Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars kaffe från Yerin Sagastume (Honduras)

Farm: Los Quetzales
Ursprung: Honduras
Region: Santa Barbara
Bönsort: Pacas
Skördetid: Februari – April
Odlas på: 1600 möh
Process: Honey (läs mer här)

Don Pedro och hans tre söner. Längst till höger går Yerin Sagastume, som odlat vår Pacas.

Familjen Sagastume har odlat kaffe i manga decennier. Don Pedro har hållit i taktpinnen, men mot senare år har han successivt börjat dela upp egendomen i mindre delar för att sönerna ska få full kontroll över deras egna arbete, odlingen och skörden.

Arabica-sorten Pacas, vilken vi erbjuder som gästspel i månadsskiftet nov/dec 2020 kommer från mikroloten Los Quetzales. Denna mikrolot sköter Yerin Sagastume om. Uppkallad efter fågeln Quetzal, med kalla nätter och varma dagar på 1600 meters höjd odlar Yerin här ett komplext och upplyftande kaffe, karaktäristiskt för regionen Santa Barbara.

30 minuter från Los Quetzales ligger familjens hem och här processas kaffet. Denna mikrolot bearbetas med hjälp av honungsprocessen, vilken du kan läsa mer om här. Inget vatten används ens under själva pulpningen och när kaffet torkar med fruktköttet kvar på bönorna sker det på upphöjda bäddar i växthus. Processen tar upp till 20 dagar och hela familjen hjälps åt att vända på kaffet under denna tid.

Familjen Sagastume har arbetat hårt för att nå den position de nu har i specialkaffe-världen. Stora investeringar har genomförts på anläggningen och de odlar nu nya mikrolotter. Skörden 2021 kommer att bli extra intressant, då vi för första gången kommer se sorterna Geisha, Pacamara och SL-28 från familjens ägor. Vi på Koppar hoppas kunna knipa några av dessa dyrgripar. Fram till dess njuter vi av Yerins Pacas!