Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Myter om kaffefilter – vad är sant och vad är falskt?

Sant och falskt om kaffefilter

Vi på Kafferosteriet Koppar får de mest fantastiska frågorna från våra kunder. Det är det som gör att vi undan för undan kan bygga ut vår Kaffe-Akademi (klicka HÄR för att komma till den). Här följer några av de mest intressanta frågorna och svaren från senare tid:

Vilka kaffefilter innehåller bly?

Innehåller engångsfilter bly? Ja, det är delvis sant.

Det kan finnas spår av tungmetaller i engångskaffefilter eftersom de tillverkas av papper som i sin tur tillverkas av trä. Nivåerna i de kaffefilter som säljs i Sverige och är testade är dock så pass låga att de är ofarliga.

Detta visade ett test som tidningen Råd & Rön publicerade i november 2020. Eller, först visade det att flera filter hade för höga halter, vilket ledde till stor uppmärksamhet i media.

Men testet visade sig vara felaktigt gjort och när det gjordes om var det inget av de 15 vanligaste filtren på den svenska marknaden som lakade ur bly över gränsvärdet (samma gränsvärde som för dricksvatten).

Välj blekta kaffefilter för godare smak.

Är oblekta kaffefilter bättre för miljön?

Falskt.

Förr var kaffefilter vita eftersom de var blekta med klor. När detta visade sig vara skadligt för miljön blev allt fler kaffefilter oblekta och därmed brunbeiga i färgen.

Numera går det emellertid att bleka papper med syre, på miljövänligt sätt, enligt Miljömärkning Sverige.

Flera tester visar att mer bismaker lakas ur oblekta kaffefilter än ur sådana som är ekologiskt blekta, så går du helt och hållet på kaffesmaken är det alltså sådana som gäller.

Stämmer det att Melitta uppfann engångsfiltret?

Sant.

Melitta Benz var tyskan som inte gillade att hon fick sump i sitt kaffe. Ja, hon störde sig så pass att hon tog sonens läskpapper från skolboken och la det över en egenhändigt tillverkad sil som hon hällde kaffet över.

Melitta-filtret tog hon patent på 1908 och resten är, som vi brukar säga, kaffehistoria. Ur den här bryggningsformen har vi än idag de två vanligaste metoderna – elbryggning och klassisk bryggning med filter och kanna, så kallad ”pour over”.

Påverkar materialet på filterhållaren smaken?

Ja, det är faktiskt sant och här kommer en lite längre utläggning om varför.

Filterhållare finns i många material, glas, porslin eller plast, ja till och med i trä och olika metaller.

Men visste du att materialet faktiskt kan påverka smaken på kaffet du brygger? Det sker främst genom hur det inverkar på bryggningstemperaturen. Plast är det vanligaste materialet i filterhållare både för manuell ”pour over” och för elbryggare.

Plast är generellt sett ett bra material för ändamålet, det leder värme ganska dåligt och stjäl därför inte så mycket av vattnets värme. Å andra sidan isolerar det inte heller så bra, i alla fall inte om det är en tunn modell.

Det gör att en del värme kan gå förlorad under själva bryggningsprocessen vilket kan påverka kaffets smak att bli mindre rik på de smakämnen som lakas ur vid högre temperatur. Högre syra och vekare aromer brukar bli resultatet.

För att råda bot på detta tillverkas många plastfilterhållare numera i flera lager med en spalt mellan som gör att isoleringsförmågan blir bättre. Ett tips är alltså att söka en sådan hållare om du vill ha en i plast och samtidigt få önskvärd fyllighet och aromrikedom i kaffet.

Filterbehållare i porslin ger en jämnare bryggtemperatur.

Ger filterbehållare i porslin en jämnare bryggtemperatur?

Filterhållare i glas eller porslin är både trendiga, snygga och lätta att hålla rent. Nackdelen är att båda materialen tar mer tid på sig att värmas upp. Börjar du brygga i en kall filterhållare av glas eller porslin kommer bryggtemperaturen därför sjunka med svagare, mer syrarikt kaffe som följd.

Därför rekommenderar vi att du förvärmer den här typen av filterhållare. Vi gör det själva i samband med att vi blötlägger filtret innan bryggning.

Tack vare den goda isoleringsförmågan bibehålls bryggtemperaturen länge när glas- eller porslinsfilterhållaren väl blivit varm. Det är positivt eftersom det hjälper till att laka ur aromer och ge ett mustigt, gott kaffe.

Filterhållare i metall svalnar snabbt.

Metallfilterhållare, vanligen tillverkade av rostfritt stål eller koppar, leder värme mycket bra vilket gör att de snabbt värms upp. Tyvärr transporterar de också värmen ut i luften eftersom de inte isolerar särskilt bra. Även här gäller det alltså att förvärma hållaren, men det är extra viktigt att göra det precis innan bryggning för att det ska bli någon effekt.

Om du är ute efter filterhållare i metall eller porslin, så finns de att köpa hos Koppars "syster" White Elk Coffee, klicka HÄR i så fall.

Permanent filter är bättre än engångsfilter?

Falskt.

Båda har sina fördelar, läs vår femkamp mellan de två i vår artikel Vilket kaffefilter passar dig innan du gör ditt val.

 

kaffebönor utforska

 

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!