Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Vilken är den godaste kaffedrinken?

Livet är alltid bättre när du kombinerar flera saker av det godaste du vet. Du lägger till en BBQ-sås till grillat eller väljer grön sparris till torsken. Du är van vid att blanda till dina favoriträtter, men varför inte också blanda dina favoritdrycker? Det är verkligen elegant att dricka drinkar och här har vi samlat några recept där vår favoritdryck kaffe blir en av huvudingredienserna!

Är Irish Coffee det första som dyker upp när du tänker på kaffedrinkar? Inte konstigt i så fall, men vad gör denna cocktail så irländsk? Whisky, förstås! Drinken är både enkel och söt, vilket gör den till en utmärkt kaffecocktail - och den mest populära! Den första kända Irish Coffee serverades 1943 av kocken och bartendern Joe Sheridan till passagerare på ett flyg som p.g.a. dåligt väder var tvunget till en nödlandning i Foynes, Irland. 9 år senare började Joe arbeta på Buena Vista, en restaurang i San Francisco. Här mötte han Stanton Delaplace, en journalist, som sedan tog på sig ansvaret att sprida  drinken tills den var känd och trivdes över hela världen. Buena Vista är öppen än idag och serverar Irish Coffee!

Recept N˚1 är alltså på en klassisk Irish Coffee. OBS! Om du inte dricker alkohol, hoppa fram till recept N˚4-6.

Recept N˚1: Irish Coffee (innehåller alkohol)
Till en drink behöver du:
2 st sockerbitar
4.5 cl Irländsk whisky
1.8 dl nybryggt kaffe
Vispgrädde

Så här gör du: Värm upp serveringsglaset i förväg. Tänk på att drinken är varm och att alla ingredienser skall få plats. Häll i varmt kaffe, lägg i två sockerbitar och rör om. Häll i whisky och toppa med vispgrädde. Njut!

Recept N˚2: Cafe Amore (innehåller alkohol)
Kaffeversionen av den klassiska drinken French Connection. Istället för whisky föredrar fransmän Cognac och Amaretto går hem som smaksättare.

För en drink behöver du:
Nybryggt kaffe
3 cl Cognac
3 cl Amaretto
Mandelspån
Vispgrädde

Så här gör du: Värm upp serveringsglaset i förväg. Tänk på att drinken är varm och att alla ingredienser skall få plats. Fyll med Cognac och Amaretto, fyll sedan därefter resten med varmt nybryggt kaffe. Toppa med vispgrädde och mandelspån. Njut!

Recept N˚3: Mexicana (innehåller alkohol)
Vad kan vara bättre än att blanda kaffe, Tequila, Kahlua och glass? Definitivt svårslaget!

För en drink behöver du:
4 msk vaniljglass
1.5 cl Kahlua
1.5 cl Tequila
1.7 dl nybryggt fylligt kaffe

Så här gör du: Smält vaniljglassen i mikrovågsugn och blanda med fylligt varmt kaffe. Addera Kahlua och Tequila. Njut!

Recept N˚4. The Bogotà Sunrise (alkoholfri)
En välditg god drink som passar perfekt med kaffe från Colombia.

För en drink behöver du:
2 dl nybryggt kaffe (helst press eller aeropress)
2 cl tonic
2 cl grapefruktjuice (pressa gärna färsk grapefrukt)
Is
Citronskal för dekoration

Så här gör du: Ha ett nedkylt glas redo för denna drink. Mixa kaffe, tonic och grapefruktjuice. Häll över isen. Servera med en citronskal på sidan av glaset.

Recept N˚5: Cafe con Miel (alkoholfri):
Denna drink passar perfekt som dessert efter en middag. Serveras varm!

För en drink behöver du: 
1 msk honung
1 shot espresso eller ca 150ml mörkrostat nybryggt kaffe
Ångad mjölk
Mald kanel

Så här gör du: Lägg 1 msk. honung i din kopp. Tillsätt espresso eller nybryggt mörkrostat kaffe till hälften av koppen. Fyll kvarvarande utrymme med ångad mjölk. Garnera generöst med kanel.

Recept N˚6: Jungle Bird (alkoholfri och tidskrävande)
En superspännande, men även något komplicerad alkoholfri kaffedrink. Kräver förberedelser, men det kan man väl leva med innan en storslagen fest? Inspirationen kommer från en traditionell Jungle Bird som är en populär drink runt om i världen. Anmärkningsvärt är att den härstammar från Malaysia och har spårats hela vägen till 1973 då den serverades på Hilton i Kuala Lumpur. Ursprungligen bestod receptet av mörk rom, Campari, ananasjuice, lime och sockerlag. OBS! Tänk på att förbereda två av ingredienserna i mycket god tid.

För en drink behöver du:
5 g fermenterad ananasjuice. Denna gör du genom att ta en del ananasjuice (den bästa du kan hitta, kanske pressar du själv) och en del av rörsocker. Mixa de båda komponenterna och låt dem stå i en väl försluten flaska eller burk i 48 timmar.
1 g citrusolja. Denna gör du genom att separera grapefruktkött från alla vita delar och addera lika mycket rörsocker. Det är mycket viktigt att det inte förekommer några som helst vita delar av grapefrukten i massan. Lägg allt i en liten påse, pressa ut all luft, förslut ordentligt och låt stå i rumstemperatur under 24 timmar.
1 g Lime
1 g Ljus sirap eller sockerlag
1 shot espresso
Is
Torkad ananasskiva (valfritt)

Så här gör du: Tillsätt fermenterad ananasjuice, citrusolja, lime och sirap i espresso. Virvla runt. Lägg i en fin stor bit av is. Toppa med en torkad ananasskiva för full effekt. Njut!

Hoppas du hittar en ny favorit bland dessa recept!

/det nyrostade kaffet är godast, Julianna på KOPPAR

Senast uppdaterad: 14 december, 2018

De här recepten tyckte vi passade bra i vårt månatliga nyhetsbrev strax innan nyår 2018.  Vill du ha fler liknande artiklar? Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev!