Kaffehjulet är resultatet av den största och mest omfattande efterforskningen kring kaffe som någonsin gjorts. Året var 1995 då Speciality Coffee Association (SCA) och World Coffee Research (WCR) tog hjälp av sensoriker, forskare, kafferostare och andra kaffedrickare runt om i världen för att kartlägga kaffets smaker och aromer i ett färggrant diagram. Man valde att kalla diagrammet för Coffee Taster’s Flavor Wheel.
Idag är kaffehjulet en central del inom kaffeindustrin som används på daglig basis bland kafferostare. När vi insåg att det ännu ej finns översatt till svenska, så tog vi saken i egna händer och, inspirerade utifrån originalet, så har vi här en försvenskad version av SCA:s original (besök gärna deras hemsida här.)
När används egentligen kaffehjulet? Framförallt vid kaffeprovningar! När man provar kaffe talar man ofta om kropp, arom och syrlighet i första hand. Men, utan specifik terminologi är det svårt att beskriva kaffets egenskaper mer i detalj och samtidigt göra sig förstådd. Kaffehjulet hjälper på så sätt med att hitta rätt ordval till kaffets smaker, vilket kan behövas med tanke på att nästan 1000 aromer och smaker kan identifieras i nyrostat kaffe.
Hur fungerar då hjulet? Tanken är att kaffeprovaren ska börja vid centrum av kaffehjulet och arbeta sig utåt. I mitten hittas de generella dragen hos kaffet. Desto längre ut du följer diagrammet, desto mer specifika blir smakerna och aromerna.
För oss på Koppar så är hjulet ett värdefullt hjälpmedel när vi testar nya kaffen. Prova gärna själv att smaka på vårt kaffe med hjulet vid din sida. Och som alltid vid kaffeprovningar, drick färskt kaffe!
Senast uppdaterat: 2021-03-08