Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars ekologiska kaffe från Shakisso Farm, Guji i Etiopien

Ursprung: Etiopien

Region: Guji

Producent: Shakisso

Bönsort: Heirloom Ethiopia

Skördetid: November – januari

Odlas på: 1800 möh

Process: Tvättad

För ett par decennier sedan upptäcktes Guji-zonens kaffe på allvar. Grannregionerna Sidamo och Yirgacheffe var välkända, men Guji-kaffet särskiljer sig tack vare sin kombination av komplexitet och fin balans. Framgången kom främst genom den lokale odlaren och farmaren Haile Gebre som startade Shakisso Farm år 2001.

I den här delen av Etiopien är Oromo-folket i majoritet, och Guji är en av stammarna. Inte så konstigt då att Haile Gebre samarbetar mycket med lokala odlare från denna stam. Deras odlingar ligger högt belägna i skogsterräng på en total yta av 640 hektar. Som kuriosa kan tilläggas att området även varit populärt bland guldgrävare, så det gäller för invånarna att ha koll på var bland kaffeträden det kan finnas gruvhål …

Shakisso har en egen plantskola där sticklingar tas fram, och farmen är helt och hållet ekologiskt certifierad. Som i så många fall i Etiopien är kaffebönorna till kaffet en mix av olika lokala sorter. Dessa behandlas efter skörd med den våta metoden, av ett dussin fast anställda på farmen. Deras uppgift är att se till att endast högsta kvalitet skickas vidare till utvalda rosterier världen över.

Karta över Uganda, där vi hämtar vårt ekologiska kaffe ifrån.