Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Välj det kaffefilter som passar dig bäst

Vi får ofta frågan om vi föredrar permanenta filter eller engångsfilter. Ett bra svar brukar vara att du ska välja det som passar dig, för det är som alltid en smaksak. Vi ordnade en femkamp dem emellan. Här är resultatet!

1. Bekvämlighet
Ett permanent kaffefilter införskaffat i rätt storlek finns alltid hemma. Pappersfilter kan ta slut och behöver införskaffas då och då. Har du en mindre vanlig bryggare och behöver hitta rätt storlek för dina pappersfilter, kan det vara svårare att hitta sådana med kort varsel. Samtidigt behöver inte pappersfilter sköljas av eller diskas efter du har bryggt klart ditt kaffe!

2. Pris
Permanenta kaffefilter finns i olika material och kan kosta olika mycket. Ett inköp brukar ändå löna sig, fastän engångskostnaden kan upplevas som hög vid inköpet. Engångsfilter blir sannolikt en dyrare historia på längre sikt, trots att det beror på vilka filter du använder. Vårt räkneexempel, mätt i bra kvalitet på pappersfilter och permanent filter i 23 karat guld-plätering på rostfritt stål (det hetaste inom permanent kaffefilter just nu), visar att du efter ungefär 639 bryggningar tjänar på att använda ett permanent filter istället för papperfilter. Vi har inte räknat in portot om du handlar dina engångsfilter en förpackning åt gången på nätet. Uppskatta hur många bryggningar du gör på en vecka, multiplicera det med 52 så får du fram en siffra på hur många bryggningar du gör på ett år. Hur lång tid tar det för dig att göra ett permanent filter av bästa kvalitet till en bra affär? ;-)

Permanent kaffefilter i 23 karat guld-plätering

3. Miljöpåverkan
Papperskaffefilter är biologiskt nedbrydbara. Samtidigt är de just engångsfilter, vilket innebär att de produceras och förbrukas i stora volymer och skapar väldigt mycket avfall. Permanenta kaffefilter finns i olika material och har olika livslängd, men många är mycket hållbara och kan återanvändas under mycket lång tid.

4. Smak
Många kaffeälskare och en del kaffebloggare svär (tills de är blåa i ansiktet) på att permanenta kaffefilter med guldplätering ger en godare kopp kaffe. Sådana kaffefilter låter fler smakoljor men även en del sediment (om det är finare malt kaffe) strömma igenom filtret än ett pappersfilter. Detta gör din kaffeupplevelse större. Även andra mycket billigare permanenta kaffefilter uppnår samma resultat. Pappersfilter absorberar däremånt många kaffeoljor, vilka bidrar till kaffesmaken i din kopp. Därför upplevs kaffe bryggt med ett permanent kaffefilter som mer spännande med rikare smak och fylligare kropp.

Vita kaffefilter blekta vita

5. Hälsa
Pappersfilter fångar upp och absorberar kaffets oljiga ämnen (de s.k. diterpenerna) medan permanenta kaffefilter släpper igenom dessa till din kopp. Diterpener är kolesterolhöjande ämnen, vilka kan bidra till dåliga blodfetter som i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlssjukdomar. Hur stor risken är beror naturligtvis på hur mycket och hur ofta du dricker ditt kaffe som inte är pappersfiltrerat (hit hör även kokkaffe, presskaffe, arabiskt kaffe och i mindre utsträckning espresso).

Vem vinner femkampen? Det är du som är domare i tävlingen och det är dina egna preferenser som utser vinnaren! Vi tycker inte du behöver anordna en ny femkamp om eller när du ställs inför valet att välja oblekta eller blekta kaffefilter. Svaret är enkelt, du finner det HÄR!

/det nyrostade kaffet är godast, Julianna på KOPPAR

Senast uppdaterad: 31 maj, 2021