Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Svalka dig med cold brew i sommar!

5 svalkande cold brew recept

Det börjar närma sig sommarledighet och hemma hos mig betyder det att man numera hittar en stor kanna med cold brew i kylskåpet. Kallbryggt kaffe, som det också kallas, är inte bara gott att dricka som det är, utan fungerar också som en perfekt drinkingrediens. Jag tänkte därför dela med mig av fem goda cold brew-recept som jag växlar mellan i sommarvärmen.

Till att börja med måste vi förstås brygga vår cold brew. Det perfekta nyrostade kaffe för detta tycker vi på Koppar kommer från Yirgacheffe i Etiopien. Sedan vill jag tillägga att A och O för att lyckas med din cold brew är att blanda den med is, så se till att lagret är påfyllt i frysen! Ibland brukar jag frysa in kaffe i isbitshållaren, vilket förvisso är lite överkurs, men då riskerar inte smaken att blir vattnig. Nu går vi vidare till recepten.

1. Cold brew med tonic
Detta är en kombination som går överraskade bra ihop - du som redan gillar tonic kommer definitivt älska denna drink! Smaken är frisk och lagom bitig, där bitterheten i tonicen mjukas upp av kaffet. Pressa gärna i citron eller lime för ytterligare friskhet, dekorera med mynta och glöm förstås inte isen.

Cold brew med mjölk och en twist

2. Cold brew med mjölk och en twist
Vissa dricker sin cold brew som den är, men för min egen del tycker jag att drycken gör sig fantastiskt bra med en del mjölk. Det torde vara det enklaste receptet att räkna ut, men gör det hela lite krämigare, så att de mjuka och karamellaktiga tonerna kan blomma upp. För att sätta en twist på det hela kan man också blanda i en del vanilj och en nypa kanel - vilket livar upp smakerna till det bättre! En liten del socker går också bra för den sötsugne.

Apelsin och cold brew

3. Apelsin och coldbrew
Apelsinens friska och söta smak gifter sig fantastiskt bra med cold brew. Pressa i en del av saften och låt gärna apelsinzesten följa med som sällskap - häri sitter ju mycket av smaken, samtidigt som det blir en fin dekoration tillsammans med mynta. Till denna kombination vill jag även passa på att rekommendera Koppars colombianska kaffe från Tolima. I detta sydamerikanska kaffe hittar vi nämligen en angenäm syra som påminner om just apelsin. Det bjuder även på sötare toner av karamell och choklad, vilket är precis det jag vill komma åt i en cold brew. Kaffet är både ekologiskt och koffeinfritt!

4. Coldbrew som smoothie med banan
Detta recept är lite matigare än föregångarna, men minst lika god för det! Varianten gör sig på så sätt även bra till mellanmålet, och här tar jag fram en matberedare och mixar banan, kakao och mynta tillsammans med en skvätt cold brew. Komplettera med lite apelsinjuice om du vill ha smaken åt det friskare hållet!

cold brew med vinbärssaft

5. Vinbärs cold brew
Hemma hos mig har vi ofta svartvinbärssaft, vilket jag upptäckt är supergott tillsammans med cold brew. Själv brukar jag blanda saften med ett fruktigt och lättrostat kaffe. Smaken blir frisk och söt tack vare saften - nästan lite barnsligt på ett trevligt sätt. Min lillasyster (som inte är en van kaffedrickare) gillar till och med denna kombo! Jag brukar dekorera med mynta eller färska bär.

Praktiskt att känna till är att cold brew innehåller mer koffein än vanligt kaffe. Just därför tycker jag att drycken är perfekt att blanda ut med andra goda ingredienser som i recepten (även om jag förstås inte vill hindra dig om du känner för att bli lite extra uppiggad i sommar!).

Om du skulle vilja hålla tillbaka med koffeinmängden, och samtidigt dricka ett riktigt gott kaffe, så vill jag återigen passa på att rekommendera Koppars koffeinfria kaffe från Colombia. Vi på rosteriet blev nämligen både glada och överraskade när vi provade detta colombianska kaffe för första gången. Smakprofilen gör sig utmärkt till cold brew, men fungerar minst lika bra när du vill dricka varmt kaffe fram emot den kyliga kvällen.

Ett avslutande tips: Passa på att brygga en större mängd cold brew åt gången. Det kallbryggda kaffet håller minst 1 vecka i kylen.

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 21 maj, 2019

 

Relaterade produkter