Ursprung: Etiopien
Region: Guji, Odo Shakiso (Sidamo)
Producent: Getachew Zeleke på farmen Dimtu Tero
Bönsort: Ekologisk Heirloom Ethiopia
Skördetid: November – februari
Odlas på: 1800-2100 möh
Process: Natural (torra metoden, läs mer här), soltorkad
Arabica-bönan trivs bra på hög höjd och några av de högsta höjderna som kaffe odlas på finner vi i södra Etiopien. Här utvecklas bönorna långsamt under perfekta förutsättningar för att ge oss ett underbart kaffe - bärigt, fruktigt och blommigt till karaktären.
Guji är på god väg att bryta sig loss från Sidamo-appelattionen och och bli en egen självständig. Skälen är goda. Kaffen från Guji anses av många vara doft- och smakrikare, mer varierande och mer komplexa. I Guji produceras kaffe som processas med både våta och torra metoden och honey, hybriden mellan de traditionella metoderna, ökar i popularitet.
Farmen Dimtu Tero drivs av Getachew Zeleke, som har satt ambitiösa mål att bli ledande på spårbarhet och ekologi i regionen. Resan dig gör han tillsammans med 136 små kaffebönder, till vilka ha betalar en särskilt hög premie för särskilt fina kvaliteter. Tillsammans summeras deras kaffe-areal 989 hektar och de bönor, av typen Ethiopian Heirloom, som kommer till oss i Tyresö är klassade som Grade 1, den högsta möjliga klassificeringen i Etiopien.