Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Ekologisk robustaböna från Kerala Indien

Koppars indiska robusta

Ursprung: Indien

Region: Kerala (Idinjamala) i södra delen.

Bönsort: Robusta

Skördetid: December - mars

Odlas på: ca 1200 möh

Process: Wet processing

Intressant: Robusta anses som bekant vara den ”fula” bönan. Inte KOPPAR:s ekologiska. Vi låter den spela förstafiolen i vår mörkrostade espresso och dominera i vår Sorrento. Sedan en tid tillbaka finns den även som 100% single origin här!

Indien är ett gigantiskt land. 3.214 km från norr till söder, mer än dubbelt så långt som långa Sverige, dessutom betydligt bredare. Med en sådan gigantisk landmassa så bjuder Indien på ett skådespel – såväl kulturellt som naturmässigt.

Ett lysande exempel är Kerala i södra Indien. Vi möter vackra stränder och fantastiska deltan som sträcker sig in i landet. In i landet är precis dit vi skall: Närmare bestämt 3-4 timmar med bil. Här anländer vi till Anamudi Shola National Park, vid foten av Ghats – de båda berg som omsluter sydindiska högplatån med djungellika skogar, tigrar, mäktiga elefanter och bisonhjordar. Mitt i detta paradis ligger byn Idinjamala.

Här, i Idinjamala, har småskaliga bönder odlat grönsaker, kryddor och kaffe i generationer. 1600 familjer totalt, och det är bara kvinnorna som överser kaffeproduktionen. De är alla medlemmar i Manarcadu Social Service Society (MASS) och delar på processanläggningen där kaffebären pulpas med den våta metoden. Anläggningen är dock inte bara till för kaffets skull. Här samlas byns invånare för allt från stormöten till att barnen går i skola här. I Idinjamala fostras morgondagens kaffebönder!

Robustan från Idinjamala finner du i vår espresso. I vår Mörkrost är den rejält framträdande för en härlig bädd på toppen och en kryddig, lite nötig effekt. I vår Mellanrost har vi tonat ner den något, men den spelar fortfarande en betydande roll. I Sorrento så dominerar den. Vi är otroligt stolta över vår robusta och den är ett signum får vår espresso!

KOPPAR:s robustaböna kommer från Kerala i södra Indien