Detta kaffe rostas inte just nu. Klick HÄR för att se vad du kan handla istället.
Ursprung: Villa Rica, centrala Peru
Odlingshöjd: 1650 möh
Producent: Finca La Aurora
Sorter: Caturra, Pache, Geysha, Bourbon, Catimor (tvättat)
På slingriga vägar tar vi oss från huvudstaden Lima in i Unescos världsarv Asháninka Yánesha. Väl där, efter bra många timmar i bilen, i regionen Villa Rica finner vi den lilla kaffegården Finca La Aurora – och ett av Sydamerikas allra godaste kaffen.
Olga Tello Quintana, som äger gården, odlar kaffet i skuggan av inhemska träd på 1650 meters höjd över havet och man kan lugnt säga att hon har en stor påverkan på regionen. Allt sedan hennes föräldrar kom hit från Anderna på 1960-talet har familjen varit engagerad i samhället och den biologiska mångfalden. Sedan 1978 har de odlat kaffe, alltid enligt ekologiska principer, och byggt upp ett starkt rykte på specialkaffe-scenen.
Detta kaffe, bearbetat med den våta metoden, bjuder inledningsvis på toner av mörk choklad och milda noter hasselnöt. Vi njuter av svarta vinbär i både smak och arom, och en omfamnande sötma i form av skogshonung. Den mörkrostade koppen är mjuk, ändå komplex och mångfacetterad. Det är lätt att återkomma till detta kaffe under de lite murrigare morgnar vi nu har framför oss. Vikt: 230g