Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Perfekt med French press – den ultimata guiden

Vacker på bordet, enkel att använda och bra på att få fram kaffets goda smaker. Den franska presskannan är en favorit hos många kaffekännare, men säg den bryggningsteknik som inte går att förfina ytterligare – här får du de allra bästa tipsen.

French press, fransk pressbryggare, presskanna, cafetière, bistrokanna … kärt barn har många namn och trots att den introducerades på den svenska marknaden relativt sent blev den franska presskannan snabbt populär.

Presskannans specifika filter patenterades 1852 av fransmännen Mayer och Delforge. Dessa två, en smed och en affärsman, var alltså inte först med själva kannan som nämns i skrifter redan vid tidigt 1800-tal. Men eftersom det är just filtret som ger kannan sina typiska bryggegenskaper, när det pressas nedåt, får Mayer och Delforge ändå ses som fäder till den. Patentet beskriver ett verktyg där en metallplatta med flera små hål mellan två lager tyg pressas likt en pistong nedåt, så att perfekt, klart kaffe hamnar på ovansidan medan sumpen hamnar under.

År 1935 gjorde en norditaliensk firma en uppdaterad version av den franska uppfinningen, med en spiralfjäder på skaftet, som höll metallplattan bättre på plats. Riktigt stor spridning fick den franska presskannan emellertid först på 1990-talet. Kändisskapet startade i och med att riktiga kaffekännare spred dess rykte som perfekt för att lyfta fram kaffets alla smaker. Särskilt viktigt i en tid då kaffe inte längre bara var kaffe, utan blivit en livsstil fylld av bönsorter, ursprung och rostningar.

Finns det då inga nackdelar med presskannan? Nja, inte nackdelar kanske, men vissa egenskaper ställer krav på användaren. I och med att kaffet läggs direkt i det varma vattnet, och att filtret sedan avskiljer partiklarna, kommer mer av kaffebönornas naturliga oljor att finnas med i kaffet du dricker. Ett pappersfilter skulle samla upp dessa, så skillnaden mot ett vanligt bryggkaffe är att kaffet i en presskanna får lite fylligare och ”fetare” textur. Det uppskattas av de allra flesta, men kan ändå vara bra att känna till.

Presskannans filter släpper också igenom fina partiklar vilket gör att det kan bildas en lätt fällning i koppen du njuter av. Fällningen stör egentligen inte smaken i övrigt, utan handlar mest om estetik. Jämför med exempelvis öl eller vin som inte filtrerats utan enbart fått stå och klarna. Där kan fällning ses som tecken på hantverksmässighet och kvalitet. I en kopp kaffe från presskanna handlar det om samma sak, men när den introducerades tyckte en del konsumenter att det var en nackdel att kaffet inte var helt klart. I New York, där den franska presskannan blev en stor snackis på 1990-talet, beskrev en del det som att kaffet blev ”muddy”, alltså lerigt.

Idag har filterplattan utvecklats betydligt, så det är inte många som stör sig på detta, om fällningen inte är alltför överdriven. Skulle du få mycket fällning i din kopp är det förmodligen för att kaffet är för finmalet och problemet kan enkelt avhjälpas genom att välja en grövre malning på kvarnen nästa gång.

Det är också viktigt att tänka på, att när du hällt upp en kopp kommer kaffet som är kvar i kannan få lång kontakt med sumpen. Risken är då att det kaffet blir bittert i smaken eftersom lång extraktion drar ut sådana smaker ur växtfibrerna i bönorna. (Detta skriver vi om i artikeln Hur blir kaffe surt, klicka här för länk.) Därför är det bra att hälla det kaffe som inte serveras direkt i en termos eller liknande.

Slutligen gäller det att hålla utrustningen ordentligt ren. Glaskannan är ju relativt enkel att sköta, så det är framförallt pressfiltret du ska ge lite extra uppmärksamhet.

Vilken typ av bönor passar extra bra till fransk presskanna?
Som namnet antyder är så kallad fransk rost en inte helt ovanlig rekommendation till fransk presskanna. Vår tolkning av fransk rost är ett mörkrostat kaffe där rostningen gått ganska långsamt för att ge mycket smak, utan att allt för mycket av bönans oljor dras ut. Aldrig så mycket att olja tränger ut innan bryggning eller att smaker och aromer rostats till oigenkännlighet.

Hur mycket kaffe i förhållande till vatten?
Här finns många olika skolor, men vi väljer att dosera precis som om vi bryggde på vanligt sätt – trots att många menar att man kan ta lite extra. Ett kaffemått är kanon till 1 dl vatten. Du styr ju själv och extraherar så mycket smaker som du vill. Vill du ha en kraftigare kaffe, så låter du bara kaffet stå och dra lite längre.

Hur finmalet ska kaffet vara?
Vanlig bryggmalning fungerar i en fransk presskanna, men kan ge en del fällning i ditt kaffe beroende på hur finmaskigt ditt filter är. Därför rekommenderar vi en grövre malning. Eftersom kaffet ligger och drar några minuter i det heta vattnet får du ändå ut smakerna ur kaffet.

Hur varmt ska vattnet vara?
Mellan 93 och 96 grader är en bra temperatur för att få ut mesta möjliga smak ur ditt presskaffe. Koka upp vatten och låt stå i 30 sekunder innan du häller det över kaffet så blir det lagom. Förvärm gärna kannan innan så kallnar kaffet inte så snabbt. Dessutom kan du ”blomma” ditt kaffe för bästa möjliga resultat. Det innebär att du häller över en liten del av det heta vattnet över ditt kaffe. Vänta sedan en knapp minut. Luftbubblorna som uppstår i kannan innebär att kaffet släpper koldioxid, den gas som bildats naturligt under rostningen. Efter blomningen kommer verkligen alla aromer till sin rätt när du häller på resten av vattnet.

Hur länge ska kaffet dra?
Svaret på det är: Tills det är gott. Och när det är avgör du. Som vi beskriver i artikeln Hur blir kaffe surt? extraheras olika smaker vid olika tidpunkter under bryggningen. Först kommer syra och feta oljor, sedan kommer sötma från sockerarterna. Missa alltså inte de sistnämnda på grund av för kort extraktion – då blir ditt kaffe surt och saknar fyllighet. Mellan 4 och 6 minuter innan du pressar ner filtret rekommenderas generellt, något kortare om du har en mindre kanna. Här bör du alltså prova dig fram. Skulle extraktionen bli för lång kommer kaffet smaka bittert på grund av att bittra ämnen lakas ur bönornas växtfibrer.

Så brygger du den perfekta koppen med fransk presskanna:
1. Koka upp vatten.
2. Medan du maler kaffet använder du en del av vattnet till att förvärma presskannan och kopparna.
3. Häll förvärmningsvattnet ur kannan och måtta upp rätt mängd kaffe, gärna på våg så att det blir exakt. 15 gram kaffe.
4. Häll hett vatten över så att det täcker kaffet och låt blomma en knapp minut.
5. Häll över resten av vattnet, tills vikten visar en totalvikt om 250 gram.
6. Vänta 3-4 minuter, skjut ner locket och pressa försiktigt filtret nedåt tills det tar emot.
7. Servera direkt i de förvärmda kopparna.

Senast uppdaterad: 18 sept, 2020

Vi skickar ut ett nyhetsbrev i månaden och spetsar dem alltid med lite intressanta fakta som denna. Vill du ha dem i framtiden? Anmäl dig här!

 
 

Relaterade produkter