Ursprung: San Andres, Lempira
Odlingshöjd: 1400-1650 möh
Producent: Småbönder i San Andres
Sorter: Catuai, Caturra, Lempira, Ihcafe 90 (tvättat)
1998 drog orkanen Mitch in över kaffeodlingarna i Honduras. Över 70% blåste och regnade bokstavligt talat bort och hela landet behövde starta om sin kaffeproduktion, nästan från noll. 2004 hölls landets första Cup of Excellence, världscupen inom kaffe, och som kaffebuskarna har blomstrat sedan dess!
Idag är kaffet från Honduras erkänt för sitt specialkaffe. Jorden, klimatet och de höga höjderna producerar ett milt och välbalanserat kaffe. Detta mörkrostade kaffe, från byn San Andres, är ett skolboksexempel på detta. Första sniffen bjuder på choklad, åt det lite mörkare slaget, stenfrukt och vanilj. Letar vi därefter vidare i smakregistret så känner vi söta mörka bär långt in i den mjuka eftersmaken.
De 15.000 invånarna i San Andres, som alla är involverade i byns kaffeproduktion på något vis, har gett oss som kafferostare de allra bästa förutsättningarna. Mörkrostat som här, så är arvet väl förvaltat till din kaffekopp! Vikt: 230g