaffe i filtret. Fyll hela filtret och packa gärna de malda kaffebönorna. Sätt i filtret i bottendelen och skruva på toppdelen. Se till att allt är rejält ihopskruvat. Ställ mokabryggaren på spisen och vänta tills det börjar gurgla. Då är kaffet klart och dags att avnjutas.

   

  För mer inspiration, tips och matnyttig kaffekunskap, anmäl dig till Koppars nyhetsbrev på länken nedan!