Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Ekologiskt höghöjdskaffe från Tanzania

Koppars kaffe från Aquiares Estate, Costa Rica

Region: Turrialba (där vår kafferesa började)
Producent: Diego Robelo
Kaffegård: Aquiares Estate
Varietet: Caturra Peaberry
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1200 möh
Skörd: 2021

Det vari regionen Turrialba som vi första gången kom över den magiska koppen färskrostat kaffe som till slut ledde fram till ett eget kafferosteri i Tyresö, som du kan läsa mer om HÄR.

Turrialba är den dolda kaffepärlan i Costa Rica: här finns allt från mikro-kaffegårdar till landets största kaffeproducent. Tillsammans åstadkommer de en rad smakmässigt olika kaffeprofiler och de odlar de genetiskt mest intressanta kaffesorterna.

I Turrialba finns även ett av Centralamerikas största forskningscenter, Centre for Tropical Agricultural Research. Där finner vi en av Latinamerikas största samlingar av levande kaffeträd, och här inne skapas biologisk magi. Många av de spännande hybridarter och kaffe-varieteter som blivit vanliga både i Costa Rica och i dess grannländer har fötts på detta forskningscenter.

Marken i regionen är väldigt fin och levererar det mesta för de inhemska behoven. Vulkanen är aktiv än i dag och den vulkaniska jorden är rik på näringsämnen. Områdets bönder odlar grönsaker, sockerrör och kaffe. Markägare i den nedre delen av Turrialba tar hand om nötkreaturen. Kaffet som förbereds för export passerar områdets privata tvättstationer och kvarnar. De är vanligare här än kooperativen.

Koppars kaffe kommer från Aquiares Estate. Aquiares betyder ”landet mellan floderna” på det inhemska språket Huetar. Egendomen är en av de största kaffegårdarna i Costa Rica – hem för fler än 1800 människor. Gården grundades redan 1890, men det är Alfonso Robelo som är mannen bakom gårdens totala omvandling.

Alfonso var politiskt aktiv i Nicaragua och när hans familj blev hotad, så tvingades de söka skydd från inbördeskriget. På så vis hamnade de på 80-talet i Costa Rica och så småningom på Aquiares, som då hade ungefär 200 personer sysselsatta i produktionen. Som ny ägare till Aquiares insåg Alfonso att personalomsättningen var ohållbar. Han ville stärka gården och lade en visionär strategi. Idag har han utvecklat kaffegården till en mindre stad, där lantarbetarna har kunnat köpa sina egna hem och känner stolthet över det kaffe de producerar.

Diego, Alfonsos son, har fortsatt på faderns inslagna bana och gården fortsätter att blomma under hans ledning. Diego är snabb på att omfamna nya arabica-sorter, han experimenterar friskt kring hur kaffet kan bearbetas efter skörd, och har blivit en föregångare blad specialkaffe-producenter – inte bara i Costa Rica utan faktiskt i hela Centralamerika.

Aquiares lägger stor vikt vid att vara kodioxidneutrala i sin produktion. Lokala djur och växter ska leva i samklang med gården. Forskare från hela världen besöker Aquiares för att genomföra jordbruks- och miljöstudier på marken. Gården är kort och gott ett utmärkt innovations-exempel som sträcker sig bortom regionen och dess medarbetare. En modell för hållbar, rättvis produktion och för kaffebranschen i sin helhet.

Om du vill läsa mer om kaffelandet Costa Rica, så fördjupa dig gärna i Anders Melldéns utmärkta artikel. Denna finner du HÄR!

Relaterade produkter