Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Det bästa sättet att förvara kaffe på

Bör kaffe verkligen förvaras i kylskåpet?

Nyrostade kaffebönor innehåller nästan tusen olika aromer och för att behålla så mycket smak som möjligt bör kaffet förvaras med omsorg. Här presenterar vi några av våra tips om hur du gör detta på bästa sätt, och passar på att berätta om varför du inte ska förvara kaffet i kylskåpet.

Det är många led som påverkar hur kaffet i din kopp smakar. Hur bönorna odlas, rostas och bryggs är förstås avgörande - men förvaringen av kaffet är också en viktig del i kedjan. Det finns fyra faktorer som kaffet är extra känsligt för:

  1. värme
  2. syre
  3. ljus
  4. fukt

I praktiken behöver vi alltså hitta en mörk, torr och sval plats att förvara kaffe på - vilket för min del brukar landa i ett skåp i köket (inte alltför nära ugn och spis dock!). Eftersom kaffet är känsligt för syre ska det helst ligga kvar i sin originalförpackning, och om du har ett av KOPPAR:s kaffebrev hemma så besitter du en perfekt förvaringsplats! Kaffebrevet är mörkt och återförslutningsbart, samtidigt som det kan släppa ifrån sig koldioxid (som nyrostat kaffe gör) genom sin envägsventil.

Men hur var det med att förvara kaffet i kylskåpet? Kanske har du likt mig också hört på vägar att detta ska vara bra för kaffe? Vi har lyssnat till kemiprofessorn Chahan Yeretzian i denna fråga. Han har i snart tio års tid drivit ett forskningscenter för kaffe i Zürich. Idag betraktas Yeretzian som en "kaffeguru" av många inom kaffebranschen.

Yeretzian berättar att värme påverkar kaffe negativt i den aspekt att aromerna avtar i snabbare takt. Om ett kaffe placeras i ett svalt kylskåp bromas denna process upp och kaffet behåller sina aromer under längre tid. Men, så fort bönorna tas ur kylskåpet påverkas det negativt: Det dunstar och försämras snabbt på grund av temperaturskillnaden - rent av så mycket att kvaliteten blir sämre än om kaffet förvarats i rumstemperatur. Vi får helt göra plats för vårt nyrostade kaffe i skafferiet!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 7 maj, 2018