Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Utsikt västerut på Kotowa Duncans kaffeodling Panama

Koppars kaffe från Panama

Ursprung: Panama

Region: El Salto, Boquete

Producent: Kotowa Duncan Farm

Bönsort: Arabica (Typica, Caturra, Catuai)

Klassificering: Strictly Hard Bean, European Production

Skördetid: November - mars

Odlas på: 1650 - 1750 möh

Process: Tvättat

Speciellt kännetecken: Fruktig syra, bärigt, sött, mjukt och blommigt kaffe.

Vid foten av vulkanen Barú, Panamas stoltaste och högsta berg med sina 3.477 meter över havet, på gränsen till Costa Rica finner vi Boquete; Panamas mest kända kaffeodlande region. Landskapet bildar inte bara en vacker fond. Floden binder samman många små bergsbäckar och den vulkaniska jorden, tillsammans med regelbunden nederbörd och förutsägbara torra perioder skapar idealiska förhållanden för att producera några av världens mest exklusiva och prisbelönta kaffen.

Kotowa Duncan Farm är en kärlekshistoria som påbörjades redan 1913 när kanadensaren Alexander Duncan MacIntyre läste en nyhetsartikel om Boqueteregionen. Han reste dit och föll pladask! Familjen flyttade ner och deras smultronställe har stadigt vuxit till sig i alltså över 100 år nu. KOPPAR handlar sitt kaffe härifrån av flera skäl. För det första är kvalitetsnivån otroligt hög och nyrostat bjuder kaffet bokstavligt talat på en Boquete av smaker och dofter.

Vi älskar även Kotowa Duncans arbete med jorden. KOPPAR är inte ekologiskt "bara för att". Vi tror på allvar att våra handlingar får fjärilens vingslag att slå ännu snabbare hela vägen borta i Panama. När vi njuter av det ekologiska specialkaffet från Kotowa Duncan så vet vi att inga bekämpningsmedel har förekommit och att farmen istället återanvänder fruktköttet, som avlägsnas i den våta tvättningsprocessen (läs mer här), att gödsla med. Vi vet också att Kotowa Duncan har lyckats få ner vattenåtgången i denna process till under 10% (!) av vad som går åt i vanlig konventionell kaffeproduktion. Att vattnet som används kommer från de kristallklara bergsbäckarna gör inte saken sämre!

Kotowa Duncan återinvesterar i naturen och sina medarbetare. Bilden högst upp på sidan (tagen västerut på farmen) är slående för hur kvalitetsproducenter som Kotowa Duncan resonerar. Kaffebären växer i skuggan av andra träd och Kotowa Duncan planterar hela tiden nya träd för att skapa ett rikare djur- och växtliv - i stark kontrast till konventionella kaffeplantage som skövlar träd för att ge plats åt fler kaffeträd! De tar även ett stort socialt ansvar. Det känns såklart bra, men de har då även räknat ut att glada och nöjda medarbetare på fälten och i produktionen gör ett bättre jobb! Familjerna förses med gratis sjukvård och barnen till de familjer, vilkas levebröd kommer från farmen, ges möjlighet till utbildning i speciella skolprogram.

Kort och gott: Ett kaffe och en producent helt i vår smak! Förhoppningsvis också din!

Klicka här för att köpa N°7 Panama!

Kaffe från Panama karta

Senast uppdaterad: 1 juni, 2018 av Fredrik på KOPPAR