Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Det är stor skillnad på robusta och arabica

10 skillnader mellan arabica och robusta

Tidigare har KOPPAR skrivit om kaffets släktträd (läs den här). I denna artikel listar vi istället tio skillnader mellan kaffesläktet två giganter - arabica och robusta.

SMAKEN
Arabica har en mild och fin smak medan robusta går åt det bittra hållet. Arabica anses därför vara finare av de två. Smaktonerna - om man vill vara elak mot generisk robusta - kan till och med beskrivas i termer som bränt gummi och brända däck.

KOFFEINHALTEN
Robusta innehåller nästan dubbelt så mycket koffein. Koffeinhalten bidrar starkt till bitterheten i robustabönan.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Eftersom arabica normalt ger en bättre smak är det idag ovanligt att hitta annat än 100% arabica i bryggkaffe. Robusta används istället gärna i en espressoblandning för att ge lite extra riv och styrka. Dessutom passar robusta bra i espresso då bönan ger bäst crema. I KOPPAR:s espresso spelar robustan förstafiol av just dessa skäl!

PRIS
Inköpspriset för råkaffebönor av arabica ligger ofta på det dubbla priset mot robusta. Detta förklarar att många snabbkaffen innehåller hög andel robusta - det är i regel betydligt billigare, och den genomsnittlige köparen bryr sig inte lika mycket om smaken.

NÄRINGSINNEHÅLLET
Arabica innehåller 60% fler lipider än robusta och sockernivån är ungefär det dubbla, vilket gör smaken sötare och mildare.

SKÖTSELN
Robustaplantan är precis så som namnet tyder på - robust. Den är lättare att sköta och ger större skördar. Robusta innehåller tillräckligt mycket koffein för att hålla de flesta insekterna borta - koffeinet kan faktiskt vara dödligt för insekter.

FORM
Arabicabönan är oval och robustabönan är mer cirkulärt formad.

EFTERFRÅGAN
Arabica är som sagt den populärare av dem två och står för majoriteten av världens framodlade kaffe, minst 60% av världens kaffeodlingar producerar arabica.

ODLINGSOMRÅDE
Idag odlas kaffe i 80 olika länder runt om i världen. Brasilien är världens största producent av arabicakaffe och Vietnam är motsvarigheten för robustakaffe. 

KAFFEPLANTAN
Trädet till en arabicaböna blir som högst runt 4,5 meter medan robustaträdet växer upp till 6 meter.

Avslutningsvis, lika stor skillnad som det är på kaffe och kaffe, är det på arabica och arabica, och rubusta och robusta. KOPPAR tilltalas mycket av den italienska espresson. Italienarna har oftast en stor andel robusta i sin espresso - för den fina creman, för fyllighet och för koffein. När vi startade KOPPAR så tänkte vi precis så. Om vi tar en av världens bästa robustor, en single estate ekologisk indisk robusta och får folk att smaka vår espresso, så... Och resten är historia!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 16 april, 2018.

Den här artikeln skrev vi för ett av våra månatliga nyhetsbrev. Vill du ta del av dessa i framtiden, anmäl dig gärna på länken här!

 

PS. Länk till vår espresso här!