Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars kaffe från Blawan Estate på Java, Indonesien

Farm: Blawan Estate
Ursprung: Indonesien
Region: Ijen-platån, östra Java
Bönsort: Arabica typica
Skördetid: Maj-september
Odlas på: 900-1500 möh
Process: Våta metoden (läs mer HÄR), därefter soltorkat

Ön Java i Indonesien, som en gång i tiden var holländsk koloni, var den första platsen där holländarna planterade kaffebuskar utanför den muslimska världen. Detta skedde under slutet av 1600-talet och därmed bröt de det arabiska monopolet på kaffeproduktion. En ny kaffeodlande region uppstod – Java.

Även fast det var Javas lantbrukare som var först att plantera och odla kaffe, så spred sig trenden ganska snabbt i Indonesiens många provinser. När den första säcken exporterades till Amsterdam år 1712 var kaffet redan detursprungsbetecknat som Java. Det är därför vi än idag refererar till drycken som just Java emellanåt.

Kaffe har alltså odtlats i Indonesien i över 300 år, men när Indonesien blev självständigt så antingen förstatligades kaffegårdarna eller så stängdes de helt sonika ner... Idag finns det fyra kaffegårdar på Javaön – Blawan, Jampit, Pancoer och Kayumas med staten som kontrollerar egendomen.

Blawan och Jampit är mycket väl positionerade på höga höjder över havet där kaffeplantorna frodas i  näringsrik jord, som har skapats av den aktiva vulkanen i flera hundra år. Just jordmånen gör detta kaffe unikt och eftersom det är bearbetat med den våta metoden så får vi här en uttrycksfull kopp java, som verkligen representerar det lokala mikroklkimatet.