Produkten har blivit tillagd i varukorgen

10 steg till den perfekta espresson

Vill du lyckas bättre vid din espressomaskin? Här har du i så fall knepen som gör att du kan få ut alla fantastiska smaker i din espresso, och skapa balansen mellan sötma, syra och beska - som bara en riktigt bra espresso har. Med KOPPARs nyrostade kaffebönor kommer du en bra bit på vägen - men förutom bönor av kvalitet behöver du…

Espressomaskin
Espressokvarn
Portafilter
Tamp
Våg
Tidtagarur


1. Proportioner
Till att börja med måste vi reda ut hur vi proportionerar vår espresso. Här talar vi om mängden malt kaffe som går in i maskinen, kontra mängden färdig dryck som landar i din kopp. Vi tar fram vågen och måttar för en singel espresso 7-10 gram malt kaffe och 20-30 gram färdig dryck som en utgångspunkt. Detta ger proportionen 1:3 - alltså en del kaffe och tre delar vatten. Är du ute efter en dubbel espresso? Då dubblar vi proportionerna: 14-20 gram kaffe och 40-60 gram färdig dryck. Måttningen är dock inte skriven i sten, och det är fritt fram att experimentera för att hitta det du gillar!

2. Malningsgrad
Med hjälp av malningsgraden på kaffekvarnen kan vi påverka rinntiden, alltså den tid det tar att tillreda espresson från det att du trycker på knappen. Om du maler dina bönor för fint tar det för lång tid för vattnet att ta sig igenom filtret och resultatet blir en trögflytande espresso, med riktigt besk smak! Maler du å andra sidan för grovt kommer vattnet passera genom kaffet alldeles för fort, och smaken blir istället syrlig. Rätt malningsgrad resulterar i en balanserad smak.

3. Filtret
Portafiltret, som det kallas på en espressomaskin, ska vara rent, varmt och torrt innan det malda kaffet landar där i. Vi sköljer av det med hett vatten från maskinen och torkar ur det med en handduk. Vi ser också till att ha rätt storlek på filtret. Om det är anpassat för större doser, låt säga om ca 20 gram, och det bara fylls med 7 gram kaffe så påverkas resultatet negativt.

4. Tampning
Processen att trycka till det malda kaffet kan göras på massvis av olika vis. Det viktigaste är att du gör det plant, konsekvent och hittar ditt eget sätt! Tampningen påverkar rinntiden i allra högsta grad. Försök därför tampa så jämnt som möjligt och varken för hårt eller för löst - här får du helt enkelt ta fram din fingertoppskänsla. Det finns även en del riktlinjer, där de flesta håller sig till 13-14 kg tryck. Tips! Tampa med badrumsvågen som underlag så ser du hur hårt du trycker och kan träna på att tampa med samma tryck arje gång.

5. Rengör och skölj
Se till att ytor och mynningen på portafiltret är rena, så att det inte trillar ned kaffekorn eller annat oönskat i kaffekoppen!

6. Koppen…
…eller glaset får gärna förvärmas, så att espresson håller sig varm! Förvara dem gärna uppepå maskinen, där håller de alltid jämn temperatur. Dags att sätta igång bryggningen!

7. Rinntid
Vi har ju redan talat om att malningsgrad och tampningstryck avgör rinntiden, men hur lång är en perfekt rinntid? Sannolikt finns här - som vanligt - lika många svar som det finns aromer och smaker i nyrostat kaffe, men jag finner den mest perfekta rinntiden att vara 25-30 sekunder för en singel espresso. Vid större dosering så blir den längre. Det ska rinna relativt snålt där kaffet porlar lätt från portafiltret i en smal stråle, för att sedan växa sig större mot slutet när creman utvecklas.  
 
9. Förbered nästa bryggning
Espresson har runnit klart och vi ställer den åt sidan för ett ögonblick och rengör portafiltret. Espressopucken slänger vi ner i komposten och filtret sköljs och sätts tillbaka i maskinen - så att den är varm till nästa bryggning. Om din espressopuck skulle bli geggig och vattnig istället för torr och fast så behöver du inte oroa dig. Det beror på att din espressomaskin saknar en mekanik som släpper ut den vattenångan som ligger kvar i filterhållaren. Smaken kommer vara densamma!

10. Njut av kaffet
Dags att dricka en perfekt espresso! Lycka till!

Värt att veta…
…är att kaffet uppför sig olika i espressomaskinen beroende på hur gammalt det är. Ett gammalt kaffe tappar förutom sina aromer en stor del fukt, vilket i sin tur förkortar rinntiden. Nyrostade espressobönor får en långsammare rinntid och en helt annan eftersträvansvärd crema. Med en prenumeration på KOPPARs espresso har du alltid färska espressobönor i brevlådan varannan vecka - och därmed ett kaffe som beter sig konsekvent i maskinen. Kvaliteten och smaken blir helt enkelt så mycket bättre då!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 7 maj, 2018