Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars kaffe från Iyego Coffee Growers Cooperative Society i Murang'a, Kenya

Region: Murang’a
Producent: Iyego Coop
Tvättstation: Marimira
Odlingshöjd: 1 900 – 2 000 möh
Sorter: tvättade Batian och Ruiru 11 (AA TOP)
Skördat: oktober 20 - januari 2021

Kenyanska kaffen är lika majestätiska som solen som går upp över det afrikanska landskapet. Landet levererar konsekvent hög kvalitet och högsta möjliga kvalitet av dem alla är AA Top, vilket vårt kaffe från kooperativet Iyego Coffee Growers Cooperative Society klassificerats som.

Totalt odlas kaffe på ca 160 000 hektar i Kenya och ungefär en tredjedel av denna yta utgörs av större plantager. På övriga ca 100 000 hektar återfinner vi nästan 700 000 kaffeodlande familjer och de allra flesta är i sin tur medlemmar i ett kooperativ.

Under Jacquiline Nyagas tid som president för Iyego coop så har kvaliteten ökat avsevärt och medlemmarnas ersättning likaså.

Iyego Coffee Growers Cooperative Society grundades och registrerades i maj 1959 med då 600 medlemmar. Idag har föreningen växt till 7528 medlemmar, varav cirka 4 500 är aktiva, och fokuserar uteslutande på kaffe. I genomsnitt äger föreningsmedlemmarna drygt en tredjedel hektar var av planterat kaffe. Själva föreningen ägs till fullo av dess medlemmar och regleras även av föreningslagen. Den styrs av en styrelse bestående av 9 ledamöter och övervakningskommitté som består av 3 ledamöter. Det finns 70 fastanställda som leds av Jacquiline Nyaga. Hon är otroligt entusiastisk och engagerad i sitt jobb. Hennes främsta bedrift är att kvaliteten höjts avsevärt de senaste åren. Med detta följer högre priser och följaktligen att medlemmarnas ersättningar ökat markant under samma tid!

Medlemmarna i Iyego Copffee Growers Cooperative Society tar sina skördar till en av processanläggningar som kooperativet äger och driver. Den anläggning som tar hand om vårt kaffe heter Marimira och ligger i Murang’a i centrala Kenya. Regionen är vida känd för sin feta jord med vulkanisk lera och på hög höjd – i söderläge på Mt. Kenya – har vi här även ett perfekt mikroklimat, med precis lagom mycket regn, för kaffeodling. Här pulpas, fermenteras och tvättas kaffebären innan kaffebönorna får torka i solen på s.k. afrikanska bäddar.

Om du vill läsa mer om vad det är som gör kenyanska kaffen så speciella, klicka då HÄR.