Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Brygg ett godare kaffe - 3 snabba tips

Att brygga kaffe är i grund och botten inte så komplicerat, men förmodligen finns det lika många sätt att göra detta på som det finns aromer i nyrostat kaffe! För att du ska lyckas så bra som möjligt hemma i köket tänkte vi idag kika närmare på hur du kan styra extraktionstiden.

Alla har vi någon gång upplevt ett kaffe som är för surt eller för beskt, för även det mest högkvalitativa kaffet från KOPPAR riskerar att bli obalanserat om man inte håller tungan i styr vid kaffebryggaren. Precis som med vin, så är olika direkta smaker som syra och beska inte några dåliga egenskaper, så länge det finns en bra balans mellan de två. I ett optimalt kaffe ska syran och beskan utmana varandra om att ta mest plats - ungefär som en jämn boxningsmatch. Det är då vi kommer åt balansen som vi är ute efter och vi har spännande ronder att se fram emot! Sötma och komplexitet får vi på köpet.

I det nymalda kaffet är ca 30% av innehållet lösligt med vatten. Det är denna andel vi vill ta med så mycket som möjligt av genom filtret ner i vår kaffekopp. Här finns alla smaker och aromer samlade. Den tid som kaffet är i kontakt med vatten, alltså själva bryggtiden (extraktionstiden) styr detta i högsta grad. Kaffets syrliga och fruktiga toner bildas tidigt under bryggningen, medan kaffets beska och kraftiga motsvarigheter utvecklas mot slutet.

Härigeom får vi en intressant och enkel modell att förhålla oss till. Närmare bestämt något i denna stil:

Kort bryggtid - kaffet blir fruktigt, men riskerar också att bli surt.
Lång bryggtid - kaffet blir kraftigt och fylligt, men riskerar samtidigt att bli för beskt.
Optimal bryggtid - kaffet blommar ut till fullo. Sött, balanserat, komplext och gott!

Att styra bryggtiden är på sätt och vis grunden för att lyckas bredvid kaffebryggaren. Frågan som kvarstår är förstås hur du styr denna tid. Det finns några olika knep…

1. Låt kaffet dra längre
För dig som brygger kaffet i en presskanna eller i en Aeropress är det lätt att justera bryggtid - du låter helt enkelt kaffet dra tills du känner att det passar din smak!

2. Malningsgrad
Kanske brygger du kaffet i en vanlig kaffebryggare, eller som droppkaffe och pour over? Dår vi leta efter andra sätt att styra bryggtiden. Har du en kaffekvarn där hemma så har vi en utmärkt faktor att laborera med. Finmalda kaffebönor ger längre bryggtid och kraftigare smak. En grövre malning av ditt kaffe genererar istället de fruktiga och syrliga inslagen, eftersom rinntiden förkortas.

3. Temperatur
Vattnets temperatur styr förvisso inte extraktionstiden, men själva bryggningen påverkas ändå i hög grad. Speciality Coffee Association, som vi på KOPPAR är medlemmar hos, rekommenderar en bryggtemperatur mellan 90° och 96° grader. När jag brygger manuellt, som droppkaffe, brukar jag jag hälla över vattnet när de första små luftbubblorna börjar poppa upp, eller strax innan dess. Vid högre temperaturer påskyndar vattnets värme extraheringen av de malda bönorna, vilket ger oss en syrligare smakbild. Vill du komma åt en mjukare och samtidigt kraftigare kopp ska du alltså hålla dig till lite lägre temperaturer. Föredrar du fruktigare aromer - låt vattnet vara lite hetare.

Om du någonsin gett dig på att brygga cold brew känner du säkert till att det är den lägre temperaturen på vattnet som ger kaffet den milda och lena smaken. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med energi för att extrahera kaffets alla komplexa syror. Här ser vi tydligt hur vattnets temperatur påverkar!

Avslutningsvis: Testa även att dricka ditt kaffe vid olika temperaturer och du kommer utan tvekan märka stor skillnad. Någonstans mellan 71° och 60° brukar kaffet vara som godast att dricka. Om du istället provar kaffet i rumstemperatur eller strax däröver kommer du märka att kaffets sötma blommar upp! Särskilt tydligt blev detta för mig i No 7 Galapagos. Från början känner jag där bara en len, nötig och chokladig kopp. När kaffet svalnar kommer sötman och är det är just därför jag blivit så barnsligt förtjust i just detta kaffe!

Se till att experimentera så mycket du kan med din bryggning - till slut kommer du hitta rätt. Lycka till!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 7 maj, 2018