Kaffets effekter på hälsan har historiskt sett varit en riktigt vattendelare, där drycken både skrivit in sig som hyllad mirakelkur, likväl som en förbjuden berusningsdryck. Idag duggar det tätt med artiklar om kaffets positiva effekter på hälsan, och själva drycken är också trendig. Själv sitter jag i den behagliga skuggan i ett somrigt Tyresö och sippar på en kopp... Jag inser att det är den fjärde för dagen - och jag undrar för mig själv om det egentligen är bra att dricka mycket kaffe? Vad säger forskningen?
Är du också en stor kaffedrickare? Till att börja med kan vi förmodligen konstatera att detta gjort en massa gott för dig. Under de senaste åren har nämligen studie efter studie kommit fram till att 3-4 koppar kaffe om dagen gör gott för vår hälsa. Vilken tur! Men innan vi går in på dagens forskning, så gör vi en kort historisk tillbakablick över kaffets status genom åren.
Till att börja med reser vi tillbaka till ett varmt och behagligt Etiopien under 900-talet. Här levde fåraherden Kaldi, och legenden säger att det var denne man som upptäckte kaffet, efter att hans getter råkat äta av de mogna röda kaffebären och blivit fulla av energi. Sanningshalten i historien råder det delade meningar kring, men en sak som är säker är att kaffets ursprung är just Etiopien.
Något vi också vet säkert är att det var araberna som sådde fröet till den moderna kaffekulturen. Från Kaldi och hans getter, vidare till Jemen istället. Under 1500-talet tog araberna med sig kaffet från Östafrika med båt över Bab-el-Mandeb, det smala och vältrafikerade sundet som skiljer de två stora kontinenterna åt. På andra sidan sundet öppnar man nu upp nya kaffehus, och genast sprids kaffe på den arabiska halvön. När drycken nått så långt norrut som Mecka, stöter det dock på trubbel. Stadens guvernör menar att kaffe inte är något annat än en berusningsdryck, och försöker förbjuda kaffe i Islams namn. Detta borde guvenören inte ha gjort, för hans historia kommer att sluta minst sagt dramatiskt. Meckas kaffedrickande sultan begär att guvernören ska avrättas för förtal, och sänder ut budet att drycken kaffe är helig. Kaffehusen rullar nu ut längs kontinenten med en hissnade snöbollseffekt.
Under 1600-talet når drycken Europa. På de brittiska öarna prisar läkarna drycken för att vara en mirakelkur, som botar alltifrån ledvärk till skörbjugg. Det visar sig också att landets alkoholproblem börjar avta drastiskt i detta skede: engelsmännen har nämligen bytt ut sitt öl mot kaffe! Kvinnorna i landet börjar dock protestera mot utvecklingen, och menar att kaffet gör deras män impotenta. Kanske var detta en bidragande faktor till att te numera är så populärt här!
På andra sidan Atlanten, i USA, börjar kaffe också bli ett förekommande inslag i kulturen. Under 1800-talet kommer dock ytterligare ett bakslag - i staterna påstås det att kaffe kan göra en blind, och att det är minst lika farligt som nikotin och kokain! Det hela visade sig tillslut vara grundat i falska marknadsföringskampanjer under inbördeskriget (1861-1865). I takt med kriget blev kaffe nämligen en dyr bristvara, där uppstickare till entreprenörer försökte lansera ett alternativ till kaffe baserat på olika spannmål. Trots propaganda, blev detta inte någon succé.
Kaffets framgångsresa från Kaldis dagar har uppenbarligen mött både fördomar och bakslag. Så även på senare dagar. Till exempel kom det 1927 rapporter om att kaffe skulle ge dåliga skolbetyg. I en studie publicerad av Science Magazine, intervjuades 80 000 amerikanska skolbarn om deras kaffevanor. Det visade sig faktiskt att de som drack en kopp om dagen hade sämre betyg!
Idag vet vi bättre, efter den stora metastudien kring kaffe och hälsa, som publicerades våren 2018 i välrenommerade British Medical Journey. En metastudie betyder att man låtit samla information från ett stort antal aktuella studier, för att sedan dra en gemensam slutsats kring vad forskningen kommit fram till - och på så sätt blir resultatet väl värt att studera.
Resultatet av denna jättestudie är glädjande för oss kaffedrickare. Metastudien visar att just 3-4 koppar om dagen minskar risken att drabbas av hjärt- och leversjukdomar, diabetes typ-2, prostatacancer, Alzeimers och dessutom - ryggbesvär vid stillasittande kontorsarbete. Jag tänker att kaffet trots allt nästan nog är en mirakelkur. Och så avslutar jag min kopp här i skuggan. Dags att rosta!
/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR
Senast uppdaterad: 4 juni, 2018