Costa Ricas kaffe är känt som ett av världens bästa. Men vilka förutsättningar leder fram till den höga kvaliteten? Följ med till den rika kusten i Centralamerika.
Lummig grönska, höga berg och soliga kuster – dessutom hela 5 procent av all världens djur- och växtliv på bara en tiondels procent av världens landmassa. Den ”rika kusten” Costa Rica gör verkligen skäl för sitt namn, och rekordhöga dryga 25 procent av landet utgör någon form av naturskyddsområde. Med Nicaragua i norr och Panama i söder blir lilla Costa Rica en fysisk bro mellan Syd- och Nordamerika. Landets ungefär 5 miljoner invånare delar på en yta något mindre än Svealand, men det är en relativt välmående republik där kaffe är en av de stora exportvarorna.
När spanjorerna koloniserade landytan på 1500-talet levde ett begränsat antal urinvånare här, och den spanska koloniseringen till trots var landet snabbt relativt självgående. Costa Rica blev sedermera del av First Mexican Empire och sedan Centralamerikanska Federationen. År 1847 deklarerades självständighet.
Efter en ganska blodig statskupp med inbördeskrig som följd 1948 avskaffades den egna armén, och landet har därefter klarat sig utan militärväsende. Costa Rica leds sedan dess av demokratiskt valda presidenter och den politiska stabiliteten har byggt upp ett av de starkare länderna i området, även om det förstås brottas med problem som att delar av befolkningen lever i fattigdom och arbetslöshet.
Medveten kaffesatsning
Kaffe är som sagt en viktig exportvara, och industrin omsätter drygt 300 miljoner dollar om året, en siffra som ökar ständigt. Kaffebönor introducerades redan i slutet av 1770-talet i och med arabicabönor som kom direkt från Etiopien. Genom olika åtgärder satsade landet redan under 1800-talet på att bygga upp en stark kaffeproduktion, bland annat genom att ge land till landsbygdsbefolkning som ville arbeta med skörd av kaffebönor. På så sätt hölls produktionen småskalig och familjedriven samtidigt som sysselsättningen ökade. Redan 1829 gick kaffe om både kakao, socker och tobak som tidigare varit viktigare råvaror.
I början av 1800-talet gick det mesta kaffet från Costa Rica via Chile till Europa. Ja det packades till och med om i Chile och märktes som chilenskt. År 1843 såldes emellertid den första säcken kaffe direkt till Storbritannien via skepparen William Le Lacheur som insett fördelen med att arbeta direkt med costaricanerna. Detta ledde till ett stort intresse för Costa Rica hos britterna som dels drack mycket av deras kaffe, dels investerade stort i kaffeproduktionen i landet. Ekonomin stärktes och banden med britterna likaså – bland annat skickades costaricanska studenter till England för att utbilda sig. Infrastrukturen i landet blev också bättre tack vare kaffetransporter, och huvudstaden San Josés nationalteater, som fortfarande anses vara stadens vackraste historiska byggnad, kunde uppföras tack vare de första kaffeexportsuccéerna.
Tyvärr påverkar världskrig och internationella kriser såklart en nations ekonomi, särskilt när en exportråvara är så dominerande. Så även Costa Rica, som också drabbades av konkurrensen från det billigare brasilianska kaffet i början av 1900-talet. Tillsammans med Honduras, Guatemala, Nicaragua och El Salvador har man därefter försökt stabilisera marknaden.
Som i alla jordbruksberoende länder har även Costa Rica brottats med sociala bekymmer, som låga löner för skördearbetare, särskilt på de plantager som försökt konkurrera med lågpriskaffe. Samtidigt finns en stark kvalitetssatsande grupp små och medelstora kaffeodlare som arbetar med hållbarhet både ekologiskt och socialt.
Idag är kaffe inte en lika dominerande exportråvara för Costa Rica, utan kommer, i ekonomiskt värde, efter både teknik och bananer. Däremot har det costaricanska kaffet seglat upp som ett av världens bästa i kvalitet. Vad är det då som gör det så speciellt?
Kontrollerad kvalitet
Fram tills nu har det funnits ett nationellt förbud mot att plantera robustakaffe i Costa Rica eftersom bönsorten har ansetts ge lägre kvalitet än arabica (läs mer här om 10 skillnader mellan arabica och robusta). År 2018 föreslogs en hävning av förbudet i och med att klimatförändringar gör att arabicabönor inte längre trivs i vissa områden. Om förslaget går igenom måste varje robustaplantering emellertid godkännas av det nationella kaffeorganet ICAFE.
Den arabicasort som är vanligast i landet är caturra, en mutation av bourbonvarianten som kombinerar hög avkastning med hög kvalitet. Särskilt bra resultat ger den från hög altitud. Även mundo novo och cutuaí är exempel på bönsorter som används, och som ger mycket god kvalitet i högt belägna plantager. Kaffet processas vanligtvis med den våta metoden, men även den torra metoden, och ”honey process” förekommer.
Med tanke på landets stora biodiversitet och den allt viktigare ekoturismen har även kaffeindustrin förstått vikten av att sköta sina odlingar med minsta möjliga negativa påverkan på naturen. Bekämpning av ohyra och angrepp sker så sparsamt det bara går, ofta med hjälp av manuellt arbete i stället för med kemikalier. Likaså låter man numera träd stå kvar som skuggande skydd i kaffeplantagerna, något som för några decennier sedan var mer ovanligt eftersom det inte gav lika stora skördar. Skuggan ger däremot perfekt och långsam mognad till högkvalitetskaffe. Det är också det som i dagens hårda konkurrens blivit Costa Ricas fokus – att främst ses som ett kvalitetsursprung för kaffe.
Smakvariation från åtta regioner
Landet har åtta odlingsregioner; Central Valley, West Valley, Tarrazú, Tres Rios, Orosi, Brunca, Turrialba och Guanacaste. Central Valley har tydliga regn- och torrsäsonger som ger fin balans i kaffet. Underregionerna Poás och Naranjo är prisade för sitt mycket fina kaffe. West Valley har ett något jämnare klimat men ändå tydliga säsonger. Smaken på kaffet får ofta sötfruktiga inslag och kryddig vanilj. Kaffe härifrån är mycket eftertraktat och har vunnit flera priser. Tarrazú är den största och mest kända regionen. Högt belägen ger den fylligt, aromatiskt kaffe med toner av både citrus, choklad och torkad frukt som vinner priser och är mycket populärt. Tres Ríos ligger strax öster om huvudstaden och influeras klimatmässigt av både floderna och närliggande vulkanen Irazu. Elegans och friskhet i det eftertraktade kaffet har gjort att regionen kallas ”Costa Ricas Bordeaux”.
Orosi är en region med lite mer nederbörd och luftfuktighet. Kaffet odlas längs dalens sidor och blir milt och balanserat, ibland med liten bitterhet som passar espresso. Brunca har fuktigt, tropiskt klimat och kaffet kan ha allt från friska citrustoner till en viss sötma. Turrialba är en vulkan som givit den ganska regniga regionen sitt namn. Kaffet härifrån är ofta lätt, elegant och mjukt. Guanacaste har inte så stor odlingsareal men från de högre bergsklimaten ges kaffe med fin friskhet och nästan lite sälta i smaken.
Costa Ricas kaffe odlas generellt från 1200 meters höjd över havet och uppåt, även om det finns plantager som ligger lite lägre. Altituden, tillsammans med näringsrik vulkanjord på flera håll, hjälper till att ytterligare förstärka Costa Ricas position i världstoppen bland kaffeodlande länder.
Egen ”kaffebryggare”
Förutom att vara en viktig kaffeproducent är Costa Rica också ett land med egen ”kaffebryggare”. Chorreador är namnet på detta traditionella brygghjälpmedel som har ett par hundra år på nacken. Det består av en träställning och ett strumpliknande kaffefilter, bolsita, som tillsammans ska ge rättvisa åt Costa Ricas högkvalitativa bönor.
Chorrear är spanska och betyder ”droppa”. Innan mer tekniska kaffebryggare fanns stod en chorreador i var costaricans hem, men faktum är att den används flitigt än idag. Anledningen? Den ger förstås en mer naturlig och smakrikare kaffeupplevelse än en elektrisk bryggare någonsin kan.
Så här brygger du kaffe med en chorreador:
Av: Anders Melldén
Senast uppdaterad: 12 oktober, 2020
Denna artikel publicerades i samband med ett nyhetsbrev om Costa Rica. För att inte missa intressanta nyheter i framtiden – anmäl dig till våra nyhetsbrev här!