Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Så påverkas ditt kaffe av mjölk eller mjölkalternativ

Förändrar olika mjölk i kaffet smaken på kaffe?

Krämigt och fylligt eller blask som smakar smör? Mjölk eller mjölkalternativ i kaffet är inget nytt påfund men hur påverkas smaken på ditt kaffe? Kafferosteriet Koppar tog reda på svaret.

Mjölk i kaffet har förekommit åtminstone sedan mitten av 1600-talet, då den holländske upptäcktsresanden Johan Nieuhof testade att hälla komjölk i denna då så exotiska dryck. Inspirationen kom från de rikaste kineserna som redan då kunde hälla lite mjölk i sitt te. Visserligen var det med största sannolikhet inte komjölk. Kineserna har faktiskt inte druckit särskilt mycket komjölk alls förrän de senaste åren då en importboom framförallt från Nya Zeeland och Australien har skett.

I slutet av 1600-talet spreds dock Nieuhofs idé med mjölk i kaffet från Wiens kaféer till övriga Europa. Mjölken användes till en början främst för att söta det då ganska bittra kaffet vars smak hade turkiska influenser. Efterhand kom både socker och mjölk att användas för att göra kaffet snällare i smaken.

Kaffe med mjölk

Idag har kaffe med mjölk blivit så pass vanligt att vi knappt tänker på den något udda kombinationen. Mejerierna har till och med lobbat för att vi ska ha mer mjölk i kaffet så att de får sälja sin dryck till vuxna människor, något de lyckats bra med. På sistone har emellertid också en annan trend dykt upp, nämligen den att ersätta komjölken med något som smakar liknande men som kommer från växtriket. En gren av detta alternativa kaffe-med-mjölk-drickande är också de laktosfria komjölksprodukter som dykt upp i takt med att allt fler tycker att de inte mår bra av laktosen, eller vill skippa den av andra skäl.

Provsmakning av olika mjölk till kaffet

Vi har därför gjort en ordentlig provning av kaffe med olika mjölk och mjölkliknande produkter för att hjälpa dig att välja. Vi köpte hem sju olika sorter som värmdes försiktigt och tillsattes dels i bryggkaffe, dels i espressokaffe. Resultatet blev minst sagt varierat. Provsmakare var återigen vinjournalisten, sommelieren och kaffeälskaren Anders Melldén.

För mer kunskap om växtbaserade mjölkalternativ och deras innehåll, klicka HÄR för denna artikel (också skriven av Anders Melldén).

Vad händer när du häller mjölk i kaffet?

De undersökningar vi tagit del av visar att kaffets goda egenskaper, framförallt från så kallade antioxidanter, inte försämras om du häller mjölk i ditt kaffe. De finns kvar även om de i vissa sammanhang kan ta något längre tid på sig att nå ut i kroppen. På så sätt gör mjölken alltså inte kaffet mindre nyttigt.

Tar du mjölk i ditt kaffe tillsätter du emellertid lite fett, så kaffe med mycket mjölk är inte någon dietdryck. Än värre blir det om du dessutom tillsätter socker. MEN om du hör till dem som gärna tar en cappuccino framåt 11-tiden på förmiddagen, mitt emellan frukost och lunch, kan den faktiskt ändå hjälpa dig att hålla dig smärt eftersom den mättar ganska ordentligt. Den gör att du kan hoppa över kakor, bullar eller annat du annars skulle mättat dig med. Som ett mellanmål är kaffe med mjölk alltså inte alls dumt.

Doft och smakmässigt är den generella upplevelsen av vårt test att kaffets fruktiga aromer minskar när du adderar mjölk eller mjölkalternativ. Likaså minskar kaffets fruktigt friska syrliga smak. Fettet i drycken ”lindar” dessutom in våra smakreceptorer så att vi inte upplever tanninets sträva smak lika påtagligt. Både fett och laktosens sötma är dock smakbärare så de kan faktiskt också förhöja kaffets fyllighet och lyfta fram dess söta toner.

Om du vill känna kaffet i sin naturliga form, så drick det då utan mjölk. Vi på Koppar talar alltid om att låta vårt kaffe komma ner i temperatur innan du dricker det. Då känner du ursprunget och det mest fantastiska av specialkaffe av hög kvalitet. Om du verkligen vill ha mjölk i - testa gärnai alla fall kaffet utan mjölk innan.

Kaffets smak utan mjölk

Vi testar med två utvalda kaffen som vi vet från början har goda förutsättningar att bli minst lika goda med mjölk i.

Koppars ekologiska kaffe från Indonesien, Sumatra (länk till produkt längst ner på sidan)

Kryddig, djup smak av kakao och nötter med fina toner av röda bär som jordgubbe och körsbär, särskilt i eftersmaken.

Koppars mellanrostade espresso

Fin doft och smak av mandel, nötter, choklad och lite torkad frukt. Uppfriskande syra och aptitretande strävhet i eftersmaken.

Så förändras kaffesmaken med mjölk eller mjölkalternativ

Kaffets smak med mjölk

1. Lättmjölk: "Lyfter espresson"

Pris: 10:95

Storlek: 1 liter

Kan skummas: Ja. Bra skum som är hyfsat hållbart.

I bryggkaffe: Smaken vattnas ur lite, tappar i de fruktiga aromerna och får en liten, sötsyrlig kolaton. Smaken är helt ok men mjölken lyfter inte kaffet.

Betyg: 3 av 5

I espresso: Klarar mjölken fint – mjölkens laktos och lilla fetthalt lyfter aromerna och ger en aptitretande knäckighet.

Betyg: 4 av 5

2. Standardmjölk: "Blir smörig i bryggkaffet"

Pris: 10:95

Storlek: 1 liter

Kan skummas: Ja. Bra och krämigt skum som håller länge.

I bryggkaffe: Fet och smörig doft. Smaken blir också fet och lite smörig och döljer mycket av kaffets aromer. Det funkar för den som är van, men jag tycker inte att det är jättegott.

Betyg: 2 av 5

I espresso: Krämig baileyston i doften. Lite mer söt, chokladig smak än utan mjölken, med fyllig nötighet i eftersmaken. Espresson klarar mjölken mycket bättre än bryggkaffet.

Betyg: 4 av 5

3. Laktosfri mellanmjölk: "Toppbetyg i espresson!"

Pris: 17:50

Storlek: 1 liter

Kan skummas: Ja. Mycket bra skum som håller länge.

I bryggkaffe: Smakkombinationen blir som med vanlig mellanmjölk. Det funkar fint, ger lite mer knäckighet och aningen mjukare, snällare känsla utan att gå till överdrift.

Betyg: 3 av 5

I espresso: Liten krämighet och fetare känsla än utan mjölken. Väldigt god hasselnötston och fint, mjukt avslut. Verkar vara perfekt fetthalt för den här espresson som blir fyllig och god. För den som är van att dricka vanlig mjölk i kaffet är denna laktosfria ett bra alternativ.

Betyg: 5 av 5

4. Havredryck: "Överraskande gott"

Pris: 16,95 kr

Storlek: 1 liter

Kan skummas: Ja. Bra skum som håller länge.

I bryggkaffe: Fin, relativt oförändrad doft. Liten krämighet men också en vattnig känsla i texturen. Smaken är aningen vällinglik men klart godkänd. Vattnigheten drar ner ett snäpp men smaken är bra.

Betyg: 3 av 5

I espresso: Fint nötig ton, viss krämighet och lång eftersmak i kombination med detta espressokaffe. Överraskande gott för den som är van vid mjölk i sin espresso.

Betyg: 4 av 5

5. Kokosdryck: "Blaskig konsistens"

Pris: 15,95 kr

Storlek: 1 liter

Kan skummas: Nej. Väldigt lite och storbubbligt skum som försvinner snabbt.

I bryggkaffe: Väldigt okrämig, blaskig konsistens. Rätt fin doft med ett uns kokos som inte stör. Minst krämig hittills, ger snarare bara en antydan till ”mjölkighet”. Positivt är att kaffets syrliga och fruktiga toner finns kvar. Vill du däremot ha en mjukgörande mjölkeffekt – välj något annat.

Betyg: 3 av 5

I espresso: Samma effekt som i bryggkaffet – väldigt liten mjölkkänsla. Kaffets aromer känns ganska tydligt vilket är positivt, men effekten av att du hällt något i kaffet finns inte riktigt.

Betyg: 3 av 5

6. Sojadryck: ”Sätter för stor prägel på kaffet”

Pris: 15,95 kr

Storlek: 1 liter

Kan skummas: Ja. Bra skum som håller länge.

I bryggkaffe: Okej textur. Doften liknar lite modellera och sojabönkaraktären blir fortsatt också ganska tydlig vilket tyvärr sätter stor prägel på smaken. Inte helt lätt att bli kompis med.

Betyg: 2 av 5

I espresso: Nu går smaken snarare åt jordnötter än åt lera vilket är något bättre och ger en mustigare smak. Sojadrycken sätter dock fortfarande stor prägel och förändrar kaffesmaken för mycket, vilket är synd.

Betyg: 2 av 5

7. Mandeldryck: ”Den skär sig”

Pris: 26,50 kr

Storlek: 1 liter

Kan skummas: Nej. Stora och få bubblor som försvinner snabbt.

I bryggkaffe: Väldigt molnig vilket kräver omrörning. Efter omrörning blir det flagor och klumpar – den skär sig. Doften är okej men smaken blir sötsyrlig och motbjudande. Nej tack.

Betyg: 1 av 5

I espresso: Väldigt molnig, kräver omrörning men skär sig på samma sätt som i bryggkaffet. Smakmässigt blir det något bättre än med bryggvarianten eftersom kaffesmaken här är lite mer framträdande. Det finns dock en känsla av att någon hällt i aningen för gammal grädde i koppen. Nej tack. Välj hellre mandelmjölk anpassad för kaffe som är något bättre.

Betyg: 1 av 5

Så här vill vi inte att mjölken eller mjölkalternativet ska uppföra sig i kaffet. Här är det mandelmjölk som skurit sig.

 

8. Ärtdryck: ”Bra mjölkalternativ”

Pris: 22,95 kr

Storlek: 1 liter

Kan skummas: Ja. Bra och krämigt skum som håller.

I bryggkaffe: Ger ett lite molnigt intryck och bör röras om. Doft och smak är bra – kaffet står fortfarande i fokus. Fin krämighet i smaken och ganska fyllig men lite fet smak som liknar den av standardmjölk.

Betyg: 3 av 5

I espresso: Kaffets aromer är hyfsat intakta, mörka och mustiga även om fruktigheten är mindre tydlig än när kaffet dricks svart. Ett bra alternativ till den som vill ha ”mjölkkänsla” i smaken utan att använda komjölk.

Betyg: 4 av 5

kaffebönor utforska

Av: Koppar i samarbete med Anders Melldén
Senast uppdaterad: 8 mars, 2023

 

Frågor och svar om mjölk i kaffet

Vad kan man ha i kaffet istället för mjölk?

Varje person har sina egna preferenser när det kommer till kaffedrycker, men för den som inte vill ha komjölk i kaffet är havremjölk, sojamjölk, ärtmjölk, kokosmjölk och mandelmjölk vanliga mjölkalternativ.

Varför fäller mjölken i kaffet?

Mjölk i kaffe kan fällas ut eftersom den innehåller proteiner och fetter som kan separeras från vätskan när de värms upp. Därför är det viktigt att röra om i mjölken eller mjölkalternativet när du tillsätter dem i varma drycker som kaffe. Om du inte rör om ordentligt kommer proteinerna att lägga sig i botten av koppen och skapa en ett skummigt skikt. Detta kan påverka kaffets smak och konsistens. Dessutom är vissa mjölkalternativ, t.ex. mandelmjölk, inte lämpliga för skumning eller ångning, vilket också kan bidra till utfällning.Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!

 

Relaterade produkter