Tidigare har KOPPAR skrivit om kaffets släktträd (läs den här). I denna artikel listar vi istället tio skillnader mellan kaffesläktet två giganter - arabica och robusta.
Arabica upptäcktes av Carl von Linné år 1753 och kommer från Etiopien och Södra Sudan. Robusta upptäcktes 1898 i Kongo och är en mycket tålig växt som ger goda skördar, men ofta en bitter smak. Koffeinhaltet är högre i robusta än i arabica, vilket gör den lämpad i espresso.
Även om kaffe är det vanligaste användningsområdet, är måreväxterna, som kaffet tillhör, användbara inom alla möjliga områden. Vissa måreväxter kan till exempel användas som färgämne, som vikingarna gjorde. Inom skogs- och läkemedelsindustrin förekommer måreväxter också.
Arabica har en mild och fin smak medan robusta går åt det bittra hållet. Arabica anses därför vara finare av de två. Smaktonerna - om man vill vara elak mot generisk robusta - kan till och med beskrivas i termer som bränt gummi och brända däck.
Robusta innehåller nästan dubbelt så mycket koffein. Koffeinhalten bidrar starkt till bitterheten i robustabönan.
Eftersom arabica normalt ger en bättre smak är det idag ovanligt att hitta annat än 100% arabica i bryggkaffe. Robusta används istället gärna i en espressoblandning för att ge lite extra riv och styrka. Dessutom passar robusta bra i espresso då kaffebönan ger bäst crema. I KOPPAR:s espresso spelar robustan förstafiol av just dessa skäl!
Inköpspriset för råkaffebönor av arabica ligger ofta på det dubbla priset mot robusta. Detta förklarar att många snabbkaffen innehåller hög andel robusta - det är i regel betydligt billigare, och den genomsnittlige köparen bryr sig inte lika mycket om smaken.
Arabica innehåller 60% fler lipider än robusta och sockernivån är ungefär det dubbla, vilket gör smaken sötare och mildare.
Robustaplantan är precis så som namnet tyder på - robust. Den är lättare att sköta och ger större skördar. Robusta innehåller tillräckligt mycket koffein för att hålla de flesta insekterna borta - koffeinet kan faktiskt vara dödligt för insekter.
Arabicabönan är oval och robustabönan är mer cirkulärt formad.
Arabica är som sagt den populärare av dem två och står för majoriteten av världens framodlade kaffebönor, minst 60% av världens kaffeodlingar producerar arabica.
Idag odlas kaffe i 80 olika länder runt om i världen. Brasilien är världens största producent av arabicakaffe och Vietnam är motsvarigheten för robustakaffe.
Trädet till en arabicaböna blir som högst runt 4,5 meter medan robustaträdet växer upp till 6 meter.
Avslutningsvis, lika stor skillnad som det är på kaffe och kaffe, är det på arabica och arabica, och rubusta och robusta. KOPPAR tilltalas mycket av den italienska espresson. Italienarna har oftast en stor andel robusta i sin espresso - för den fina creman, för fyllighet och för koffein. När vi startade KOPPAR så tänkte vi precis så. Om vi tar en av världens bästa robustor, en single estate ekologisk indisk robusta och får folk att smaka vår espresso, så... Och resten är historia!
Vilket är bäst Arabica eller Robusta? Det beror på vad du letar efter i ett kaffe. Om du är ute efter en mildare, mer delikat smak är arabica ditt bästa val. Robusta går mer åt det bittra hållet. Koffeinhalten är dessutom högre i robusta jämfört med i Arabica kaffe, vilket gör den lämplig att använda i espresso. Andra skillnader är att robusta är billigare, och att arabica-bönor är ovala medan robusta-bönor är mer cirkulära.
Den här artikeln skrev vi för ett av våra månatliga nyhetsbrev. Vill du ta del av dessa i framtiden, anmäl dig gärna på länken här!