Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Huilas okrönte kung heter Elkin Ferney Guzman Vargas

Ursprung: Colombia
Region: Huila
Producent: Elkin Ferney Guzman Vargas på farmen El Mirador
Bönsort: Catiope
Skördetid: April-november
Odlas på: 1615 möh
Process: Acetic Natural

I Pitalito i regionen Huila ligger Elkin Guzmans 32 hektar stora farm El Mirador. Här odlar han en mängd olika arabica-sorter: Caturra, Mokka, Tabi, Gesha, Catiope samt olika spännande Bourbons (Orange, Striped och Pink Bourbon).

Elkin är uppvuxen i kaffevärlden. Hans familj har odlat kaffe, handlat kaffe, sålt kaffe direkt till slutkonsument, you name it. Över 70 års erfarenhet har de senaste 13 åren kanaliserats mot vetenskaplig forskning, primärt olika metoder att behandla kaffebären på efter skörd. Elkin använder idag en mängd olika processer och är en mästare på att anpassa dem efter gårdens olika mikrolotter.

Procedurerna är standardiserade och väl avvägda för ett konsekvent resultat. Vid skörd så mäter Elkin sockerhalten i kaffebären. Därefter sorteras bären efter densitet och volym och som sista steg bestäms vilken process-metod som passar bäst för vilket mikroläge på gården. Det slutar inte där... Bearbetningsprocesserna är i en liga för sig själva och speglar Elkins nyskapar-anda! Han har flera olika sätt att fermentera bären på innan de skördas. I vårt fall, med arabica-sorten Catiope (i sig en korsning mellan Caturra och Heirloom Ethiopia som också experimenterats fram) har Elkin valt processen natural hydro honey. Här har Elin bärtorkat de nyskördade bären i 8 dagar, för att därefter låta dem jäsa i vattenkärl i 36 timmar. När sockerarterna brytits ner av vattnet honey-bearbetar han bären på etiopiska bäddar i 20-25 dagar.

För andra året får vi nu jobba med Eklin Ferney Guzman Vargas. Vi lovar: Det kommer mera!

Relaterade produkter