Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  bäst alternativ till socker i kaffe

  7 läckra alternativ till socker i kaffe

  Svenskar konsumerar alltmer socker, varav det mesta kommer från bearbetade livsmedel. Ett enkelt sätt att minska sockerintaget är att sluta tillsätta socker i kaffet. Det är den lösning vi på Kafferosteriet Koppar förespråkar. En stor del av vårt jobb går ju, genom sättet vi rostar på och den kvalitet vi rostar, ut på att lyfta fram kaffets naturliga sötma.

  Men om du nu nödvändigtvis måste ha socker i kaffet, så finns det många läckra alternativ som kan tillsättas till kaffe för att ge smak och sötma. Några av dessa alternativ är honung, agave nektar, stevia och melass. Experimentera med olika sötningsmedel tills du hittar det som du tycker bäst om. Eller skippa sockret helt och köp ett kvalitetskaffe som vi på Koppar rostar åt dig. Njut av ditt kaffe utan socker och med mer smak!

  Faran med socker i drycker och mat

  Vi äter dubbelt så mycket socker per dag som vi borde, vilket kan få negativa konsekvenser för vår hälsa.

  Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör mindre än 10% av vår energi komma från socker. I Sverige konsumerar vi ungefär dubbelt så mycket, cirka 112 gram per dag eller 41 kg per år.

  Tillsatt socker och sockersötade drycker ökar bland annat risken för fetma, typ 2-diabetes och karies.

  Enligt en vetenskaplig genomgång från den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa, är tillsatt socker och sockersötade drycker stora bidragande orsaker till dessa hälsoproblem. Studien visade att personer som konsumerar tillsatt socker och sockersötade drycker löper större risk att vara överviktiga, ha typ 2-diabetes och drabbas av karies.

  Studien visade också att konsumtion av socker inte bara är kopplad till dessa hälsoproblem utan faktiskt är en orsak till dem. Detta innebär att om du vill minska din risk att utveckla fetma, typ 2-diabetes eller karies bör du undvika att konsumera tillsatt socker och sockersötade drycker.

  Sluta tillsätta socker i kaffet

  Vissa har svårt för den bittra smaken från kaffet, den som uppkommer hos billigt butikskaffe när den malda kaffebönan legat och dragit en längre tid i vattnet. Och därför kan ett sötningsmedel vara nödvändigt.

  Men om du tillsätter för mycket socker i kaffet smakar det överdrivet sött. Sötman överröstar de andra smakerna i kaffet och det blir svårt att njuta av kaffets smak.

  Det finns vissa kaffesorter och kaffedrycker som inte behöver tillsatt socker för att de ska kunna avnjutas. Exempelvis svart kaffe, espresso, latte och cappuccino.

  Vissa kaffesorter och kaffedrycker, t.ex. iskaffe och mokka, smakar enligt många bäst när de innehåller tillsatt socker. Sockret balanserar kaffets bitterhet och förstärker de andra smakerna i drycken.

  Det finns mycket kraft i vanor. När det gäller att sluta med socker i kaffet kan det vara bra att skapa en plan och hålla sig till den. Att göra ett åtagande att sluta med socker i kaffe kan vara tufft, men det är värt det! När du väl har fått en vana att inte tillsätta socker blir det mycket lättare att hålla socker borta från din kost helt och hållet.

  Alternativ till socker som kan tillsättas i kaffe

  Det finns många läckra alternativ till socker som kan tillsättas i kaffe för att ge smak och sötma. Några av dessa alternativ är honung, agave nektar, stevia och melass. Experimentera med olika sötningsmedel tills du hittar det som du tycker bäst om. Njut av ditt kaffe med mindre socker och mer smak!

  Nedan finns några alternativ till socker som kan tillsättas i kaffe för att ge smak och sötma. Till att börja med kan du läsa om konstgjorda sötningsmedel, som vi tycker du ska undvika. Sedan listar vi 6 naturliga alternativ till socker i kaffet. Dessa är sötningsmedel vi tycker du kan prova om du verkligen inte kan sluta ha socker i ditt kaffe.

  Artificiella sötningsmedel

  konstgjorda sötningsmedel

  Det finns många konstgjorda sötningsmedel på marknaden som kan användas för att söta kaffe. De vanligast artificiella sötningsmedlen, som är godkända, är:

  • Aspartam
  • Sukralos
  • Sackarin
  • Acesulfam
  • Neotame

  Även om konstgjorda sötningsmedel kan vara ett bra sockersubstitut för vissa människor är de inte okontroversiella. Vissa studier har kopplat konstgjorda sötningsmedel till hälsoproblem, såsom cancer och viktökning.

  Naturliga sötningsmedel

  Naturliga sötningsmedel anses i allmänhet vara säkrare och hälsosammare än konstgjorda sötningsmedel. Nedan finns sex naturliga sockerersättningar som kan användas för att få ett sötare kaffe att dricka.

  Kaffe med honung

  honung som sötningsmedel

  Honung är ett naturligt socker som kan användas för att söta kaffe. Det har en distinkt smak som kan ge kaffe en utsökt sötma. Honung är också en bra källa till antioxidanter och har antimikrobiella egenskaper. Honung i kaffet kan definitivt vara något att testa!

  Agave i kaffe

  agave i kaffet

  Agave nektar är ett socker som kommer från agaveväxten. Den har en mild sötma och kan användas för att söta kaffe. Agave nektar är också en bra källa till antioxidanter.

  Stevia i kaffet

  stevia för sötning

  Stevia är en sockerersättning som kommer från Steviaplantan. Den är mycket söt och kan användas för att söta kaffe. Stevia är en bra sockerersättning för dem som letar efter ett naturligt sockeralternativ.

  Melass istället för socker i kaffet

  melass i kaffet

  Melass är ett socker som kommer från sockerrör eller sockerbetor. Det har en stark, distinkt smak som kan ge sötma och djup i smaken till kaffe. Melass är också en bra källa till vitaminer och mineraler.

  Sirap i kaffe

  Sirap är ett socker som kommer från sockerrör eller sockerbetor. Det har en stark, distinkt smak som kan ge kaffe sötma och smakdjup. Lönnsirap, däremot, är ett socker som kommer från lönnträdens saft. Det bearbetas och tappas sedan på flaska som sirap. Om du älskar lönnsirap på dina pannkakor, kanske lite lönnsirap i kaffe kan vara något att prova!

  Kokossocker i kaffe

  Kokossocker tillverkas av saften från blomman på kokospalmen. Det är ett naturligt socker med ett lägre glykemiskt index än sockerrör eller sockerbetor. Kokossocker kan användas för att söta kaffe. Många människor älskar smaken av kokos.

  Kondenserad mjölk

  kondenserad mjölk istället för socker

  Kondenserad mjölk är mjölk som har kokats ner och vattnet har avlägsnats. Den är mycket söt och kan användas för att söta kaffe. Kondenserad mjölk är också en bra källa till kalcium och D-vitamin.

  Slutsats

  Det finns många sockerersättningar som kan användas för att söta kaffe. Konstgjorda sötningsmedel, som t.ex aspartam, sukralos och sackarin är de vanligaste sockerersättningarna. De är dock inte okontroversiella. Vissa studier har kopplat konstgjorda sötningsmedel till hälsoproblem, t.ex. cancer och viktökning. Naturliga sockerersättningar, som honung, agave-nektar, stevia och melass, anses i allmänhet vara säkrare och hälsosammare sockerersättningar. Experimentera med olika sockerersättningar tills du hittar den som du tycker bäst om. Njut av ditt kaffe med mindre socker och mer smak!

  Frågor och svar om socker i kaffe

  Ska man ha socker i kaffe?

  Det är en smaksak, men behövs kanske ibland om du köper kaffe av dålig kvalitet, det vi kallar för butiks-kaffe till skillnad från det specialkaffe vi på Koppar rostar. En del människor kan inte dricka socker osötat. De tycker att det är för bittert. Du bestämmer helt själv om du vill ha socker i ditt kaffe. Om du försöker minska ditt sockerintag kan du överväga att minska mängden socker i ditt kaffe. Det finns dessutom många sockerersättningar som kan användas för att söta kaffe.

  Är socker dåligt för mig?

  Det finns inga hälsofördelar med socker. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör maximalt 10% av energiintaget utgöras av socker. Dessvärre består svenskens genomsnittliga sockerintag av dubbelt så mycket. Socker är tomma kalorier och kan bidra till viktökning och karies.

  Vad kan man ha i kaffet istället för socker?

  Det finns många sockerersättningar som kan användas för att söta kaffe. De vanligaste sockerersättningarna är konstgjorda sötningsmedel som aspartam, sukralos och sackarin. De är dock inte okontroversiella. Vissa studier har kopplat konstgjorda sötningsmedel till hälsoproblem som cancer och viktökning. Naturliga sockerersättningsmedel, t.ex honung, agave-nektar, stevia och melass anses i allmänhet vara säkrare och hälsosammare substitut.

  Vad är Suketter gjort av?

  Suketter tillverkas av kemikalier, en blandning av Natriumcyklamat och Natriumsackarin. Det som smakar och fungerar som socker, men är fritt från fett, protein och kolhydrater och innehåller inga kalorier. Det löses lätt upp i både varma och kalla drycker.

   

  För mer inspiration, tips och matnyttig kaffekunskap, anmäl dig till Koppars nyhetsbrev på länken nedan!