Ursprung: Colombia
Region: Pitalito, Huila
Producent: Finca El Paraiso
Bönsort: Pink Bourbon
Skördetid: Oktober - December
Odlas på: 1600 möh
Process: Anaerobisk fermentation
Pitalito ligger i regionen Huila i sydvästra Colombia, intill nationalparken Puracé. Det är ett glesbefolkat, svalt bergsområde med mycket nederbörd, drygt 3 000 millimeter per år. Staden ligger på 1 200 meters höjd över havet och högsta toppen i området är strax över 2 000 meter. Regnskog och en och annan kaffeplantage dominerar miljön.
Farmen El Paraisos fokus ligger på specialkaffe som gärna får ta extra tid att få fram. Det gör också att de gärna experimenterar med olika processmetoder, som i detta kaffe gjort med anaerobisk fermentation. Läs gärna mer om denna processmetod här.
Bönsorten pink bourbon är en arabicavariant som egentligen är en korsning mellan gul och röd bourbon. Den är sällsynt och upptäcktes här i Huila. Pink bourbon är utmanande för både odlaren och producenten, framförallt när det gäller att år från år få fram jämn kvalitet på kaffet. När den blir som bäst ger den dock fantastiskt intressanta och välsmakande resultat, som i detta kaffe från Finca El Paraiso.