Livets Goda är Sveriges ledande tidning inom mat och dryck. I tidningen skriver och recenserar landets allra främsta journalister, specialiserade på smak, doft och de intryck goda drycker kan göra på oss. Här en recension av Niklas Jörgensen, som publicerades den 18 juni:
Vulkankaffe från Panama - N˚7 Ursprung från Koppar
När det kommer till vin så är jag vulkanmannen; inte fanatiskt besatt av vingårdar i vulkanisk terräng (eller jo, kanske), utan kanske mer djupt fascinerad över det uttryck som kan uppstå under sådana växtförhållanden. Det liksom svävar i glaset, ett eteriskt uttryck, och gomkänslan är inte sällan närmast dansant i sin struktur. Men givetvis, mycket beror på åldern på den vulkaniska jordmånen, druvan som odlas och vilken höjd vi befinner oss på. För att blott nämna några parametrar. Precis samma är det med kaffe.
Jag prenumererar på Ursprung, N˚7 hos Koppar. Ett kaffebrev som dimper ner en gång i månaden med nya bönor och nytt ursprung. Rostat på måndagen och om posten gör sitt jobb har jag det på onsdagen. Förra rundan var det arabica från San Cristóbal, den mest östliga ön i Galápagos. Vulkaniskt förresten och högt, högt upp på min 'måste besöka'-lista. En raritet minst sagt, Galápagos är knappast någon massproduktion utan kaffeplantorna samexisterar med övriga grödor i liten upplaga.
För exakt två veckor sedan gick så nästa N˚7 ut. Denna gång arabica från Panama och från sluttningarna av stratovulkanen Barú som är närmre 3,500 meter över havet och mot den costa ricanska gränsen. Vulkantypen är oftast de mest farliga, läs dödliga, och detta beror bland annat på de sidofickor som skickar ut magma och således vet man aldrig riktigt flödets väg. Nu är det hundratals år sedan Barú senast exploderade men den klassas än som aktiv. I Europa har vi två exempel nära varandra, Vesuvius och Etna där den senare har mindre utbrott uppåt 10 gånger per år.
Precis som i Italien så har invånarna vid Barú lärt sig att utnyttja vulkanen trots dess risker. Jordmånen är nämligen rik på näring och mineraler vilket utnyttjas till olika odlingar. Kaffeplantor inte minst. Den höga höjden, uppåt 1,700 meter, innebär väldigt varma dagar men också kalla nätter vilket förlänger växtsäsongen och koncentrerar bönorna. Det gäller att hitta rätt skuggteknik för att skydda kaffefrukterna med andra ord.
Niklas intryck av N˚7 Ursprung - ekologisk arabica från Panama
Doft: Onekligen vissa likheter med Galápagos och då är det främst den blommiga doften samt en touch av kexchoklad som agerar gemensam nämnare. Men Panama är mer intensivt, kryddigt och med läckra torkade apelsinskalstoner, mandelkubb, bröstkarameller och en lätt bränd ton.
Malet & bryggt: Här noteras en tydlig kryddighet i smaken, körsbär, kakao och svag jordighet. I och med att det drar mot mellanrosthållet till så är syran lätt dämpad, något som passar vulkaniska bönor bra så det inte drar iväg. Rostningsgraden ger en skön rondör men intensiteten i bönorna släpper inte greppet om gommen. Och så lämnar kaffet en skönt kvardröjande känsla i gommen, inget ämt eller ofräscht.
Panama N˚7 bör du prova om du föredrar kaffe med moderat syra men kanske fastnat i mörkrost och har svårt för att ta dig ur det.
Niklas Jörgensen
Publicerad: 18 juni, 2018
Klicka gärna här för recensionen i sin helhet på Livets Godas hemsida.