Arabica och robusta - två bekanta termer för de flesta som någon gång köpt ett paket kaffe i mataffären. Dessa två kaffebönor dominerar idag kaffemarknaden till fullo, men i själva verket är kaffet ett mycket stort släkte med 129 olika arter. Vad är det då som gör att just arabica och robusta lämpar sig så bra för att tillreda kaffe med, och hur ser kaffets släkte ut?
Kaffebönan är en del av en växtgruppen Rubiaceae, så kallade måreväxter. Det är en stor familj med tiotusentals växter och måreväxterna kan användas inom alla möjliga områden, utöver kaffebryggning. Vitmåra, som ingår i släktet, kan till exempel användas som färgämne. Detta upptäcktes redan av vikingarna som därmed kunde färga sina textilier i en vacker röd färg. I samma släkte hittar vi växter med användningsområden inom skogs- och läkemedelsindustrin, för att nämna några.
Av alla undergrupper och tiotusentals arter av måreväxter är det undergruppen Coffea som är intressant för oss - det är i denna grupp vi hittar alla kaffeplantor, inte minst Coffea arabica och Coffea Canephora, även kända som arabica och robusta. Det är just dessa två kaffesorter av alla 129 inom coffeagruppen som odlas för att brygga kaffe på.
Kort kan man säga att arabicabönans planta är känslig och krävande, men ger en mild och fin smak. Plantan till en robustabönas kännetecknen är i kontrast med arabica: Smaken är bitter och själva växten är mycket tålig. Smakskillnaden mellan dem två kan förklaras genom att arabicabönan innehåller 60% fler lipider och dubbelt så hög koncentration av socker och idag står också arabica för 60% av världens kaffeproduktion. Men, arabica är inte bara det mest omtyckta kaffet, utan även det äldst kända.
Året var 1753 då ingen mindre än Carl von Linné upptäckte denna kaffeplanta och gav bönan sitt namn. Den fick lustigt nog heta "arabica" då man misstog bönan från att ha uppkommit på Arabiska halvön - idag vet vi att bönan ursprungar från Etiopien och Södra Sudan, där den fortfarande växer i det vilda. Arabicabönan växer idag i två olika varianter: typica och bourbon. Den förstnämnda upptäcktes först och betraktas därför som det ursprungliga kaffet.
Coffea canephora, eller robusta, upptäcktes först 1898 i Kongo. Den tåliga robustaplantan ger ofta goda skördar, men samtidigt får en tydlig bitterhet i smaken. Det har gjort att bönan ofta betraktas som en tråkigare - rent av fulare - lillebror till den ädlare arabican. I vilket fall som helst bär robustabönan på fina egenskaper också - framförallt är den användbar i espresso eftersom bönan ger den bästa creman. Robusta ligger dessutom på 2-4,5% koffeinhalt, vilket är dubbelt så mycket som arabica.
Men hur ligger det till med dem övriga 127 arterna i coffeagruppen? Går det att få tag på kaffe som inte är från arabica- eller robustaträdet? Ja, det är möjligt om än mycket svårt! En tredje sort som går att brygga kaffe på är Coffea Liberica, eller Liberiakaffe. Detta kaffe upptäcktes i slutet av 1700-talet av Carl von Linnés lärling och har en väldigt besk smak. En gång i tiden stod liberiakaffet för fem procent av världens kaffehandel, men på grund av inbördeskrigen i Liberia, som pågick fram till 2003, har marknaden begränsats kraftigt.
När jag väl - efter en lång stunds googlande på just Liberica - hittade en återförsäljare möttes jag av denna text bredvid köp-knappen: “We don’t know when or if this item will be back in stock”. Vi får helt enkelt hålla oss till arabica och robusta framöver. Det är verkligen inte fyskam!
/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR
P.S. I Kafferosteriet Koppars espresso blandar vi i en del robusta. Vi är mycket glada över att vi har fått tag på denna indiska single estate ekologiska robusta! Den ger lite mer riv i espresson, men är samtidigt så smooth att vi saknar motstycke. När jag dricker vår espresso och sluter ögongen - då känns det precis som att jag hamnat på en piazza i Rom. Röd-vit-rutiga dukar, Volare och KOPPAR:s espresso. Enjoy!
Senast uppdaterad: 16 april, 2018