Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Blomma ditt kaffe

En god kopp kaffe blir till av både rutiner och fingertoppskänsla. Visste du till exempel att espressomästaren Ernesto Illy menade att 18 miljoner faktorer ligger bakom den perfekta koppen kaffe? Trots det behöver det inte vara så svårt att brygga gott kaffe - det finns nämligen två snabba genvägar till den perfekta koppen.

1. Kolla efter rostdatum på ditt kaffe
”Nyrostat är godast” brukar därför vi men också många andra säga. Jag tänker till exempel på SCA (Speciality Coffee Association) som kartlagt sånär tusen olika aromer och smaker i nyrostat kaffe. Chahan Yeretzian (forskaren och profilen bakom Zürich Coffee Excellence Center) är även han inne på samma spår. Smaken är som bäst någon gång inom 14 dagar efter rostning, menar Chahan och hans forskarteam.

2. Låt ditt nyrostade kaffe blomma
Låter det konstigt kanske? Blomma? Vad betyder det? Det är enklare än vad det låter! I korthet betyder det att du till en början häller över en liten del hett (inte kokande!, men ca 96 grader varmt) vatten över ditt kaffe. Vänta därefter sedan i ungefär 45-60 sekunder. Under tiden kan du titta på luftbubblorna i filtret eller i kaffekannan. Det är nu kaffet blommar. Eller rättare sagt, släpper koldioxid, den gas som bildats naturligt i kafferostens hetta men ännu ej lämnat kaffebönans olika hålrum. Efter 45-60 sekunder tillsätter du resten av vattnet.

Du kan även blomma ditt kaffe också i en vanlig elkaffebryggare - bara att stänga av den en liten stund precis när det första vattnet träffat kaffet!

Hur gör denna process skillnad? Tillsammans med de tusen aromer och smaker som endast färskt kaffe innehåller finns även en del koldioxid kvar. Denna hindrar smaken från att nå sin fulla potential. Koldioxiden vill vi bli av med och det blir vi under blomningen. Kvar blir alla aromer, som nu kan rinna rakt ner i din kaffekopp när resten av vattnet hälls på. Din perfekta kopp är inte längre bort än så…

/det nyrostade kaffet är godast, Hugo på KOPPAR

P.S. Här kan du se hur Fredrik blommar sitt kaffe i en presskanna. Och här ser du skillnaden mellan nyrostat och gammalt kaffe.

Senast uppdaterad: 27 augusti, 2018