Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars kaffe från Cerro Los Vindas, Costa Rica

Farm: Cerro Los Vindas
Region: Tarrazú, Costa Rica
Bönsort: Catuai Rojo, Caturra
Skördetid: December – februari
Odlas på: 1450 möh
Process: Honey (läs mer här)

Regionen Tarrazú ligger högt belägen söder om Costa Ricas huvudstad San José. Faktum är att området är en av de platser i hela Centralamerika som jordbrukas allra mest. Varför? Jo, den bördiga vulkaniska jorden, fina sluttningar och ett magiskt klimat skapar perfekta förhållanden för så gott som allt som växer på dessa breddgrader; bananer, avokados, olika citrusfrukter  – och självklart kaffe, där odlingarna gått i arv från generation till generation.

Historien bakom farmen Cerro Los Vindas tar sin början 1967 då tre bröder (Eduardo, Leonel och Gerardo) köpte sin allra första hektar mark av en nötuppfödare och tog över mjölk- och köttproduktion för att tillgodose matbehovet för de 1500 invånare som på den tiden bodde i staden Palmichal. Två år senare planterade bröderna de första kaffeplantorna, längs grandiosa bergssluttningar där ingen tidigare ens tänkt tanken att odla på. Bröderna var helt övertygade om att jorden i kombination med det torra klimatet var perfekt för kaffeodling. Det föll otroligt väl ut och än idag odlar familjen arabicasorterna Caturra och Catuai på 1450 meters höjd över havet.

Efter skörd bearbetas kaffebären som en mikrolot på Palmichals tvättstation. Detta är ett kooperativ som ägs och drivs av CECA, ett av Costa Ricas största exportföretag. Bröderna och ett 30-tal utvalda andra gårdar har verkligen utvecklat stationen som tidigare bara bearbetade "vanligt" kaffe för den stora konventionella marknaden. I den nya, helt anpassade, delen av tvättstationen bearbetas mikrolotter med 100% spårbarhet och på så vis kan rätt bearbetningsmetod för varje enskild gårds odlingsläge väljas. Det ger inte bara bönderna mer betalt utan även oss kaffeälskare ett kaffe av top notch-kvalitet.

Vårt kaffe är bearbetat med honey-processen. Här passerar bären en specialbygd mekanisk anordning som endast avlägsnar det yttre skalet. Kvar då blir mucilaget, som är det söta slem som annars tvättas bort vid den vanligare våta metoden. Efter detta steg läggs bönorna ut på bäddar och torkar i skuggan i ungefär 3 veckor. Under hela denna tid måste de regelbundet vändas och luftas, vilket kräver stor yrkesskicklighet. Smakämnena från mucilaget överförs till bönorna och ger kaffet en ljuvligt söt smak.