Detta kaffe rostar vi inte längre. Klicka HÄR för att se vad vi rostar just nu.
Ursprung: Indonesien
Region: Ijen-platån, Östra Java
Bönsort: Arabica typica
Skördetid: Maj - september
Odlas på: 900 - 1500 möh
Process: Tvättat, soltorkat
Ön Java i Indonesien, som en gång i tiden var holländsk koloni, var den första platsen där holländarna planterade kaffebuskar utanför den muslimska världen och således bröt det arabiska monopolet på kaffeproduktion under slutet av 1600-talet. En ny kaffeodlande region uppstod. Redan när första säcken exporterades till Amsterdam var det ursprungsbetecknat som Java och än idag refererar vi då och då till den svarta, gudabenådade, drycken som just Java.
Idag finns det fyra kaffeegendomar på Java-ön och två av dem, Blawan och Jampit, är mycket väl positionerade på höga höjder, där kaffeplantorna frodas i näringsrik jord som under århundraden skapats av en aktiv vulkan. Den uttrycksfulla javan härstammar alltså bokstavligen från en aktiv vulkan!