Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Så smakar du av kaffe hemma och sätter ord på det du gillar mest!

Kaffeavsmakning på det professionella sättet, som kallas cupping, kan vara en lång och invecklad process som kräver tillgång till våg, speciella koppar, avsmakningsskedar och klocka. Här har vi sammanställt några väldigt enkla tips för alla vardagskaffeentusiaster, så att ni kan relatera just de smaker och aromer som ni tycker utgör den perfekta koppen kaffe för just er.

1. Bekanta dig med var ditt kaffe kommer ifrån och de generella smaker och aromer som bör följa med. För att ta reda på vilka smaker som just du känner och hur de är relaterade kan ett smakhjul vara till stor hjälp. Här har vi översatt det smakhjul som vår medlemsorganisation Specialty Coffee Association tagit fram. Skriv gärna ut detta och ha framför dig när du smakar!

2. Smaka ditt kaffe svart. Visst brukar du inte addera socker eller mjölk i din öl eller vin innan du smakar av? Det finns ingen anledning till att göra det med kaffe heller. Allt du adderar påverkar smaken, aromen och munkänslan på ditt kaffe, vilket snedvrider den faktiska smaken.

3. Innan du dricker ditt kaffe, ta lite vatten eller en bit vit bröd för att rensa gommen.

4. Låt kaffe svalna något innan du börjar smaka. När kaffet är för varmt finns det risk att du bränner dina smaklökar och de kommer inte göra ett bra jobb åt dig den här gången. Bra temperatur för att smaka av kaffe är ca 50-60 C. När vi smakar av kaffe på rosteriet brukar det gå ca 9-10 minuter efter vi hällt på varmt vatten i koppen.

5. Dofta och identifiera de aromer du känner. Detta steg kan vara något överväldigande i början, men för att utveckla dock doftsinne, dofta på allt du stoppar i munnen innan du äter eller dricker. Färska frukter och grönsaker, olika slags blommor, träd, gräs - allt som doftar kan doftas på för att utveckla just doftsinne och skapa en bra bas av olika referenser i ditt egna arombibliotek. Efter du har vant dig vid att dofta på allt kommer det steget att kännas mycket enklare.

6. Ta en klunk kaffe och identifiera smaken du känner på hjulets inre ring. Att skriva ner dina smaksensationer på papper kan vara till hjälp. Upplever du en blommig eller fruktig smak? Eller är den mer jordig och träig? Kanske känner du noter av choklad eller nötter?

7. Ta en klunk till och lås in vilka smaker du känner.

8. Slurpa i dig kaffet, så att mycket luft kommer med in i munnen. Detta sprider kaffet över hela tungan och gommen och ger dig ännu bättre smaksensation.

9. Ta nu en större klunk kaffe och svep runt den i munnen i ungefär fem sekunder för att verkligen spika ner smakerna du känner. Svälj och gå tillbaka till hjulet, men flytta ut nu från inre ringen för att ytterligare förfina vad du upplever!

10. Betygsätt din smakupplevelse och gör om med så många olika sorter du kan! Snart vet du exakt vad du kan fråga efter när du letar efter ditt favoritkaffe!

Vill du ta det till nästa nivå? Jämför olika kaffen sida vid sida. Om du känner några tvillingar kan du ha märkt att de är svåra att skilja från varandra när man bara ser en av dem – men när de står sida vid sida är deras skillnader uppenbara. Samma sak gäller kaffe. När du smakar av två koppar samtidigt, så märker du skillnaderna väldigt tydligt. Lycka till och ha så kul!

/det nyrostade kaffet är godast, Julianna på KOPPAR

Senast uppdaterad: 3 september 2020

Den här artikeln skrev vi ursprungligen för ett av våra månatliga nyhetsbrev. Vill du ha fler liknande tips från oss i framtiden? Anmäl dig då på länken här!