I flera hundra år har kaffe druckits flitigt av människan för dess uppiggande effekt. Enligt legenden var det den etiopiske fåraherden Kaldi som upptäckte kaffet på 900-talet, då hans getter råkade äta av det röda bäret och blev fulla av energi. Ett par hundra år senare nämns kaffe för första gången i skrift då den arabiske filosofen Rhazes skriver om en dryck som används i medicinskt syfte. Kaffet är nämligen inte bara en uppiggande dryck - idag visar nämligen forskning att några koppar om dagen kan göra mycket gott för din hälsa. Visste du t.ex. att ditt minne förbättras avsevärt av att dricka kaffe?
Det är som bekant koffeinet i kaffet som ger oss den uppiggande effekten, men kaffet har även visat sig ha positiv inverkan på vår hälsa. Koffeinet är en naturlig organisk förening som upptäcktes av den tyske vetenskapsmannen Friedrich Ferdinand Runge under tidigt 1800-tal. Koffein förekommer hos ett 60-tal olika växter utöver kaffe och fungerar som ett naturligt bekämpningsmedel. Dess effekter hindrar eller avskräcker olika insekter från att äta av växten.
När människan får i sig koffein påverkas vårt centrala nervsystem. Inne i kroppens celler har vi så kallade adenosinreceptorer. Under dagen binder kroppens adenosinmolekyler mot receptorerna vilket får oss att känna oss trötta, och sedan släpper adenosinet från receptorerna under natten. Detta är kroppens process för att se till att vi blir fullt utvilade. Koffeinet liknar till stor del adenosin och när vi får i oss kaffet binder därför gärna koffeinet mot adenosinreceptorerna. Adenosinet släpper då från receptorn och vi känner oss piggare med en gång (eller rättare sagt 10 minuter, vilket du kan läsa om här).
Koffeinet har däremot inte bara uppiggande effekter. Det har visat sig att koffeinet, tillsammans med antioxidanter och andra organiska föreningar i kaffet, har flera positiva effekter på vår hälsa. Det förbättrar till exempel vår fysiska uthållighet i aeroba sporter, alltså sporter som cykling eller löpning där kondition är viktigt, likväl som i anaeroba övningar, såsom styrketräning. Kommer stimulerar nämligen våra muskler genom att vidga luftrören och frigöra syre till blodet.
Kaffets inverkan på luftrören har också visat sig vara gynnsam för astmatiker. Närmare bestämt är det lungornas alveoler som utvidgas av kaffet och ökar vår syreupptagningsförmåga.
Ett annan del av vår hälsa som påverkas av kaffedrickande är vår förmåga att fokusera. Den del av hjärnan som styr koncentration förstärks faktiskt tillfälligt av kaffet, och får oss att bli mer alerta.
Som tidigare nämnt finns det finns många antioxidanter i kaffe, och dessa näringsämnen kan skydda mot kroniska sjukdomar. Forskare har visat att antioxidanterna motverkar fria radikaler i kroppen, som kan utveckla olika sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2.
Studier har också visat att kaffet stimulerar vår kognitiva förmåga och verkar förebyggande mot Alzeimers och andra demenssjukdomar, samt Parkinson. Risken att drabbas av dessa sjukdomar har bedömts vara minst en tredjedel lägre bland regelbundna kaffedrickare. Fantastiskt!
Men det slutar inte än: Forskare vid John Hopkins Universitetet i Baltimore, USA, har visat på ytterligare kopplingar mellan just kognitiv förmåga och kaffe. En av deras studier, som publicerades i Nature Neuroscience 2014, visar att kaffe förbättrar vårt minne. I studien fick två hundra personer, som normalt sett inte drack kaffe, studera olika bilder. Hälften av personerna fick en koffeintablett på 200 milligram och den andra hälften fick en verkningslös tablett utan koffein i samband med att dem tittade på bilderna. Testpersonerna fick sedan komma tillbaka en dag senare och då hade forskarna bytt ut en del av bilderna. Det visade sig att de personer som tidigare fått en koffeintablett var bättre på att identifiera bilderna som hade bytts ut mot liknande, medan den andra gruppen oftare misstog dem för att vara samma som de hade fått se dagen innan.
Förmågan att skilja på liknande men inte identiska bilder kallas för mönsterseparation och kan enligt forskarna spegla en djupare förmåga av människans minne. Så, fortsätt dricka nyrostat kaffe om du vill hålla din hjärna, hälsa och framförallt ditt minne i trim!
Av: Hugo Kjellman
Senast uppdaterad: 11 juni, 2020
Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!