Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Finns det svenskt kaffe på grisfesten?

Citatet ”Finns det svenskt kaffe på grisfesten” kommer från en av svensk films största publiksuccéer, Sällskapsresan. Nu när det blivit hög tid att boka in sommarchartern kan vi ju fundera över om det finns någon sanning i citatet? Och svaret är: Jajamen, det gör det.

Att Spanien, Italien, Frankrike och andra soliga medelhavsländer för bara några decennier sedan förknippades med dåligt kaffe kan verka underligt. Idag är det ju snarare vi som försöker ta efter dessa länders kaffekultur. Men faktum är att i chartererans tidiga år var kaffeproblematiken något som togs på så pass stort allvar att ”svenskt” kaffe faktiskt delades ut till svenska resenärer på solsemester.

Den första charterresan gick från Bromma i Stockholm till Mallorca den 23 april 1955. Resan lär ha tagit 10 timmar inklusive fyra mellanlandningar. Detta var en utveckling av tidigare anordnade sällskapsresor som flögs med reguljärt flyg, men nu skulle alltså alla ombord till samma plats. Första resan lär ha lockat 26 personer och bara tio år senare var det ungefär 150 000 svenskar som tog chartern till värmen. 1978 valde hela 1,2 miljoner svenskar att resa på charter!

För det var i första hand värme som lockade – så till den milda grad att resenärerna på första charterresan till Teneriffa år 1956 fick kliva av vid mellanlandningen i Barcelona för att borsta snö från vingarna … Kaffet var också ett problem. De små struntkoppar som dracks runt Medelhavet var inget för oss svenskar som ju länge innehaft topposition i fråga om kaffekonsumtion efter finnarna. Vi ville ha stora muggar bryggkaffe och smaker som vi kände igen.

Frågan ”Finns det svenskt kaffe på grisfesten?” uttalad av fru Storch i den första Sällskapsresan-filmen var alltså egentligen inte särskilt konstig. Visst, vi skrattade gott, och citatet blev även undertiteln på filmen, men faktum är att svenskt kaffe faktiskt fanns på charterorterna. På 1960-talet anordnade exempelvis ICA-förlaget egna charterresor tillsammans med Fritidsresor. När resenärerna intog sina flygstolar fanns både ICA:s eget Luxus-kaffe och en förpackning melittafilter redan på plats till var och en att ta med till rummet.

Väl där var det alltså bara att koka upp vatten och börja brygga sitt välkända favoritkaffe, vare sig det skulle drickas till grisfesten eller till eftermiddagsyatzyn på balkongen.

Espresso, cortado och cappuccino kunde de bofasta ha för sig själva – visserligen var vi gärna utomlands, men när det kom till kaffet var borta bra men hemma allra bäst …

Källor: Handelns Historia & Centrum för Näringslivshistoria

Senast uppdaterad: 14 maj, 2019

Vi skickar ut ett nyhetsbrev i månaden och spetsar dem alltid med lite roligheter som denna. Vill du ha dem i framtiden? Anmäl dig här!