Livets Goda är Sveriges ledande tidning inom mat och dryck. I tidningen skriver och recenserar landets allra främsta journalister, specialiserade på smak, doft och de intryck goda drycker kan göra på oss. Här en recension av Niklas Jörgensen, som publicerades den 18 juni:
Colombianskt kaffe från hög höjd bjuder på semesterlyx
Måndag morgon, första dagen på sommarledigheten och givetvis behagar solen inte visa sig utan är rejält inlindad i gediget genomgråa moln. Några regnstänk gör sällskap men är inte tillnärmelsevis tillräckliga för att ge den halmgula gräsmattan en möjlighet att återfinna sin grönska. Men det finns andra solstrålar som förgyller morgonen; som det nybakade och skönt fluffiga franskbrödet från bageriet - och nyrostade kaffebönor från Colombia.
Semester är en tid för reflektion och sommarledighetens första tanke tillsammans med en kopp nybryggt går till kaffebönderna vid Nevado del Tolimas nedre del. Stratovulkanen är hela 5,276 meter ovanför vattenytan i västra Colombia och här odlas det kaffebönor på över 2,000 meter höjd. Alla som varit på högre höjd vet att förutsättningarna förändras för såväl människan som det hon odlar men också att det finns en anledning varför man är beredd att göra det. Och just Sydamerika är väl den kontinent där man tar detta längst med bland annat världens högst belägna vingårdar i Argentina på över tretusen meters höjd och kaffeodlingar som klättrar en bra bit över 2,000 meter över havet.
Hög höjd innebär tuffare odlingsförhållanden och högst sannolikt mer tidskrävande skördar. Men höghöjdsodlingar medför också en långsammare mognadsprocess vilket ger kaffefrukten mer tid för att utveckla högre sockerhalter plus komplexa sådana som ökar smakrikedomen. Hög höjd längs sluttningar på exempelvis berg och vulkaner bidrar också till bättre dränering och säkrar att plantorna inte står dränkta i vatten och tappar i smak. Och inte minst så är grödor på hög höjd inte lika utsatta för sjukdomsangrepp vilket innebär att de plantor som växer där är perfekta exempel på Darwins ’Only the strongest will survive’-tes.
Kruxet då? I fallet med kaffebönderna i Finca La Lindura vid foten av Nevado del Tolima så är nog inte oron så stor att stratovulkanen ska smälla av helt plötsligt, det senaste stora utbrottet var för flera tusen år sedan, utan här är det snarare avsaknaden av infrastruktur som gör hela skördeprocessen och leveransen av bönorna till en närliggande väg mest betungande. För vissa av familjerna är det bara att packa säckar på ryggen och vandra en betydande sträcka.
Så när man då sitter där på sommarens första lediga dag och tycker småsynd om sig själv för att solen inte behagar deltaga, ja då är det lätt att skicka en tanke till de colombianska kaffeböndernas fysiska strapatser för att jag ska kunna njuta av nyrostat och nymalet kaffe från deras odlingar. För deras insats uppskattas sannerligen då deras kaffe gör en glad in i själen, särskilt den lite karamelliserade nyansen, blommigheten och de chokladiga tonerna skänker ett kaffe som är lätt att förstå och ta till sig. Smaken likaså; här är det komplexa nyanser i en krämig, lätt syrlig skrud som dessutom bjuder på en lätt söt förnimmelse, renhet och nerv i en inbjudande stil. Oerhört lätt att tycka om och är inte krävande samtidigt som det finns gott om intryck för att passa de flesta.
Och sedär, nu börjar molnen bli mindre gråa….
Niklas Jörgensen
Publicerad: 9 juni, 2018
Klicka gärna här för recensionen i sin helhet på Livets Godas hemsida.