Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

5 enkla steg för att få ditt kaffe så gott som möjligt

Visst förtjänar vi alla att dricka så gott kaffe som bara är möjligt?! Här är fem knep som kan vara bra att känna till för att du ska få ut full njutning av dina fina kaffebönor.

Kaffesmak handlar förstås om bönornas kvalitet, växtplats och handhavande av både odlare, kaffeförädlare och rosteri. När sedan kaffet väl är i dina händer är det inte fel att ta hand om det på bästa sätt när det gäller förvaring, utrustning och bryggning. Tänker du på detta kan du njuta av riktigt gott kaffe längre.

1. Ta hand om dina nyrostade bönor
Kaffe är godast nyrostat, och så snart kaffet kommer i kontakt med luft påbörjas en oxidering samtidigt som aromerna efterhand går förlorade. Håll därför ditt malda kaffe eller dina hela kaffebönor skyddade från luft, värme och starkt solljus. Ett svalt skafferi där ditt Kaffebrev eller din lufttäta kaffeburk får stå är perfekt, men du kan säkert hitta andra svala platser i köket för ditt kaffe. Köper du hela bönor håller sig kaffet längre om du bara maler lite åt gången – så mycket som du behöver för din bryggning.

2. Håll din utrustning ren
Kaffe kräver egentligen inga dyra bryggningsattiraljer. Snarare handlar det om att det du använder för att brygga ditt kaffe är rent och fräscht. Kvarnar, pannor och espressomaskiner som inte är rena kommer att sätta ovälkommen karaktär på ditt kaffe. Tänk också på att vara försiktig med diskmedel och rengöringsmedel, så att du verkligen kan skölja bort allt sådant innan det är dags att brygga.

3. Smakar vattnet bra bör kaffet smaka bra
I Sverige har vi generellt väldigt bra vattenkvalitet i våra kranar, men det förekommer en del variationer. Kaffet kommer visserligen dölja vissa smaker i vattnet, men inte alla. Om du tycker om att dricka ditt vatten direkt ur kranen är det också bra till kaffe. Annars kanske det kan behövas någon form av avhärdning. I vissa länder känns en klorsmak i kranvattnet, den smaken kommer förmodligen också kännas i kaffet – något att tänka på om du brygger kaffe på semestern.

4. Håll inte kaffet varmt
När du väl har bryggt ditt kaffe ska det drickas. Om kaffet står på en värmeplatta kommer det ganska snart att tappa aromer och istället öka i bitterhet och brända smaker. Det bästa är att hälla upp kaffet i en ren termos om du inte ska dricka det direkt. Du kan också göra som proffsen som provsmakar kaffe, låta kaffet bli lite svalare för att på så sätt känna smakerna tydligare. Kallt kaffe är faktiskt inte så dumt.

5. Använd nyrostade bönor
Köp helst nyrostade bönor oftare, och mindre åt gången. Se också till att ditt rosteri inte rostar bönorna för hårt eftersom en bitter, ibland lite bränd, smak då kan uppstå. Nyrostat kaffe, från ett noggrant rosteri med kunnig personal som har koll på sina olika bönsorter, har mest aromer och kommer att ge dig den största smakupplevelsen.

Senast uppdaterad: 14 maj, 2019

Vi skickar ut ett nyhetsbrev i månaden och varje nyhetsbrev innehåller tips för att du ska få ett godare kaffe. Vill du ha dem i framtiden? Anmäl dig här!