Många faktorer påverkar hur ditt kaffe smakar. Inte minst höjden det odlades på. Av denna anledning är det många kafferostare som kollar på just detta när de köper in sitt råkaffe. Här reder vi ut varför odlingshöjden är så viktig. Vi passar också på att kolla på vilken höjd KOPPAR:s kaffe växer!
Ett vanligt svar på frågan om vad odlingshöjd tillför ett kaffe är att det ger bäst smak. Detta stämmer rent generellt, även om det inte är hela sanningen. Det är nämligen odlingshöjd tillsammans med temperatur som avgör kaffets smak i störst grad.
Idealiskt är ett klimat kring 17-23° C. Det vi vet är att ett kaffe som odlats här utvecklas långsammare - och som du kanske anar, blir smaken bättre då! För att göra en liknelse: Tänk på våra svenska jordgubbar, som också får sin fantastiska smak av att mogna långsamt under vår svala sommar.
När det kommer till kaffe får vi ta oss till bergen runt ekvatorn för att hitta de rätta temperaturerna. Desto högre upp vi klättrar längs bergskammar och vulkanslutningar, desto svalare blir det. Här uppe, bland dimhöljda berg, är det lägre syre i luften, vilket kortar ner mogningsprocessen ytterligare. Om du låter en kemist undersöka kaffebären härifrån, så kommer du märka att de innehåller fler sockerarter och besitter en komplex syra. Den höga höjden minimerar också risken för kaffeplantan att angripas av sjukdomar. Förutom fantastisk utsikt och gott kaffe får våra bönder glädjande nog bättre skördar och en tryggare vardag!
När vi bedömer det kaffe vi köper in till rosteriet, så är det viktigaste för oss att det i en oberoende klassificering har klassats som specialkaffe (läs gärna mer här), men det är allstå oftast ingen slump att vi hittar dessa hos just kaffen som växt på en högre höjd.
Till våra lättrostade kaffen letar vi efter de högsta höjderna. Då kommer vi bäst åt de fruktiga tonerna. Vi landar till exempel i Etiopien, med unika odlingar på 2000 meter över havet. Till en balanserad espresso passar en böna från Honduras bättre, där La Paz-distriktets lägre höjder ger oss toner som choklad, vanilj och nötter.
Om du tittar efter odlingshöjd nästa gång du köper ett kaffe, så kan du själv dra slutsatser om vilka smaker och dofter du kan förvänta dig och inte enbart förlita dig på de säljande texter som rosterierna skriver på förpackningarna. Vill du redan nu läsa mer om KOPPAR:s olika ursprung, så gör du det här. Eller, varför inte välja en prenumeration på No7 Ursprung så att du får nya smaksensationer och förnimmelser varje månad - direkt hem i din brevlåda? Det är kul med kaffe och ännu roligare blir det när vi faktiskt vet mer vad vi har i koppen!
/det nyrostade kaffet är godast, Hugo på KOPPAR
Senast uppdaterad: 26 juli, 2018