Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Hur många kaffebönor innehåller egentligen en singel espresso?

Espresso är den lilla italienska svarta slurk som lika gärna dricks på stående fot i en bar innan jobbet, som sittandes efter en njutbar middag. Oavsett vilket är espresson alltid liten och stark, cirka 25 milliliter om vi ska följa Italienska Espressoinstitutets regler.

Namnet har espresson fått eftersom vattnet, som under tryck värmts till nästintill kokande, pressas genom det finmalda kaffet. Caffè espresso betyder helt enkelt pressat kaffe. Att det sedan går i expressfart att avsluta den lilla koppen är bara en tillfällighet. Faktum är också att espresson oftast bara kallas ”en kaffe” i de flesta länder runt Medelhavet.

Så, hur många kaffebönor kan det då gå åt till en espresso? Ja, ju hårdare rostad en kaffeböna är, desto lättare blir den. Dessutom är olika bönor lite olika stora. Därför är det svårt att säga ett exakt antal, men godtar vi viss felmariginal är det i runda slängar 80 bönor som behövs till en klassisk, enkel espresso.

Sen är det ju numera ganska få som nöjer sig med en sådan. Många vill ha en dubbel, något till och med italienarna har tvingats lära sig.

Senast uppdaterad: 29 mars, 2019

Vi skickar ut ett nyhetsbrev i månaden och spetsar dem alltid med lite kluriga fakta. Vill du ha dem i framtiden? Anmäl dig här!